Perdigueiro português

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Continentale voorstaande honden
Land van oorsprong Portugal
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Perdigueiro Portugues ( of Portugese Pointer, Portugese Staande Hond ) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Brak-type. Net als de meeste Portugese rassen is de Perdigueiro van Spaanse afkomst. Deze honden werden eeuwen geleden voor de havikjacht gebruikt. Sommigen beweren dat de uitgestorven Podengo de Mastra ( een pointing-hond ) het oude prototype was van deze Portugese Pointer. Deze hond is zeer veelzijdig in het veld en kan dienst doen als retriever en als pointer. Hij heeft doorzettingsvermogen en is bedrijvig op het spoor. Hij is een trouwe hulp van de jager, met wie hij in volmaakte harmonie samenwerkt. Zwijgend, en met de hem aangeboren snelheid, slaagt hij er steeds in de jager, door zijn houding en uitdrukking, de dracht van zijn staart en de wijze waarop hij loopt, op de hoogte te houden van wat zijn neus hem aan de weet heeft gebracht. Zijn houding bij het 'voorstaan' gaat altijd gepaard met een bijzondere geestestoestand : een verstarde blik, de oren luisterend geplaatst, het hoofd onbeweeglijk, de staart horizontaal en één poot opgeheven. Op zo'n ogenblik is hij in volle concentratie en vergeet hij zijn omgeving. Slechte weersomstandigheden of slechte terreintoestand kan hem niet deren. Zijn grootste wens is zijn taak volledig te vervullen en als het wild eenmaal is geschoten, bestaat zijn mooiste beloning in het apporteren en aanbieden van de prooi. Zijn lichaam is goed in balans en hij heeft een forse botstructuur. Het is een middelmatig grote hond, met een rechte belijning.

Een Perdigueiro português opvoeden

De Perdigueiro Português leert snel en makkelijk en werkt bijzonder graag. Door zijn aanhankelijkheid doet hij buitengewoon zijn best alles snel en goed te doen voor zijn baas. Hij heeft aan een zachte hand een een enkel woord over het algemeen genoeg.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Perdigueiro português? Kijk dan op onze Perdigueiro português opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Perdigueiro Português reu is 52-60 cm en de teef 48-56 cm. Het gewicht van de Perdigueiro Português reuen is 20-27 kg, de teef weegt 16-22 kg. Kleur: De Perdigueiro Português is geel of bruin, al dan niet met witte aftekeningen.

Aard

De Perdigueiro Português is buitengewoon aanhankelijk van aard, onderdanig naar zijn baas en soms op het genante af geneigd zijn affectie te tonen. Met andere honden kan hij soms wat lastig zijn. Het is een bijzonder goede jachthond die zowel voorstaat als apporteert. De Perdigueiro Português is uiterst hardnekkig bij het vervullen van zijn taken en gaat met grote volharding door tot hij het geschoten wild heeft gevonden en binnengebracht.

Beweging

Het spreekt voor zich dat de Perdigueiro Português zich pas goed voelt als hij over de nodige ruimte en lichaamsbeweging beschikt.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.