Duitse Spitz

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Europese keeshonden
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De 5 verschillende variëteiten van dit ras zijn: Dwergspitz / Pomeranian, Kleine Spitz, Middenslag Spitz, Grote Spitz en Wolfspitz / Keeshond Duitse Spitzen zijn nakomelingen van Turfhonden "Canis familiaris palustrus - Rütimeyer" uit het Steentijdperk en de latere "Paalwoningspitzen" en zijn het oudste hondenras uit Midden-Europa. Talrijke andere rassen zijn hieruit voortgekomen. In sommige Engelstalige landen wordt de Wolfspitz ook "Keeshond" genoemd, en de Dwergspitz "Pomeranian". Spitzen bekoren door een mooie, dankzij een rijkelijke onderwol, uitstaande vacht. Bijzonder opvallend is de rond de hals liggende, sterke manenachtige kraag en de pluimig behaarde staart die fier over de rug wordt gedragen. Het vos-achtig hoofd met schrandere ogen, de spitse, kleine, dicht bij elkaar staande oren, verlenen de Spitz zijn karakteristiek stoutmoedig uiterlijk. De Duitse Spitz is steeds opmerkzaam, levendig en buitengewoon aanhankelijk tegenover zijn eigenaar. Hij is zeer leergierig en gemakkelijk op te voeden. Zijn wantrouwen tegenover vreemden en zijn gebrek aan jachtinstinct maken hem tot ideale bewaker van huis en erf. Hij is noch angstig, noch agressief. Bestand tegen alle weer, zijn robuustheid en hoge levensverwachting zijn belangrijkste eigenschappen. Zijn uitstaande vacht vormt manen aan hals en borst. De staart, die hij opgerold op zijn rug draagt, is rijkelijk behaard. (De naam van de Wolfspitz / Keeshond op de foto is : Bonny van 't Kezenhoeveke De naam van de eigenaar is : K & MJ Geerens-Vanhaelen, Naam van de Grote Witte Spitz : Gisela vom Hamodergut 'Frauke' Naam van de eigenaar : Erna Van Bavel, Namen van de Middenslag Spitzen: Dinneke & Fenna Naam van de eigenaar : Erna Van Bavel, Naam van de Kleine Spitz: Micky vd Cilleke's Hof Naam van de eigenaar : Herlinde Van Innis-De Vos, Naam van de Dwergspitz / Pomeranian: Top Gun of Pomeranian World 'Cheri' Naam van de eigenaars : Elsie & JP van Verre-Van Steen.)

Een Duitse Spitz opvoeden

De Duitse Spitz leert, gezien zijn zachte karakter, het beste met een belonende consequente opvoeding. Wanneer de baas zijn positie als leider heeft bepaald, is deze hond makkelijk op te voeden wegens zijn grote intelligentie. Als u de Duitse Spitz eenmaal kent, is het : eenmaal een Kees altijd een Kees !

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Duitse Spitz? Kijk dan op onze Duitse Spitz opvoeden pagina.

Uiterlijk

Je hebt ze in vijf maten (van de grootste - max 55 cm - tot de kleinste - -min 18 cm - schofthoogte) en in een heel gamma van kleuren. (wit, zwart, bruin, oranje, crème, biscuit, wolfsgrauw, ...).

Aard

De Duitse Spitz is van origine een waakhond die boerderijen en schepen moest bewaken. Hij heeft weinig neiging om weg te lopen, maar kan hij soms wat wantrouwig zijn tegenover vreemden. Op boerderijen worden ze echter niet zoveel meer gezien. Mogelijk heeft dat te maken met zijn toch vrij zachte karakter. Tegenwoordig wordt de Duitse Spitz voornamelijk gebruikt als gezelschapshond en bewaker van het huis . Liefhebbers noemen hem aanhankelijk, oplettend en levendig, zeer geschikt om in een gezin te houden. Ze zijn bijzonder trouw aan hun baas en over het algemeen leergierig.

Beweging

Een Duitse Spitz heeft beweging nodig, maar niet zoveel als een jachthond. Hij vindt het leuk om te rennen om zijn energie kwijt te raken. Het voordeel van een Duitse Spitz is dat hij geen jachtinstinct heeft, waardoor hij niet makkelijk zal gaan zwerven.

Erfelijke ziekten

Wolfspitz / Keeshond : PHPT : er bestaat een DNA-test waardoor het mogelijk is om met PHPT-vrije honden te kunnen fokken. Wolfspitz / Keeshond & Grote Spitz : De ouderdieren dienen op HD onderzocht te worden Dwergspitz / Pomeranian & Kleine Spitz & Middenslag Spitz: De ouderdieren dienen op Patella Luxatie onderzocht te worden. Tandproblemen, open fontanel en Alopecia X komen soms ook voor.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.