Lagotto romagnolo

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Waterhonden
Land van oorsprong Italië
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De voorouder van de Lagotto is zeer waarschijnlijk de Franse Barbet. De Barbet wordt beschouwd als de stamvader van alle moderne waterhonden. De Lagotto staat van alle waterhonden wellicht het dichtst bij de Barbet. Zoals de Barbet is ook de Lagotto een rustieke hond; versta hieronder een enigszins ruw en onbehouwen voorkomen en anatomie, met een ruwharige doch uiterst zacht aanvoelende vacht. De Lagotto is ook psychologisch en morfologisch van hoge kwaliteit. Hij is een goede zwemmer en een goede apporteur. Het feit dat de Lagotto samen met de Barbet wordt beschouwd als een schakel tussen de prehistorische en de moderne hond mag niet laten veronderstellen dat het om een hond met een ruw karakter zou gaan. Wel integendeel. De Lagotto is een fijnbesnaarde, vriendelijke en zeer sociale hond. De Lagotto is als ras zeer oud. Wandtapijten van de 13de en 14de eeuw tonen al honden identiek aan de huidige specimens die volop als waterhond actief waren. Maar er is meer. Op Egyptische reliëfs zijn ruwharige honden te zien tijdens de jacht. De hypothese dat de Barbet en de lagotto een Afrikaanse oorsprong hebben, wordt bevestigd door de honden die, hoewel groter dan de Lagotto, uit het Midden-Oosten werden meegebracht door de kruisvaarders. Deze kruistochten brachten de Europeanen immers ook in contact met de Arabische wereld die tijdens de middeleeuwen op kynologisch gebied verder stond. Wanneer de Arabische beschaving Spanje overheerste, dook ook daar een kleine hond op die veel gelijkenis vertoonde met de Barbet, een goede zwemmer met ruwharige vacht. Vanuit Spanje lagen Frankrijk en de rest van Europa dicht bij. Ook in Italië dook de ruwharige hond op - mogelijk al voor de verschijning in Spanje - via meerdere commerciële contacten met Afrika en het Midden-Oosten. Zelfs al in Etruskische graven waren afbeeldingen van de bewuste honden te zien. In Italiaanse moerasgebiden kwam de Lagotto al zeer vroeg voor als jachthond. Met het droogleggen van de Italiaanse moerasgebieden kreeg de Lagotto in Italië een andere gespecialiseerde bestemming: het zoeken van truffels. In deze landelijke gebieden, bij de plattelandsbevolking, bleef de Lagotto een sobere en rustieke hond. Sober en rustiek zoals de mensen bij wie hij leefde. Tot op de huidige dag heeft de Lagotto dit karakter behouden, dat hem in staat stelt op een zeer dynamische manier te werken voor zijn baas. Zijn voorkomen en karakter maken de moderne Lagotto tot een waardige erfgenaam van zijn voorouders. (Met dank aan www.lagotto.be)

Een Lagotto romagnolo opvoeden

Hij is snugger en leert vlot. De Lagotto Romagnolo is dan ook makkelijk op te leiden. Hij kan worden gecorrigeerd zonder echter te hard in te grijpen. Hij zal bij een correctie al snel piepen. Daarentegen is hij zeer gevoelig voor positieve aanmoediging en beloning.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Lagotto romagnolo? Kijk dan op onze Lagotto romagnolo opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte van de Lagotto reu is 43-48 cm (ideaal = 46 cm); die van de teef 41-46 cm (ideaal = 43 cm). Gewicht van de Lagotto reu is 13-16 kg, dat van de teef 11-14 kg. Kleur: Wit (bianco), vuilwit (arancio), wit-vuilwit (bianco-arancio), wit-bruin (pezzato-maronne), bruin (maronne), roodschimmel (roano-maronne).

Aard

De Lagotto Romagnolo is een sympathieke, gezonde hond. Hij houdt van werken zoals lopen, snuffelen, naar school gaan en zeker ook truffels zoeken. Hij is zeer sociaal en vriendelijk, zonder schuchter of vreesachtig te zijn. De Lagotto houdt van energieke wandelingen in het bos, het veld of op het strand. Zijn warme vacht beschermt hem tegen het meest gure weer.

Beweging

De Lagotto Romagnole heeft vrij veel beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziekte bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.