Honden centrum

Hovawart (34568x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Hovawart

Davy Agten

Foto 's Hovawart

foto: Hovawart foto: Hovawart foto: foto: Hovawart puppy foto: Hovawart Nick 25/12/06 foto: Upholding the Hovawart tradition! foto: Aros en dejlig hovawart han fra kennelkaarup foto: s/m hovawart tæve fra kennelkaarup foto: se mig, er jeg ikke en dejlig hovawart foto: Blond hovawart foto: Blond hanhund af racen hovawart foto: Nick - Hovawart 12/25/06 foto: Kookaï foto: kaarups Asta foto: Bentes Asta foto: Kaarups Artos møder en lille dame foto: P1010173 foto: Asta er med til kåringen af den bedste hund på dagen foto: P1010177 foto: P1010170 foto: P1010014

Video's

Hovawart Hovawart Hovawart Hovawart

Algemeen

 • Groep:Type berghond
 • Land van oorsprong:Duitsland
 • Algemeen voorkomen:In de Middeleeuwen bestond er een herdershond die groot, sterk, wendbaar en waakzaam was. Hij had een duidelijk herkenbaar uiterlijk: hij was licht- of middelbruin (soms ook zwart, met of zonder bruine aftekeningen in het gezicht en aan de poten). Zijn haar was golvend, staart en poten bevederd. Met de opkomst van gespecialiseerde rassen rond de eeuwwisseling verdween deze oersoort bijna volledig.

  Zo'n zestig jaar geleden gingen enkele honden-fokkers op zoek naar dieren van deze oude soort, waarmee zij een nieuw ras fokten. Vooral in het Harzgebergte, in het Zwarte Woud en op boerderijen in afgelegen berggebieden vonden ze nog honden die leken op de juist beschreven honden en die men kende van oude schilderijen.

  Al in de Middeleeuwen werd deze soort hovawart genoemd, wat zo veel betekent als 'hoevewacht'. En dat was ook de naam die het nieuwe, in 1936 erkende ras kreeg. Uit die snelle erkenning blijkt hoe vast verankerd de kenmerken van het oude ras al waren in de eerste 'nieuwe' hovawarts. Maar niet alleen kon men de verschijningsvorm van de hovawart tot tevredenheid terugfokken, ook zijn vaste karakter, voortreffelijke eigenschappen en vooral zijn veelzijdigheid.

  Het wekt dan ook geen verbazing dat de hovawart in Duitsland al in 1964 werd opgenomen in het selecte gezelschap van voortreffelijke beveiligingshonden. De hovawart geldt als een op gezelschap gestelde, vriendelijke hond die graag stoeit en naast een fijne kameraad ook een goede waakhond is.

  De hovawart speelt geduldig met kinderen en houdt ze goed in de gaten. Een heel sterk punt van dit ras is ook dat de hovawart niet gauw aan de wandel gaat.

  Aangezien hij vaak grote terreinen of boerderijen moet bewaken, is het goed te weten dat hij zich niet door wild van zijn taak laat afleiden en geen schade aanricht. De hovawart houdt langer zijn jeugdige uiterlijk en gedrag dan andere rassen, omdat hij pas relatief laat volwassen wordt.

  De opvoeding hoeft daarom niet al te vroeg aan te vangen. Op tweejarige leeftijd zijn de sterke punten van de hovawart - moed, onverschrokkenheid, taaiheid en incasseringsvermogen - echter al tot volle ontplooiing gekomen. Hetzelfde geldt voor zijn ingeboren neiging om mens en dier te beschermen. Het is op die leeftijd dat hij met grote ijver en veel succes de taken op zich kan nemen die hem bij zijn opleiding worden toevertrouwd.

