Braque du Bourbonnais

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Continentale voorstaande honden
Land van oorsprong Frankrijk
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Braque du Bourbonnais ( of Bourbonnais Pointer ) behoort tot de rassengroep van de Staande Honden, van het Brak-type. Het is een sportieve hond die ontstond uit de oude Franse Brakken. De Bourbonnais heeft, zoals zijn naam laat vermoeden, zijn oorsprong in de Franse provincie Bourbon. Het is een oud ras. Men veronderstelt dat hij staat afgebeeld op een 16de eeuws kunstwerk, want deze afbeelding komt goed overeen met de huidige Bourbonnais. De geschiedenis van het ras werd onderbroken door de Franse Revolutie. De zuiverheid van het ras werd echter in de 19de eeuw zorgvuldig beschermd. Helaas werden er aan het einde van de 19de eeuw gecommercialiseerde fokprogramma's uitgevoerd, om tegemoet te komen aan het plotseling begerige Bourbonnais-publiek. Deze eens zo uitstekende jagers zagen hun instinct verloren gaan omwille van de show. De beide wereldoorlogen eisten ook hun tol. Enkele liefhebbers bundelden uiteindelijk hun krachten en het ras is tegenwoordig weer één van de meer verfijnde continentale Pointers. Deze Brak is een tamelijk grote, gespierde hond die hardheid en elegantie combineert. De Bourbonnais wordt bijna altijd zonder staart geboren, daarom wordt hij ook vaak 'de Braque met de korte staart' genoemd.

Een Braque du Bourbonnais opvoeden

Deze hond leert snel en graag. De Braque du Bourbonnais is een prima jachthond maar ik ook op andere gebieden goed beleerbaar. Een duidelijke opvoeding met bij voorkeur ervaring in de praktijk en niet te eentonige training heeft het meeste succes.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Braque du Bourbonnais? Kijk dan op onze Braque du Bourbonnais opvoeden pagina.

Uiterlijk

Gemiddelde schofthoogte van de Braque du Bourbonnais reu en teef is 55 cm. Het gewicht van de Braque du Bourbonnais is ongeveer 30 kg. Kleur:Wit met bruine of oranje spikkels of bruinschimmel of oranjechimmel. Aftekeningen op het hoofd zijn toegestaan, maar dienen beperkt te zijn en mogen in geen geval het gehele hoofd bedekken.

Aard

Een zelfstandige hond die hard is voor zichzelf en daardoor een uitstekende werkhond is. De Braque du Bourbonnais is slim en heeft een prima neus. De rustige en vriendelijke aard maken van dit ras een hond die ook geschikt is als huishond, mits hij daarnaast voldoende uitdaging krijgt in beweging en training.

Beweging

Zoals zijn soortgenoten vraagt ook de Braque du Bourbonnais voldoende ruimte en lichaamsbeweging.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.