Labradoodle

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Niet erkende rassen
Land van oorsprong Australië
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Weetjes over de Labradoodle

Dubbele Nationaliteit: De Labradoodle heeft een dubbele nationaliteit, namelijk Australisch en Amerikaans. Het ras werd voor het eerst gefokt in Australië en daarna in Amerika.

Gids Hond: De Labradoodle werd oorspronkelijk gefokt om hypoallergene geleidehonden te produceren.

De Grote Verwarring: Sommige mensen verwarren Labradoodles met Goldendoodles omdat ze er zo op elkaar lijken. Het grootste verschil? De ouderrassen: Labrador Retrievers en Poedels voor de Labradoodle, Golden Retrievers en Poedels voor de Goldendoodle.

Drie verschillende Maten: Labradoodles kunnen in drie verschillende maten komen: standaard, medium en miniatuur.

Hypoallergeen?: Ondanks het idee dat Labradoodles hypoallergeen zijn, hebben sommige Labradoodles nog steeds allergie-veroorzakende eigenschappen. Het hangt af van hun genetische make-up!

Vachtwisseling: Er zijn drie vachtsoorten bij Labradoodles: wollig, fleece en haar. En nee, ze hebben geen stylist nodig.

Energiebundels: Labradoodles zijn energieke honden. Ze houden van spelletjes en kunnen uren achtereen spelen.

Waterliefhebbers: Gezien hun Labrador-genen, zijn Labradoodles dol op water. Zwemmen is een van hun favoriete activiteiten.

Niet altijd een Labradoodle: Wanneer Labradoodles worden gefokt, worden ze niet altijd gekruist met een Labrador en een Poedel. Soms worden twee Labradoodles met elkaar gekruist.

Stemimitators: Labradoodles kunnen menselijke stemmen of geluiden imiteren, wat voor komische situaties kan zorgen.

De Eeuwige Puppy: Sommige mensen zeggen dat Labradoodles eeuwige puppy's zijn vanwege hun speelse en vrolijke gedrag.

Het Wol-Effect: Labradoodles met een wolvacht hebben de neiging minder te ruiken en minder huidschilfers te hebben dan andere soorten.

Actieve Senioren: Oudere Labradoodles blijven vaak nog steeds actief en speels, vergeleken met andere rassen.

Gevoelige Zielen: Labradoodles zijn erg empathisch en kunnen de emoties van hun eigenaars aanvoelen. 

Snelle Leerlingen: Vanwege hun intelligentie zijn Labradoodles snel te trainen. Ze leren nieuwe trucjes met gemak.

Dieetwensen: Labradoodles kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Het is belangrijk om ze een goed uitgebalanceerd dieet te geven.

Niet altijd Krullend: Niet alle Labradoodles hebben krullend haar. Sommigen hebben golvend of recht haar.

Behendigheidskampioenen: Labradoodles doen het vaak goed in behendigheid en gehoorzaamheidsproeven vanwege hun intelligentie en energie.

Beste Vriend van Kinderen: Labradoodles worden vaak beschouwd als geweldige gezinshonden. Ze zijn vriendelijk en geduldig met kinderen.

Social Media Sterren: Vanwege hun schattige uiterlijk en charmante persoonlijkheid, zijn Labradoodles vaak een hit op social media platforms.

Algemeen voorkomen

De Labradoodle is het resultaat van de zoektocht naar een allergie vriendelijke hond geschikt om als geleide hond te gebruiken, hij is allergievriendelijk en veroorzaakt geen astmatische aandoeningen en is ook zeer geschikt als gezinshond, hij is dol op kinderen.

Wally Conron, fokker voor een Australisch blindengeleidehond instituut was de eerste fokker die in 1989 experimenteerde met de kruising Labrador (will to please) en een standaard Poedel (vachttype en intelligentie) Wally Conron noemde deze kruising Labradoodle. Na enkele nestjes hield hij het voor gezien omdat deze kruisingen toch vaak onhandelbaar bleken. Beverley Manners en haar dochter gingen verder met het verder kruisen en zou de labradoodle ontwikkeld hebben tot wat nu bekend staat onder de naam: "Labradoodle".

Een labradoodle is een gracieus evenwichtig gebouwde hond met een vrolijk en vriendelijk voorkomen en een intelligente en intuïtieve oogopslag. De hond is door een aantal bijzondere omstandigheden ontstaan en voor een nuttig doel ontwikkeld, heeft een niet ruiende (niet verharende) vacht en is naast huishond uitermate geschikt als hulp- en therapiehond.

