Engelse toyterriër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Terriërs van het type dwerghond
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Engelse Toy Terriër heeft als oorspronkelijke benaming de English Toy Terriër en behoort tot de rassengroep van de bijzondere Terriërs. Ooit was hij de favoriet van Queen Victoria van Engeland. De Engelse Toy Terriër (toy betekent speelgoed) was door zijn kleine afmetingen het middelpunt van de belangstelling. De fokkers werden op dat moment meegesleept door de obsessie voor overdreven kleine honden, en het ras leed daardoor aan fok/lichamelijke problemen. Er werd weinig of geen rekening meer gehouden met de werkende Terriërkwaliteiten van het ras en men verwaarloosde soms ook het raspunt van de goede gezondheid van het dier. De Engelse Toy Terriër is ontstaan uit een kruising van kleine exemplaren van de Manchester Terriër met een Italiaanse windhond. Het ras werd erkend in 1860 en ontwikkelde zich in de tweede helft van de 19de eeuw tot gezelschapshond. Aan het eind van de negentiende eeuw probeerde men, volgens het modebeeld, het ras kleiner te fokken, maar dit had ernstige gevolgen voor de gezondheid en het reproductie vermogen. Men zag snel in dat deze selectie niet ten goede kwam van het ras, en men is afgestapt van deze, esthetische argumenten gebaseerde, selectie. Komt weinig voor in zowel Engeland als daarbuiten en mag als zeldzaam ras worden beschouwd..

Een Engelse toyterriër opvoeden

De Engelse Toy Terriër is een kleine hond, maar net zoals alle terriërs heeft ook hij een consequente opvoeding nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Engelse toyterriër? Kijk dan op onze Engelse toyterriër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte van de Engelse Toy Terriër is 25-30 cm. Kleur: Zwart en rood (black and tan). Diep glanzend zwart, en een warme kastanjerode tankleur. De kleuren moeten scherp afgetekend zijn en mogen niet in elkaar overlopen.

Aard

De Engelse Toy Terriër is mooi en intelligent; het is een zeer geliefd huisdier, alhoewel hij niet erg populair is in de Verenigde Staten. In Engeland heeft de Engelse Toy Terriër beduidend meer succes. Deze honden zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben een enorm alerte en zelfverzekerde aard. De Toy is ook een terriër : hij is stoutmoedig en energiek, maar is ook vrolijk en vriendelijk. Net zoals alle terriërs is hij wat wantrouwig tegenover vreemden en slaat hij bij bezoek luidruchtig alarm met zijn doordringend geblaf.

Beweging

De Engelse Toy Terriër stelt niet zoveel eisen naar beweging en ruimte toe en voelt zich best thuis in de stad of op een appartement. Dit wil niet zeggen dat de hond niet verlangt naar een wandeling of een spelletje.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.