Schipperke

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong België
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Het waren Belgische binnenschippers die deze zwarte keeshond bekend maakten. Op hun taken namen zij hun schipperkes overal mee naartoe. Deze ijverige rattenvanger en waakhond behoort tot op heden tot de vaste bemanning van veel rivierschepen. Het schipperke ziet er koket uit met zijn vossengezicht, puntoren en de lange beharing op zijn borst. Zijn opmerkingsvermogen is ongekend. Tegenover kinderen is hij uitgesproken lief en geduldig. Vreemden benadert hij echter met groot wantrouwen. Zo nodig valt hij vijanden onvervaard aan voor een verbeten gevecht. Het schipperke zou al 500 jaar bekend zijn, maar wordt pas sinds 1904 als rashond volgens uniforme standaard gefokt. Het dwergschipperke mag tussen 3 en 6 kilo wegen en niet groter zijn dan 24 cm. Het schipperke lijkt op een kleine uitgave van de groenendaler. Men neemt inderdaad ook aan dat het schipperke vroeger als herdershond heeft gewerkt, net als de groenendaler.

Een Schipperke opvoeden

Schipperkes zijn waakzaam en blaffen wanneer ze onraad ruiken. Wanneer u in een drukbevolkte woonwijk woont, is het raadzaam uw hondje te leren, dat het na een paar keer blaffen stil moet zijn. Over het algemeen zijn Schipperkes gemakkelijk op te voeden. Ze zijn intelligent en leergierig. Het Schipperke leert snel en gemakkelijk.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Schipperke? Kijk dan op onze Schipperke opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: tot 30 cm Gewicht: max. 9 kg Kleur: zwart Bijzonder kenmerk: geen staart

Aard

Het Schipperke is een aangename huisgenoot. Hij is erg vriendelijk voor kinderen en stelt gezelschap erg op prijs. Hij is trouw en gehoorzaam aan zijn baas. Nieuwsgierig speurt hij in het rond, elk plekje van het huis als het moet. Het Schipperke is erg op zijn hoede voor vreemden, hij ontvangt ze slechts wantrouwend. Hij is dan ook een goede waakhond die elk geluidje heeft gehoord. Bij onraad zal hij al blaffend waarschuwen en zal huis en haard dapper verdedigen. Bijten doet hij enkel bij uiterste noodzaak. Het is een goed af te richten hondje die je zelfs kunstjes kan leren. Schipperkes zijn erg gezonde honden die een hoge leeftijd kunnen bereiken.

Beweging

Het schipperke is een brok puur dynamiet. Deze hond heeft, om zich gelukkig te voelen, veel beweging en spel nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Voor de gemiddelde jogger is het een uitdaging dit hondje bij te houden. Op latere leeftijd worden schipperkes opvallend rustiger. Het schipperke is een brok puur dynamiet.

Erfelijke ziekten

Geen ernstige ras specifieke afwijkingen bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.