Smalandstövare

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Middenslag lopende honden
Land van oorsprong Zweden
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Smalandsstövare behoort tot de rassengroep van de Lopende of Drijvende Honden en hij heeft, net zoals zoveel andere honden, zijn naam te danken aan het gebied waar hij uit stamt, namelijk 'Smalands'. Deze Smalands versie van het Stövare-type bestaat waarschijnlijk al sinds de Middeleeuwen. Het ras werd met succes gebruikt bij de jacht in de bossen van Zweden. Het ras werd serieus genomen en fokkers deden er alles aan om de hond te beschermen en te verbeteren. Tegenwoordig worden zij in Centraal Zweden nog steeds gebruikt voor de jacht op vossen, hazen en ander boswild. Deze krachtige, maar ook koppige hond heeft een uitstekende neus en kan bij in alle weersomstandigheden jagen. De Smalandsstövare is de kortste en stevigste van de Zweedse Hounds.

Een Smalandstövare opvoeden

Smalandsstövares hebben beslist een consequente opvoeding nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Smalandstövare? Kijk dan op onze Smalandstövare opvoeden pagina.

Uiterlijk

De schofthoogte voor reuen bedraagt 45 tot 54 cm en voor teven 42 tot 50 cm. Het gewicht gaat van 15 tot 20 kg. Kleur : black and tan aftekeningen boven de ogen, rond de lippen en op de borst en onderbenen.

Aard

de Smalandsstövare is, in vergelijking met anders Hounds, relatief klein. Door zijn afmetingen zou men denken dat het dier uitermate geschikt is voor een leven binnenshuis of op een appartement. Maar de Smalandsstövare is en blijft een jager, die voldoende beweging nodig heeft en uiting moet kunnen geven aan zijn jachtinstincten. Hij is wel een aangename gezelschapshond.

Beweging

De Smalandstövare heeft voldoende ruimte en veel beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.