Een Labradoodle opvoeden

Het is een makkelijke hond maar heeft net als iedere andere hond een consequente opvoeding nodig, liefde en aandacht. De Labradoodle heeft wel leiding nodig anders kan hij door zijn intelligentie een vervelende hond worden. De Labradoodle is geen hond die de hele dag alleen gelaten mag worden, het is echt een gezelschap hond die mensen nodig heeft!

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Labradoodle? Kijk dan op onze Labradoodle opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte : 60 - 65 cm. Gewicht: Teven 20 to 27 kg. Reuen 25 to 35 kg. Hoogte : 45 tot 58 cm. Gewicht: 17,5 tot 23 kg. Miniatuur: 3 tot 43 cm. Hoogte : 40 tot 45 cm. Gewicht: 10 tot 20 kg.

Aard

De labradoodle geeft onmiddellijk de indruk van een krachtige maar lichtvoetige atleet. Zijn vriendelijke temperament en intuïtieve karakter is een wezenlijk onderdeel van de hond en is onmiddellijk onmiskenbaar aanwezig. Een zeer lieve hond die heel geschikt als gezinshond is.

De labradoodle is erg lief, enthousiast, vrolijk,speels en rustig in huis. Hij kan erg goed overweg met kinderen, andere honden en overige dieren zoals katten. Omdat hij zo intelligent is en ook graag een "loopje" met je neemt is een consequente opvoeding vereist. Eigenlijk in grote lijnen hetzelfde als het karakter van de poedel.

Beweging

De hond beweegt zich moeiteloos, gemakkelijk en lenig. In Draf lijkt hij wel over de grond te zweven.

Labradoodles zijn energieke en actieve honden die van lichaamsbeweging houden. Het zijn ook intelligente honden die mentale stimulatie nodig hebben om gelukkig en gezond te blijven.

Een volwassen Labradoodle heeft doorgaans minimaal 30 minuten tot een uur beweging per dag nodig. Dit kan wandelen, rennen, spelen in de tuin, of deelnemen aan hondensporten omvatten.

Het is belangrijk om te onthouden dat puppy's niet dezelfde hoeveelheid beweging nodig hebben als volwassen honden. Te veel inspannende oefening voor een groeiende pup kan hun zich ontwikkelende botten en gewrichten belasten.

Elke hond is een individu, en sommige kunnen meer of minder beweging nodig hebben dan gemiddeld. Het is altijd het beste om het gedrag en de gezondheid van je hond in de gaten te houden en hun bewegingsbehoeften dienovereenkomstig aan te passen. 

Erfelijke ziekten

Labradoodles zijn een kruising tussen Labradors en Poedels, en kunnen vatbaar zijn voor erfelijke aandoeningen die in deze rassen voorkomen. Hier zijn enkele van de erfelijke ziekten waaraan Labradoodles vatbaar kunnen zijn:

  1. Heupdysplasie: Dit is een abnormale vorming van het heupgewricht, die tot pijn en mobiliteitsproblemen kan leiden.
  2. Elleboogdysplasie: Dit is een andere ontwikkelingsaandoening van de gewrichten die kan leiden tot pijn en artritis.
  3. Progressieve retinale atrofie (PRA): Dit is een groep genetische aandoeningen die het gezichtsvermogen beïnvloeden, wat uiteindelijk kan leiden tot blindheid.
  4. Erfelijke myopathie: Dit is een zeldzame spierziekte die kan voorkomen bij Labradors.
  5. Von Willebrand's ziekte: Dit is een bloedstollingsstoornis die vaker voorkomt bij Poedels.
  6. Addison's ziekte: Dit is een aandoening van de bijnieren die vaker voorkomt bij Poedels.

Dit is geen uitputtende lijst en er kunnen andere aandoeningen zijn waarvoor Labradoodles vatbaar zijn. Daarnaast betekent vatbaar zijn voor deze ziekten niet noodzakelijkerwijs dat elke Labradoodle ze zal krijgen. Het is belangrijk om een goede fokker te kiezen die gezondheidstesten doet bij de ouderdieren om de kans op deze en andere erfelijke aandoeningen te minimaliseren. Daarnaast kan regelmatige dierenartscontrole helpen om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.