Sarplaninac

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type berghond
Land van oorsprong Joegoslavië
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Sarplaninac ( of Sar Planina, Macedonian Mountain Dog, Macedonian Sharplaninec ) heeft als oorspronkelijke benaming de Illirski Ovcar en behoort tot het Molosser Bergtype. De officiële kennelclub van Joegoslavië erkent slechts twee van haar inheemse honden, en de Sarplaninac is daar één van. Dit is natuurlijk een hele eer voor dit ras. De Sar is wel degelijk één van de oudste rassen van het voormalig Joegoslavië. Nu erkennen ook Amerika en Canada dat het een zeer geschikte kuddebewaker is. Volgens sommigen is de Sarplaninac ook verwant aan de Tibetaanse Mastiff en de Kaukasische Herdershond. De Sarplaninac kwam vooral voor in Karst en Istrie. De belangrijkste taak van dit ras was het bewaken van de kudden tegen andere (roof)dieren, zoals de wolf en de beer. Hij gaat hierbij zeer zelfstandig te werk. Deze karaktereigenschap is nog steeds terug te vinden in de Sarplaninac die wij op dit moment tegenkomen. Dit is zeker iets om rekening mee te houden wanneer men aanschaf van dit ras overweegt. Momenteel komen twee kleurslagen voor van de Sarplaninac. Het verhaal gaat dat de gele honden iets scherper waren dan de ijzergrauwe en beter inzetbaar bij de kudden. De Sarplaninac werd in 1939 geregistreerd door de FCI. Momenteel komt men dit ras steeds vaker tegen. Mits goed gesocialiseerd en opgevoed is het een zeer plezierige gezelschapshond.

Een Sarplaninac opvoeden

Indien er niet teveel van de hond verlangt wordt op jonge leeftijd, zal hij zich ontwikkelen tot een trouwe vriend en bewaker. De Sarplaninac is een zelfstandige hond die echter niet buiten het gezelschap van mensen kan. De Sarplaninac kan niet voor africhting gebruikt worden. Zijn zelfstandigheid komt hier in het geding, hij wenst niet onderworpen te worden. Wanneer hij echter het vertrouwen in zijn baas heeft gekregen zal hij alles voor hem wat deze van hem vraagt.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Sarplaninac? Kijk dan op onze Sarplaninac opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte: Reuen: 53 tot 58 cm, teven: 48 tot 53 cm. Gewicht: Reuen: 30 tot 35 kg, teven: 25 tot 30 kg Kleur: Hoewel de voorkeur van fokkers uitgaat naar een donkergrijze of staalgrijze vachtkleur, komen alle kleuren voor, van wit tot donkerbruin. De kleur moet echter wel egaal zijn. Een witte vlek op de borst of een witte aftekening op de voeten is toegestaan volgens de rasstandaard, maar is minder gewenst.

Aard

De Sarplaninac is zelfverzekerd, evenwichtig, goedaardig en heel rustig. Daarom maken ze zich ook zelden druk. Hij wordt nog altijd gebruikt als kuddebewaker en erf bewaker in het land van afkomst maar in de westerse landen komen ze maar zelden voor. De Sarplaninac is betrouwbaar en onomkoopbaar zonder ongedurig en agressief te zijn. Het zijn goede wakers. De bewaking en de bescherming nemen ze als vanzelfsprekend op. Dus je moet niet percé de hond hiervoor optrainen. Hij beschermd/waakt over het huis, gezin en haard, territorium en zelfs de huisdieren. Dus alles wat tot het gezin behoort. De Sarplaninac is zeker geen blaffer. Dus als hij zijn stem laat horen is het verstandig om een kijkje te nemen. Hij is zeer trouw aan zijn baas en het gezin. Dit zal hij ook laten blijken door affectie te tonen.

Beweging

Deze hond vraagt een avontuurlijk leven buitenshuis en heeft heel wat ruimte en beweging nodig. De Sarplaninac houdt er niet van om alleen te zijn.

Erfelijke ziekten

In dit ras kan heupdysplasie en elleboogdysplasie voorkomen. Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten. Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans. Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.