Catalaanse herder

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Spanje
Fokkers 6 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Gos d'Atura Català (Catalaanse herder) is oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën en verspreidde zich later over de gehele regio Catalonië. De toevoeging “Català” geeft aan dat het gaat om een middelgrote , langharige, uit Catalonië afkomstige rashond. Een ongekunstelde, sobere hond met een vacht die tegen alle weersomstandigheden bestand is. Achter hun zachtaardige uiterlijk schuilt een behoorlijk pittige hond. De hond leert vrij gemakkelijk te gehoorzamen, maar ze kunnen zelf het initiatief nemen als de manier waarop ze behandeld worden hen niet aanstaat. Een consequente opvoeding (zonder te “drillen”) is noodzakelijk. Een pittige hond; moedig en met een groot uithoudingsvermogen. Hij is waaks en beschermt zijn gezin. De Gos d'Atura is gesteld op kinderen, maar hij komt nog steeds het beste tot zijn recht als werkhond.

Een Catalaanse herder opvoeden

De eigenaar mag deze hond niet al teveel in de watten leggen. Zijn natuurlijke instincten moeten een deel van zijn persoonlijkheid worden. Als kuddebewaker doet hij niet alleen wat de herder hem vraagt, maar hij kan ook het initiatief nemen en moeiteloos de kudde leiden. Een consequente opvoeding is noodzakelijk.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Catalaanse herder? Kijk dan op onze Catalaanse herder opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte: 47 tot 55 cm voor reuen 45 tot 53 cm voor teven Gewicht: tussen de 15 en 25 kg. Kleur: de dieren lijken egaal van kleur. Echter bestaat de kleur eigenlijk uit een mengsel van tinten als rood, lichtbruin, middelbruin, zandgeel en grijs. Zwarte of witte vlekken zijn niet toegestaan.

Aard

De Gos d’Atura Català is een dappere hond die uitstekend zelfstandig kan werken, en die zowel tegen de warmte, de koude en ruw weer bestand is. Deze honden kunnen in hun ééntje een hele kudde aan, doordat ze beschikken over natuurlijke waakinstincten en herderskwaliteiten.

Beweging

Deze hond kan binnenshuis leven, maar heeft wel behoefte aan veel beweging.

Erfelijke ziekten

Geen specifieke gezondheidsproblemen bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.