Grote Münsterländer

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type spaniëls
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De langharige drijvende honden van Karel de Grote en Oud-Duitse havikshonden gelden als de voorouders van de grote munsterlanden. Havikshonden - ook vogel- of kwartelhonden genoemd - hadden de taak om tijdens de haviken- of valkenjacht het wild uit de begroeiing op te jagen, zodat de stootvogels hun werk konden doen. De grote münsterlander is een oud ras met ongekende capaciteiten als lopende, staande en apporterende hond. Niettemin was de hond tegen het einde van de vorige eeuw heel zeldzaam geworden. Sinds een jaar of dertig is het ras echter weer veel te zien, vooral bij onze oosterburen in Neder-Saksen en in het Munsterland. Liefhebbers van deze beeldschone jachthond zijn idolaat over zijn karaktereigenschappen en zijn gedrag. Hij is bijzonder trouw, alert, leergierig, kalm en evenwichtig van aard. Hij is waakzaam en tegelijkertijd een grote kindervriend. Om zich in alle opzichten goed te voelen, heeft de grote münsterlander veel wandelingen en een goede opvoeding nodig. Wie een dergelijke grote middenmoter wil houden, moet ervoor zorgen dat hij tegemoetkomt aan de aangeboren eigenschappen van dit ras. Zijn vacht ligt dicht tegen de huid, de haren zijn lang en licht golvend. De grote münsterlander is wit met zwarte vlekken en platen. De staart wordt horizontaal gedragen en is 'bevederd', wat wil zeggen een pluimstaart.

Een Grote Münsterländer opvoeden

De Münsterlander heeft een consequente en recht-vaardige baas nodig. Door zijn intelligentie kan hij zijn baasje wel eens misleiden. Zou, indien niet voldoende opgevoed, uit de hand kunnen lopen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Grote Münsterländer? Kijk dan op onze Grote Münsterländer opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 58-65 cm Gewicht: ca. 28 kg Kleur: wit met zwarte vlekken en platen

Aard

Als huishond is de Grote Münsterlander zeer aanhankelijk en gehecht aan zijn gezin en zijn territorium. Hij is zeker geen allemansvriend, hij is waaks van aard, zonder daarom agressief te zijn. Desgevallend zal hij zijn roedel beschermen, al zal hij door zijn intelligentie vlug beseffen wie al dan niet kwade bedoelingen heeft. Daar hij nogal dominant van aard kan zijn zal men bij zijn opvoeding zeer consequent te werk moeten gaan. Met een goed opgevoede Grote Münsterlander kan men naast de jacht ook praktisch alle andere hondensporten beoefenen. Van nature uit is de Grote Münsterlander een gezonde hond die weinig last heeft van erfelijke ziekten en degeneratieverschijnselen. Mits een goede verzorging en veel beweging zal hij dan ook jarenlang een prettige huisgenoot zijn.

Beweging

Deze hond heeft zeer veel beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.