Karakachan

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type berghond
Land van oorsprong Bulgarije
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

In Bulgarije komen deze honden op bescheiden schaal voor. Vanwege het bedreigend gereduceerde bestand, werd dit oude, plaatselijke hondenras ondergebracht bij de Bulgarian National Biodiversity Conservation Strategy, opgericht in 1994 om het uitsterven van inheemse vormen van huisdierrassen te voorkomen. Dankzij de inspanningen van de Bulgarian Biodiversity Preservation Society Semperviva gedurende de afgelopen tien jaar kon het zuivere type van de "Karakachansko Kuce" gered worden. Deze liefhebbers zijn verenigd in twee rasverenigingen, zetten zich tot het uiterste in voor de officiële erkenning als ras. De ene vereniging heeft zijn basis in de stad Pernik en de andere in de stad Stara Zagora. De doelstelling is om het ras te behouden als echte werkhond met zijn oorspronkelijke eigenschappen en zijn authentieke, primitieve type. De voornaamste rol bij het ontwikkelingsproces van deze hond hadden de Karakachanen, een oud nomadisch herdersvolk, en de gevestigde Bulgaarse herders, bij wie de veefokkerij gebaseerd is op transhumensie. Hierbij verblijven de herders met de kudde de hele zomer op de bergweiden, om pas aan het einde van de herfst terug te keren naar hun dorp in het dal. Zoals hiervoor al min of meer aangegeven, dankt het ras zijn naam aan de Karakachanen. In de zomermaanden lieten zij hun schapen grazen op de hooggelegen Bulgaarse bergweiden, terwijl zij de winterperiode doorbrachten in het mediterrane deel van Thracië en de kust van de zwarte zee. Op deze manier voorzagen zij hun enorme aantallen schapen het hele jaar door van graasgelegenheid. Aan deze Karakachanen en hun specifieke, ouderwetse veefokkers-tradities danken we tevens de selectie en het behoud van het oudste en meest representieve ras van ruw-wollige schapen, het "tzakel schaap" en het meest primitieve plaatselijke paardenras. Het genotype van de Karakachaanse hond is onvoorwaardelijk even oud als conservatief geselecteerd. Geleid door hun behoefte hebben de Karakachaanse herders een zeer belangrijk aandeel gehad in het behoud van deze kuddebewakingshond, die past bij een aantal specifieke vereisten van de nomadische veefokkers-praktijk. Algemeen voorkomen: Een massieve hond. Harmonieus en proportioneel gebouwd. Het voorkomen is indrukwekkend en sterk. Hij is krachtig gespierd, met met massieve botten maar niet grof. Extreem weinig eisend en makkelijk te houden bij de kudde.

Een Karakachan opvoeden

Hij werkt graag met de baas. Gehoorzaamheids- of behendigheidstraining vormt voor hem geen enkel probleem; integendeel, hij werkt met veel plezier. Maar… hij moet er zin in hebben. De Karakachan past het beste bij een geduldige consequente baas.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Karakachan? Kijk dan op onze Karakachan opvoeden pagina.

Uiterlijk

Gewicht: 55- 30 kg. Schofthoogte: 60-75cm.

Aard

De Karakachan hond is een van de oudste Europese hondenrassen. Een typische Kuddebewaker, gefokt om het vee en de eigendommen van zijn eigenaar te beschermen, hij aarzelt niet om in geval van gevaar met een wolf of beer te vechten wanneer het er op aan komt zijn eigenaar en zijn familie te beschermen.

Beweging

De Karakschan is niet direct een stadshond omdat hij veel ruimte en beweging nodig heeft om zijn energie kwijt te raken. Als u een kleine tuin heeft, dan kun je beter een ander ras kiezen. Deze hond is echter geschikt voor op een boerderij of een hoeve. Op gebied van beweging zijn grote wandelingen noodzakelijk. Als u eens een keer een dag overslaat gaat hij hier vast niet van dood. Maar zie wel dat het niet te veel voorkomt.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.