Glen of Imaalterriër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Grote- en middenslagterriërs
Land van oorsprong Ierland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Zoals zoveel honden in de terriërgroep is de Irish Glen of Imaal Terriër een oud ras dat lange tijd verontachtzaamd werd. Het ras werd lange tijd niet op waarde geschat en is dus niet het resultaat van latere fokexperimenten, maar heeft het bestaan te danken aan enkele liefhebbers die de door anderen gemiste kwaliteiten wèl zagen. Het is heel duidelijk een hond die in een bepaald gebied voorkomt, beperkt door het sombere gebied van de Glen of Imaal. De boeren van deze streek, afstammend van de soldaten die in de 16e en 17e eeuw land hadden gekregen als betaling voor bewezen diensten aan de Britse Kroon, moesten hun natuurlijke sluwheid en vaardigheden gebruiken om in dit ruwe gebied te overleven. Een hond die niet zijn aandeel kon leveren in de strijd om het bestaan van alle dag kon niet getolereerd worden. Dus moest hij lange uren doorbrengen met het draaiend houden van het hondenrad en werd hij vaak ingezet tegen andere honden bij de dubieuze vechthonden-sport, gewoonten die nu verdwenen zijn. Voordat de Irish Glen of Imaal Terriër op hondentoonstellingen verscheen, had hij zich door vele generaties hard werken ontwikkeld tot de sterke, robuuste hond die we vandaag de dag kennen. De Ierse Kennel Club erkende het ras officieel in 1933 en al spoedig werd een club opgericht om de belangen ervan te behartigen.

Een Glen of Imaalterriër opvoeden

Consequent en met aandacht. Breng veel spel in de opvoeding om de Ierse Glen of Imaal Terriër attent te houden.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Glen of Imaalterriër? Kijk dan op onze Glen of Imaalterriër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte en gewicht: Voor de Ierse Glen of Imaal Terriër reu is 35,5 cm de hoogste maat. Teven iets lager. Gewicht van de Ierse Glen of Imaal Terriër reu is 16 kg. De teef is iets lichter. Kleur: Blauw gestroomd, zonder te zwemen naar zwart, tarwekleurig, van een lichte tarwekleur tot een rood- gouden gloed.

Aard

De Ierse Glen of Imaal Terriër is actief, vlug en stil tijdens het werk. Dapper, vurig en zeer moedig wanneer er een beroep op hem wordt gedaan; aan de andere kant zachtmoedig en volgzaam. De Glen of Imaalterriër is een intelligente, aanhankelijke, trouwe en moedige hond, maar ook speels en soms eigenwijs. In huis is hij vrij rustig en blaft zelden, behalve bij onraad, dan laat hij duidelijk van zich horen. Hij is sociaal, kan goed met andere huisdieren - zelfs katten - overweg mits hij daar van jongs af aan vertrouwd mee is geraakt. Hij gaat ook goed met kinderen om. Alleen bekenden die op bezoek komen worden vriendelijk begroet.

Beweging

Indien Glen of Imaal Terriër dagelijks voldoende beweging krijgt, kan hij zich aanpassen aan een leven in stad.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.