Cão de Castro Laboreiro

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type berghond
Land van oorsprong Portugal
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Cão de Castro Laboreiro of Portugese Veedrijvershond behoort tot het Molosser Bergtype en is een zeer oud Portugees ras. Vermoedelijk vindt hij zijn oorsprong dicht bij de plaats Castro Laboreiro, waar hij nog steeds zeer populair is. Om een taaie hond met een lange levensduur te verkrijgen, die onverschrokken en speels genoeg was om met wolven of andere roofdieren te vechten, werd er zeer selectief gefokt om uiteindelijk deze Cao te bekomen. Hij is zeer geliefd als bewaker van schapen en vee. De Cão de Castro Laboreiro is een goede waakhond. Hij verdedigt vee en huis tegen de ook vandaag nog aanwezige wolf. Hij is gewend zelfstandig te werken.

Een Cão de Castro Laboreiro opvoeden

Een consequente opvoeding is noodzakelijk.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Cão de Castro Laboreiro? Kijk dan op onze Cão de Castro Laboreiro opvoeden pagina.

Uiterlijk

De schofthoogte bedraagt bij reuen 55 tot 60 cm en bij teven 52 tot 57 cm. Het gewicht gaat bij reuen van 30 naar 40 kg en bij teven van 20 naar 30 kg. Wolfsgrauw is het meest voorkomend. Verder alle schakeringen van grijs, met of zonder zwart masker of gestroomd.

Aard

De Cao de Castro Laboreiro staat bekend om zijn eeuwige trouw en liefde voor het werk. Als er goed voor het dier wordt gezorgd en hij goed werd opgevoed, is hij zeer trouw aan zijn baas en heeft hij een goede band met de dieren die onder zijn hoede staan. Dan is het een rustige, aanhankelijke, gehoorzame en vreedzame hond. De Cao de Castro Laboreiro is echter steeds op zijn hoede voor vreemden en zeer agressief tegenover potentiële 'roof'dieren.

Beweging

Om de Cão de Castro Laboreiro gelukkig te houden hebben zij dagelijks een flinke portie beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.