Kooikerhondje

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Opjagende honden
Land van oorsprong Nederland
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Het Kooikerhondje is een lichte en elegante Nederlander. Hij behoort tot de rassengroep van Opjagende Honden ( groep 8 - sectie 2 van de FCI ). Hoewel men aanneemt dat hij al jaren een alledaagse partner van de Nederlandse eendenjagers is, is het Kooikerhondje zoals wij hem de dag van vandaag kennen, een relatief nieuwe aanwinst van de Jachthondengroep. In 1942 zocht barones v. Hardenbroek uit Ammerstool exemplaren om het Kooikerhondje, dat prins Willem van Oranje had gered en door de 17de eeuwse schilders werd afgebeeld, nieuw leven in te blazen. De barones had succes en schiep binnen een jaar het moderne Kooikerhondje. De jachtstijl van deze hond is uniek. Hij fungeert als een lokmiddel. Hij lokt door middel van zijn met franjes versierde witte staart de wilde eenden in de val. Op bevel laat het dier zich even zien midden in de kooi en moet zich vervolgens weer terugtrekken achter de rietmatten. Aangezien eenden van nature heel nieuwsgierig zijn, komen deze te voorschijn en zwemmen in zijn richting. De jagers, die bewonderenswaardig begaan zijn met de natuurreservaten, vangen de vogels en ringen de jongen of de bedreigde exemplaren. Het Kooikerhondje is getooid in een prachtige Spaniel-achtige vacht in de kleuren rood-wit. Deze bijna kwadratisch ogende hond heeft een lichaam dat iets langer is dan zijn hoogte.

Een Kooikerhondje opvoeden

Hoewel er nog steeds Kooikerhondjes in de eendenkooi hun werk verrichten, zullen de meeste hondjes daar niet aan toe komen. In vorm van spel, cursussen op gebied van gedrag, gehoorzaamheid en behendigheid, speuren en zoeken zal 'plaatsvervangend' werk gezocht moeten worden. Samen met de baas is het zijn lust en leven. Vanaf ongeveer 9 weken kan men op puppy-cursussen samen aan de slag.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Kooikerhondje? Kijk dan op onze Kooikerhondje opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte van het Kooikerhondje is 35-40 cm. Kleur: Duidelijke en heldere oranjeroodkleurige platen op witte ondergrond. Deze kleur moet overwegen. Zwart-bont en driekleur zijn bij het Kooikerhondje niet toegestaan.

Aard

Het Kooikerhondje is vrolijk maar niet luidruchtig, zeer op zijn omgeving gesteld, vriendelijk, goedaardig en attent. Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Beweging

Dit hondje heeft veel lichaamsbeweging nodig en is gek op spelletjes.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.