Cesky Fousek

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type griffon
Land van oorsprong Tsjechië
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Cesky Fousek ( of Tsjechische Pointer ) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Griffontype. De geschiedenis van de Cesky Fousek heeft zijn start in de Middeleeuwen, in het Koninkrijk van de Bohemen. Er zijn echter veel verhalen over het ontstaan in omloop, maar niet allemaal even goed gedocumenteerd. Dit ras stond aanvankelijk bekend als de 'Bohemian Water Dog' en 'Bohemian Whirehead Pointer'. Deze honden werden vooral voor de jacht gebruikt vanwege hun karakter, scherpte, uithoudingsvermogen en snelheid, en niet te vergeten hun vacht. De honden waren goed te trainen. In deze tijden bestonden geen andere draadhaar jachthonden, zodat dit ras vrij populair werd in Europa. Later zou dit ras bekend worden onder de naam Cesky Fousek. Omdat het ras werd gebruikt voor het fokken van andere draadhaar honden, lijkt de Cesky Fousek aan de wieg te hebben gestaan van andere rassen die later ontwikkeld werden. Maar de geschiedenis van de moderne Cesky, zoals we die nu kennen, heeft een triest begin. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was dit ras bijna uitgestorven. In 1924 werd derhalve een vereniging opgericht om het ras te redden van uitsterven. In 1931 werd de rasbeschrijving opgesteld. Er werd hard gewerkt aan de wederopbouw van dit ras, onder strenge eisen. Alle eisen en beslissingen over teven en reuen die al dan niet geschikt waren voor de fok werden nauwkeurig bijgehouden. In 1958 werd de Cesky Fousek officieel erkend door de FCI. Hij kan voor vele doeleinden worden gebruikt, onder andere voor de jacht, voor gedrag- en gehoorzaamheidstrainingen en als servicehond voor auditief en/of motorische gehandicapten. Deze Cesky is een middelgrote, ruwharige jachthond.

Een Cesky Fousek opvoeden

De Ceský Fousek heeft een duidelijke opvoeding nodig maar wel met een zachte aanpak. Het is echter een slim ras dat een overtuigende baas nodig heeft, anders neemt hij snel een loopje met zijn eigenaar. Hij wil echter graag een goede baas en bij een consequente en vriendelijke opvoeding is hij makkelijk trainbaar.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Cesky Fousek? Kijk dan op onze Cesky Fousek opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Ceský Fousek reu is 60-66 cm, de teef 58-62 cm. Het gewicht van de Ceský Fousek reu 28-34 kg, de teef weegt 22-28 kg. Kleur: Bruinschimmel met platen, bruin met of zonder wit.

Aard

De Ceský Fousek is een gepassioneerde jager, die veel actie nodig heeft. Thuis is hij echter een rustige en zeer vriendelijke huishond. De Ceský Fousek is zeer aanhankelijk en zacht van karakter. Hij kan waaks zijn, maar is zeker geen waakhond bij uitstek! .

Beweging

Deze hond heeft heel veel beweging nodig. Dit kan door dagelijks lange wandelingen te maken of door met de Cesky Fousek te gaan sporten, zoals behendigheid en flyball. U kunt ook overwegen om met de hem te gaan jagen.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.