Engelse springerspaniël

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Opjagende honden
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 5 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Als Oud-Engelse drijvende hond is de Engelse springerspaniël al sinds de Middeleeuwen bekend. Bij de valkenjacht was het zijn taak het gevederde wild op te jagen. Dat deed hij springend, hetgeen hem zijn naam opleverde. Bij het drijven in zijn heel eigen manier van lopen (de voorpoten zwaaien vanuit de schouders naar voren) is hij helemaal in zijn element. Hij apporteert met grote zorg aangeschoten wild. De Engelse springerspaniël is al sinds het begin van deze eeuw te zien op tentoonstellingen. Deze prettige huis- en begeleidingshond is altijd vriendelijk, initiatiefrijk, vol temperament en intelligent. Hij blaft weinig. Zijn schouderhoogte is ongeveer 50 cm. Met die hoogte is de springerspaniël de grootste van deze rasgroep. Zijn zachte, waterafstotende vacht is dicht en aanliggend. Hij is wit van kleur met zwarte of bruine platen en stippen of met roodbruine aftekeningen, vooral in het gezicht. Verder zijn alle andere kleurschakeringen van wit tot zwart toegestaan. Er zijn twee types: Het Show type en het Jacht type

Een Engelse springerspaniël opvoeden

Een Engelse Springer Spaniel is in de regel gemakkelijk op te voeden. Door hun intelligentie begrijpen ze zeer rap wat er van hun verwacht wordt. Dit wil niet zeggen dat hij geen consequente en duidelijke opvoeding nodig heeft.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Engelse springerspaniël? Kijk dan op onze Engelse springerspaniël opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 50 cm Gewicht: 22-25 kg Kleur: wit met zwarte of bruine vlekken en platen of roodbruine aftekeningen

Aard

De Engelse Springer Spaniel zijn vriendelijk en actieve honden, zeer zachtaardig. Het zijn vrolijke honden en hebben een open en spontaan karakter. Ze behoren tot de intelligentste honden. Dus ze zijn gehoorzaam. Ze zijn zeer gehecht aan hun gezin, ze worden dan ook niet graag alleen aan hun lot overgelaten. De zeer vriendelijke Engelse Springer Spaniel mag geen druppeltje van agressie vertonen.

Beweging

Hij heeft een enorme uithoudingsvermogen, dus heeft veel beweging en afwisseling nodig. Maar toch past hij zich redelijk goed aan uw situatie. Weer of geen weer, dit deert hem niet. Ze zijn verzot op apporteren en zwemmen, vooral met het combineren van deze 2 bezigheden. Neem hem regelmatig mee naar grote boswandelingen of op grote openvlaktes, waar hij onaangelijnd kan rondrennen en spelen. Als een Engelse Springer Spaniel goed is opgevoed zal hij terugkomen wanneer zijn baas hem roept, ook al is hij wild op het spoor. Je kan met je Engelse Springer Spaniel veelzijdige takken van de sport beoefenen, zoals: gehoorzaamheid, agility, flyball, dogfrisbee, dogydance, ... enzovoort. Toch zien we nog steeds deze hond op het jachtterrein. Hou er rekening mee dat je tegenwoordig al een verschil hebt tussen de werklijnen en de showlijnen. Dit is eigenlijk vrij logisch. Een showhond maakt zijn vacht kappot tijdens het jagen omdat hij door doornstruiken en andere hindernissen doorheem moet. op show moet de vacht natuurlijk perfect zijn.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.