Ceskyterriër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Kleine terriërs
Land van oorsprong Tsjechië
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Deze beauty, die ook wel Boheemse of Tsjechische terriër wordt genoemd, is afkomstig uit Tsjechië, waar hij van 1949 tot 1959 door Frantisek Horak werd gefokt op basis van de sealyham en de Schotse terriër. De ceskyterriër is een sterke, kortbenige jachthond die vossen en dassen uit hun holen kan drijven. Ook bij het drijven en aanwijzen van wild staat de Boheemse terriër zijn mannetje. Als hulp tijdens de jacht is hij bijzonder ijverig en beweeglijk, al is hij niet bijzonder snel. Naast dat alles is hij met zijn golvende, als zijde glanzende vacht echt een 'stuk'. Met een speciale manier van scheren wordt dit langwerpige en kortpotige ras nog mooier. In 1963 werd het ras officieel erkend door de FCI, de dieren zijn sindsdien vaak te bewonderen op tentoonstellingen. In de ring boekte deze terriër al tal van successen. Zijn goede eigenschappen beperken zich namelijk niet tot zijn jagerskwaliteiten, maar strekken zich ook en vooral uit tot zijn voorbeeldige karakter. De ceskyterriër is lief, gehoorzaam, speelt graag met kinderen en bewaakt hen met dezelfde overgave als waarmee hij waakt over huis en tuin.

Een Ceskyterriër opvoeden

Van jongsafaan goed socialiseren is belangrijk en de Cesky Terriër allerlei indrukken op laten doen. Een Cesky Terrier behoeft niet met harde hand te worden opgevoed, maar het moet wel consequent gebeuren. Een goede socialisatie is van groot belang.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Ceskyterriër? Kijk dan op onze Ceskyterriër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 27-35 cm Gewicht: 6-9 kg Kleur: zilverblauw, koffiekleurig

Aard

Het karakter van cesky terrier is niet een typisch terrierkarakter. Hij is wat rustiger, zachtaardiger en beter hanteerbaar dan de meeste terriers. Hij is vrij aanhankelijk en kan zich gereserveerd opstellen ten opzichte van vreemden. Hij kan prima opschieten met andere honden, andere huisdieren (zoals b.v. katten, konijnen) en kinderen, maar kan ook goed tegen alleen zijn. Mits goed gesocialiseerd kan cesky terrier goed tegen de drukte van een grote stad en de meeste zijn dol op reizen (ongeacht het vervoersmiddel - van vliegtuig tot fiets).

Beweging

Cesky Terrier hebben behoefte aan voldoende beweging. Ondanks dat het kleine honden zijn, hebben ze een ongelooflijk uithoudingsvermogen. Indien ze voldoende beweging krijgen, zijn ze in huis rustig en kunnen ook alleen gelaten worden.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.