Norfolkterriër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Kleine terriërs
Land van oorsprong Engeland - Norfolk (Groot-Brittannië)
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De norfolkterriër werd door de English Kennel Club pas in 1964 erkend als zelfstandig ras. Tot die tijd maakte hij nog deel uit van het al eveneens jonge ras van de norwichterriër. Hiervan bestaan sinds 1932 twee versies: één met korte, staande oren, de andere met hangoren. De variëteit met de hangoren vormt tegenwoordig het ras norfolkterriër. Het betreft een kleine hond met een schouderhoogte van slechts 25 cm en een gewicht van 5 kg. Zijn stugge, draadharige vacht is dicht en staat enigszins op. De kleur van de vacht is meestal rood. Er zijn echter ook wel norfolkterriërs met aftekeningen in stro-kleur, zwart/rood en met grijs/bruin gestroomde vacht. De norfolkterriër heeft een brede kop en een smalle en spitse bek met daarin een oersterk gebit. Zijn lichaam is compact en sterk, zijn poten stevig. De staart, die in zijn vaderland vaak wordt gecoupeerd, staat overeind. Het fokdoel bij de ontwikkeling van de norfolk- en norwichterriër was oorspronkelijk een energieke graaf-hond. Ondanks zijn geringe grootte moest hij dapper genoeg zijn om vossen, dassen en otters uit hun holen te drijven. Voorts is deze kleine brok temperament waakzaam en fel. Terriërbloed verloochen je nu eenmaal moeilijk! In familieverband past hij zich vlot aan. Hij is zeer alert en aanhankelijk. Norfolkterriërs zijn dolgraag in gezelschap van kinderen en doen niets liever dan lekker buiten met hen ravotten. Ook al omdat zijn vacht weinig extra aandacht behoeft, levert de norfolkterriër binnenshuis geen problemen op.

Een Norfolkterriër opvoeden

Een zeer consequente opvoeding is nodig. Je moet vaak laten zien dat jij de baas bent en niet hij. Een Norfolkterrier eemt graag de leiding over, maar blijf je consequent is dat geen probleem.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Norfolkterriër? Kijk dan op onze Norfolkterriër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 25 cm Gewicht: 5 kg Kleur: meestal rood, geelrood (tarwe-kleurig), zwart met rode aftekeningen (black and tan) evenals grijs en bruin gestroomd.

Aard

De Norfolk Terriër is een gezellige familiehond. Vooral geschikt voor mensen die van een levendige, slimme, eigenwijze, intelligente en vriendelijke hond houden. Levendig is hij zeker zonder overdreven druk te zijn. De Norfolk is klein maar voelt zich groot! Het is een kleine energieke terriër die altijd alert is en steeds op zoek is naar vermakelijke bezigheden. Hij is dol op graven en mag graag in het water spelen. Het is een moedig, zeg maar gerust soms overmoedig, hondje maar er zit geen greintje kwaad bij. Hij is gek op kinderen en altijd in voor een spelletje. Ook is hij vreselijk nieuwsgierig, nee, deze ruwharige rode bliksem ontgaat niets! Het zijn pientere hondjes die een consequente opvoeding vragen. Achter dat olijke kopje zit een echte terriër die zo nu en dan ook flink ongehoorzaam kan zijn, bedenk dat wel! Wie op tijd begint met de gehoorzaamheidstraining zal ontdekken dat de Norfolk het leuk vindt te werken met zijn baas. Ze onderscheiden zich van veel andere rassen door hun verdraagzaamheid tegenover soortgenoten en andere dieren in huis. Ze maken vrijwel nooit ruzie met elkaar en zijn eigenlijk altijd vrolijk en aardig. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat steeds meer mensen zich de afgelopen jaren tot de Norfolks voelden aangetrokken.

Beweging

Norfolks zijn dol op wandelen en andere uitjes.Het levendige karakter en uithoudingsvermogen van hun voorouders zijn goed bewaard gebleven. Wie in een stedelijke omgeving woont doet er verstandig aan de tuin goed af te sluiten en de hondjes aan de lijn te houden. Het zijn echte terriërs en als ze wat interessants zien moet u echt niet raar opkijken als ze er naar toe hollen.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.