Karstherder - Kraški ovcar

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type berghond
Land van oorsprong Slovenië
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Karstherder is ongetwijfeld nauw verwant met een aantal andere in Zuidoost en Oost-Europa inheemse berghonden. Hij zou in de 17e eeuw voor het eerst genoemd zijn. Het stamboek is geopend in de jaren ’30 en in 1939 werd de Zuidslavische berghond erkend door de FCI als de Illyrische herder. Na de Tweede Wereldoorlog bleken binnen dit ras echter aanzienlijke verschillen te bestaan. In 1968 leidde dat tot het scheiden van de Illyrische herdershond in de noordelijke Kraški ovčar en de zuidelijke Šarplaninac. In Slovenië wordt de Kraski Ovcar nog gebruikt voor defensie en als politiehond.

Een Karstherder - Kraški ovcar opvoeden

Een Kraski Ovcar is niet slaafs gehoorzaam. Wie met 7 à 8 weken een kleine KO pup neemt, zal het niet voor mogelijk houden, dat deze aanhankelijke, spelende wolbol zo een hiervoor beschreven waakhond word. Dat duurt zo’n 1½ a 2 jaar tot deze van karakter langzaam ontwikkelde hond zijn waakhondengedrag aan de dag gaat leggen. Het is belangrijk dat een Kraski Ovcar pup van kleins af aan met veel mensen in contact komt. Dan wordt het zonder problemen een fijne hond in de omgang, die ook tegenover vreemden, met de nodige argwaan, braaf blijft. Als de eigenaar zijn hond slecht of onterecht behandeld, kan de Kraski Ovcar zich tegen hem keren. Je moet de hond in zijn waarde laten, wil je de zelfverzekerdheid, de trots, de toewijding als waakhond en hechting aan de familie behouden. Een kenmerk van de Kraski Ovcar is zijn desinteresse voor het apporteren. Wanneer de hond de zin van een oefening niet ziet, doet hij het niet.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Karstherder - Kraški ovcar? Kijk dan op onze Karstherder - Kraški ovcar opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte van de Kraski Ovcar reu 55–60 cm en die van de Kraski Ovcar teef 52–56 cm. Kleur: De kleur van de Kraski Ovcar is ijzergrijs. Dit met een sterke trend naar een zwart dek vooral op de rug. Een donker masker met lichtkleurig haar om de ogen ook wel bril genoemd.

Aard

De Kraski Ovcar is een edele, sterke, harmonieus gebouwde hond. Hij is rustig, goedhartig, moedig en waakzaam. De Kraski Ovcar heeft een uitstekend uithoudingsvermogen en is zeer trouw aan de baas en zijn familie. Het zijn vriendelijke, voor eigen, geweldige gezelschapshonden. Ze zijn onomkoopbaar. Hij is zich goed bewust van zijn taak, verdedigt zijn terrein (gebied). Daarom is het niet raadzaam een bezoek zonder begeleiding in dit gebied te doen. Alleen wanneer de Kraski het bezoek is voorgesteld en de hond hem geaccepteerd heeft, kan de bezoeker vrij bewegen op het terrein.

Beweging

De Karstherder of Kraški ovcar heeft voldoende ruimte en beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Dit ras wordt gecontroleerd op het voorkomen van heupdysplasie en Distichiasis. Binnen de Nederlandse rasvereneniging wordt geadviseerd om tevens te röntgenen op elleboogdysplasie. Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten. Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans. Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid. Distichiasis; extra wimperhaartjes die vanuit abnormale follikels aan de binnenzijde van de oogleden groeien.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.