Ca de bestiar - majorcaanse herder

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Spanje
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Ca de Bestiar of Majorcaanse herder is de grote zwarte herderhond van Mallorca en wordt ook wel Perro de Pastor Mallorquin genoemd. Het ras behoort tot een van de zeldzaamste hondenrassen ter de wereld. In de jaren tachtig officieel erkend door de F.C.I. en zit in groep 1 (herdershonden). Perro de Pastor Mallorquin betekent herdershond van Mallorca, Catalaanse vertaling is Ca de Bestiar, wat hond van de huisdieren betekent. De Ca de Bestiar kwam al in de 16e eeuw voor in de geschiedenisboeken. Daaruit blijkt dat vooral rovers en bandieten deze hond hielden. Iedereen kruiste verder naar behoefte met meerdere rassen om een voor hem zo goed mogelijke hond te krijgen. Zodat veedrijvers met grotere honden kruisten en de herders van schapen en geiten zich meer richtte op een kleinere en beweeglijkere hond en dat terwijl de gewone boer meer een waak- en verdedigings hond wilde. Als je ook goed naar dit ras kijkt komt er steeds vaker een ander ras naar boven. De Ca de Bestiar werd veel aan zijn lot overgelaten totdat er in de jaren zeventig enkele liefhebbers in de weer gingen om dit unieke ras te zuiveren en te behoeden tegen uitsterven. Over de hele wereld zijn er ongeveer 4000 Ca'tjes waarvan er ongeveer 1000 aan de rasstandaard voldoen.

Een Ca de bestiar - majorcaanse herder opvoeden

De hond kan gemakkelijk opgevoed en afgericht worden.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Ca de bestiar - majorcaanse herder? Kijk dan op onze Ca de bestiar - majorcaanse herder opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 62-73 cm Gewicht: 35-40 kg Kleur: Zwart

Aard

De honden zijn als de mensen op Mallorca: vriendelijk, maar ook voorzichtig en op confrontaties bedacht. Zou het nodig zijn zichzelf en anderen te beschermen dan is hij snel, de Ca de Bestiar! Het is een dominant dier, die door iedereen (ook de eigenaar) geaccepteerd wil worden. Met deze dominantie moet in alle gevallen rekening worden gehouden, want anders kon het wel eens gebeuren dat de hond gromt tegen de baas en in het ergste geval deze ook kan bijten. Men moet proberen een verhouding te creëren , die gebaseerd is op een faire hond-mens-betrekking. Hij is een wonderbaarlijke, sterke, prachtige, intelligente, lieve, toegenegen, vrolijke en koppige hond die Ca de Bestiar.

Beweging

De Majorcaanse herder heeft flink veel ruimte en beweging nodig. Het opvallende aan dit ras is de gang. Bij voorkeur gaat de hond in galop tijdens het werk. De pas is krachtig en elegant. Deze hond is zeer geschikt voor het leven op het platteland waar de temperaturen aan de hoge kant liggen. Hij is dus minder geschikt voor een stadsleven in ons wisselvallig klimaat.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.