Dunker

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Middenslag lopende honden
Land van oorsprong Noorwegen
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Dunkerhund ( of Dunker, Noorse Brak, Marmorbracke ) behoort tot de rashondengroep van de Lopende Honden. Tegen het midden van de 19de eeuw kruiste Herr Wilhelm Dunker zijn meest bekwame speurhonden met de Anglo-Russische Hound ( nu aangeduid als Russische Harlekijnbrak ), om een hond te ontwikkelen die met zijn neus in plaats van met zijn ogen op konijnen kon jagen. Dunker was tevreden met de mogelijkheden en het karakteristieke uiterlijk van zijn schepping. Het unieke zadel dat het ras draagt wordt verklaard door de genen-overdracht van de Harlekijnbrak. Zijn diepe borst en robuuste longen bezorgen hem een groot uithoudingsvermogen tijdens de jacht. Het is een hond met een markante elegantie en een buitengewone balans. Hij is het voorbeeld van een slanke, glad gevormde speurhond.

Een Dunker opvoeden

Een Dunker heeft een consequente opvoeding nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Dunker? Kijk dan op onze Dunker opvoeden pagina.

Uiterlijk

De schofthoogte bedraagt voor reuen 50 tot 55 cm en voor teven 48 tot 53 cm. Het gewicht gaat van 20 naar 25 kg. Kleur : zwart of blauw gemarmerd ( harlekijn ), met geelbruine en witte aftekeningen.

Aard

Hoewel de Dunker buiten zijn geboorteland Noorwegen niet of amper bekend is, behaagt hij jagers en eigenaars met zijn betrouwbaar gedrag. Als waakhond is hij van grote waarde. Zijn gevatheid en zelfvertrouwen dienen hem hierbij uitstekend. Het is een evenwichtige en vriendelijke gezelschapshond. De Dunker is zeer goed met kinderen als hij goed gesocialiseerd is. Ook met honden gaat het goed. Met mensen een beetje terughoudend maar met goede socialisatie gaat dat ook goed.

Beweging

De Dunker is zeer robuust en in staat om zich aan alle soorten weer en terrein aan te passen. Hij is eerder een langeafstandsloper dan een sprinter. Hij jaagt op haas. Dit ras vraagt dan ook voldoende ruimte en lichaamsbeweging.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.