Honden centrum

Centraal-Aziatische owcharka (14242x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Centraal-Aziatische owcharka

Davy Agten

Foto 's Centraal-Aziatische owcharka

foto: Centraal-Aziatische owcharka foto: Centraal-Aziatische owcharka foto: Centraal aziatische ourkarka foto: Centraal aziatische ourkarka foto: Centraal aziatische ourkarka foto: Centraal aziatische ourkarka foto: Centraal aziatische ourkarka

Video's

Centraal-Aziatische owcharka Centraal-Aziatische owcharka Centraal-Aziatische owcharka Centraal-Aziatische owcharka

Algemeen

 • Groep:Type berghond
 • Land van oorsprong:Rusland
 • Algemeen voorkomen:De kenmerken van dit ras, dat zijn oorsprong heeft gevonden in de landen van Centraal Azië, hebben zich kunnen ontwikkelen tijdens duizenden jaren van conditionering, voornamelijk dankzij een harde natuurlijke selectie en vrijwel zonder invloed van de mens. Circa 4000 jaar geleden, volgden deze grote zwaar gebouwde honden de Nomadische karavanen door dodelijke woestijnen, eindeloze steppes en de hoge gebergtes van Centraal Azië.

  Historische voorwerpen, zoals oude gravures en tekeningen, vertellen ons dat er tussen 1000 en 2000 jaar voor Christus al dogachtige honden waren te vinden, wijd verspreid over heel Centraal Azië. Volgens overleveringen begin 19e eeuw, blijkt dat honden van dit type werden gehouden in dorpen en steden, als waakhond maar bij gelegenheid ook als jachthond.

  Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de Centraal Aziatische Ovcharka omvatte het dorre land en de steppes van het hedendaagse Kazakstan, Turkmenistan en Uzbekistan zowel als de bergen van Tadzjikistan, Kirgyzstan, Afghanistan en Iran. Het meest fascinerende van dit ras is dat het door de eeuwen heen vrijwel onveranderd is gebleven.
 • Kindvriendelijkheid:
  • 3
 • Hondvriendelijkheid:
  • 3
 • Gehoorzaamheid:
  • 3
 • Kan alleen zijn:
  • 3
 • Heeft beweging nodig:
  • 5

Training Centraal-Aziatische owcharka

De Centraal Aziaat heeft een baas nodig die zijn eigenschappen waardeert, die tijd en ruimte voor hem heeft en hem evenwichtig leiding kan geven, Gebeurt dit niet, dan zal de hond zelf het heft in handen nemen.

Een pup/jonge hond toont zich doorgaans zeer onderdanig, vergis u niet, deze onderdanigheid is geboren uit overleving en geenszins vergelijkbaar met onderdanigheid uit respect.

Een Centraal Aziaat moet van jongs af aan consequent opgevoed worden en heeft een optimale socialisatie nodig. Er moet een goede balans zijn tussen wederzijds respect en leiderschap. Dit leiderschap moet men van nature uitstralen en kan nimmer door hardhandigheid worden afgedwongen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Centraal-Aziatische owcharka? Kijk dan op onze Centraal-Aziatische owcharka opvoeden pagina.

Uiterlijk

Minimum schofthoogte voor de Centraal-Aziatische Ovcharka reu is 65 cm en voor teven is dit 60 cm.

Het gewicht ligt tussen de 40 en de 50 kg.

Kleur: Wit, grijs, zwart, strogeel, rossig, getijgerd, bont of gevlekt.

Aard

Het is een evenwichtige, rustige hond, die weinig eisen stelt en zich vlot aanpast aan elk klimaat. Hij is voor niets bang, wantrouwend tegenover vreemden en kan plots op een hevige manier zijn verdedigingsmechanisme in werking stellen.

De Kaukasische Ovtcharka heeft een eigen wil en gelijkmatig temperament. Hij is een evenwichtige hond en ook een beschermer. Kan goed het verschil inschatten tussen goed en kwaad. De Kaukasische Ovtcharka stelt weinig eisen en past zich zowat aan elk klimaat aan. Hij is een evenwichtige hond, rustig maar toch nog actief.

Beweging

De Centraal-aziatische Owcharka is geen stadshond. Hij vraagt veel ruimte en beweging.

De Centraal Aziaat heeft beweging nodig. Naast lange wandelingen loopt hij bij voorkeur los op een afgezet, omheind terrein waar hij zijn oorspronkelijke taak, het waken, kan uitoefenen.

Erfelijke ziekten

Er wordt geadviseerd om de ouderdieren te laten onderzoeken op heupdysplasie en elleboogdysplasie, alvorens ze gedekt mogen worden.
Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten.

Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans.
Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid.

Verenigingen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Ledenfoto's van de Centraal-Aziatische owcharka

Er zijn 3 honden van het ras Centraal-Aziatische owcharka

Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x