  De hovawart kan blond zijn (alle tinten behalve platinablond), zwart met blonde aftekeningen, blond met zwarte aftekeningen of effen zwart. Het haar is lang, borstelig, lichtgolvend en poten en staart zijn fraai bevederd. Met een schouderhoogte van 60 tot 70 cm en een gewicht van 35 tot 45 kilo is de reu een imposante verschijning. De teef bereikt een schouderhoogte van 55 tot 65 cm en een gewicht van 30 tot 40 kilo. Ze is wat slanker, wat ook te zien is aan haar kop en lichaamsbouw. Koop jonge honden wel bij een betrouwbare fokker.
 • Kindvriendelijkheid:
  • 4
 • Hondvriendelijkheid:
  • 4
 • Gehoorzaamheid:
  • 4
 • Kan alleen zijn:
  • 4
 • Heeft beweging nodig:
  • 4

Training Hovawart

Met het nodige geduld en volharding kan deze hond ook ingezet worden als: speur-, lawine-, verdedigings- en waakhond. Daarenboven zal hij eveneens uitstekend als gezelschapshond fungeren. De gulden regel is wel dat het aanleren steeds op een speelse manier plaats vindt. De hond onder "druk" zetten is dus uit den boze en zal het leerproces alleen maar vertragen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Hovawart? Kijk dan op onze Hovawart opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: reu 60-70 cm, teef 55-65 cm
Gewicht: reu 35-45 kg, teef 30-40 kg
Kleur: blond, zwart met aftekening, effen zwart

Aard

De Hovawart is een zelfstandige en zelfbewuste hond. Onvoorwaardelijke gehoorzaamheid zoals bij de Duitse herder, zal men bij de Hovawart slechts bij uitzondering terugvinden. Dit is wellicht te verklaren door het feit dat de Hovawart nog tot op hoge leeftijd erg speels is. Daarom is het nodig dat het opvoeden steeds op een motiverende, speelse manier gebeurt, anders zal je alleen maar het omgekeerde effect bereiken. Ook is een Hovawart laat volwassen. Dit maakt het nodig dat er over meerdere jaren met hem/haar getraind wordt. Het ras is ook erg geschikt om mee te sporten. Behendigheid, gehoorzaamheid (al moet je er extra energie in steken), breitensport, noem maar op. Daarnaast beschikt deze hond over een bovengemiddeld goede neus die hem voor speuren heel geschikt maakt. De Hovawart is gekwalificeerd als werkhond. Dit geeft de mogelijkheid om er officiële werkhonden-examens als IPO, SpH en UV mee te doen.

De Hovawart is voor zijn baas en familie ook een zeer lieve hond. Hiervoor gaat hij door het vuur. Soms neemt hij zijn taak daardoor iets te letterlijk... Een Hovawart is ook erf-trouw en bewaakt het goed. Door zijn eigenzinnigheid heeft hij de neiging zijn terrein wat groter te maken. Dus vrij waken is niet altijd aan te raden. Achter een hek of aangelijnd is hij echter een geweldige waker.

Er wordt over een reu vaak gezegd dat hij dominanter is dan de teef. Dat is vaak ook zo en vooral als ze pup en puber zijn, proberen ze elke dag opnieuw wat hogerop in de roedel te komen. Maar een teefje doet dat net zo goed, al uit zich wel wat minder actief. Teven zijn vaak wat feller.

Beweging

De Hovawart heeft veel beweging nodig. Als je hem rond het huis voldoende mogelijkheden geeft, wil het niet zeggen dat je niet moet gaan wandelen.

De Hovawart beschouwt zijn eigen erf als zijn territorium. Dus hij verlaat zijn erf normaal niet.

Erfelijke ziekten

Beide ouderdieren dienen ten hoogste 12 maanden vóór de dekking te zijn onderzocht op het voorkomen van erfelijke oogafwijkingen. Honden die niet “vrij” zijn van oogafwijkingen worden uitgesloten van de fokkerij.
Voorts mag niet worden gefokt met honden die lijden aan Epilepsie, aan enige vorm van
Osteochondritis Dissecans (OCD), schildklierafwijking Hypothyreoïdie, Portosystemische Shunt (PSS) of aan één- of tweezijdige Cryptorchidie en dieren die geopereerd zijn aan een maagtorsie.

Fokkers

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Ledenfoto's van de Hovawart

Er zijn 18 honden van het ras Hovawart

Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x