Bordeauxdog

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type mastiff
Land van oorsprong Frankrijk
Fokkers 8 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Bordeaux Dog ( Dogue de Bordeaux of Franse Mastiff ) stamt af van de Doggen der Oudheid : de Molossers. Deze Franse Doggen werden in de Middeleeuwen niet alleen als oorlogs- en vechthonden gebruikt, maar ook om vee te drijven. Ze werden ook ingezet in gevechten met wilde zwijnen, beren en stieren. Bordeaux was lange tijd een vermaard centrum van dit soort activiteiten. Toen in de 19de eeuw gevechten werden verboden, raakte ook de hond bijna in vergetelheid. Het verbod had echter tot gevolg dat de Bordeaux Dog niet meer als vechthond, maar als gezelschaps- en showhond werd gefokt, met een aangenaam temperament. Wel ziet hij er nog steeds woest uit, met een groot hoofd vol rimpels en een enorme snuit met grote tanden. Hij is vriendelijk, zachtmoedig, trouw en toegewijd. Het liefst is hij dicht in de buurt van zijn baas. Het is een goedaardige beschermer.

Een Bordeauxdog opvoeden

De Bordeaux Dog heeft een koppig en arrogant karakter maar is in de regel met veel geduld goed te trainen. Zodra de Bordeaux Dog een commando aangeleerd heeft vergeet hij dit nooit meer. Echter de snelheid in het opvolgen van een commando is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een herdershond; de Bordeaux dog heeft nooit haast. Geduld, doorzettingsvermogen en enthousiasme zijn de toverwoorden voor een goede opvoeding, aangevuld met een beloning. Zodra een commando opgevolgd word, positief zijn en op het juiste moment belonen zijn de sleutels tot succes.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Bordeauxdog? Kijk dan op onze Bordeauxdog opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte van de Bordeaux Dog reu is 60-68 cm, die van de Bordeaux Dog teef 58-66 cm. Gewicht van de Bordeaux Dog reu is minimaal 50 kilo en dat van de Bordeaux Dog teef minimaal 45 kilo. Kleur: Eenkleurig mahonie of roodgele tinten. Kleine witte vlekken op borst en voeten zijn toegestaan. Donkerbruin tot zwart of rood masker.

Aard

De Bordeaux Dog is van origine een waak- en verdedigingshond, een taak die hij moedig uitvoert, zonder daarbij agressief te zijn. Hij blijft alert en houdt ook vanaf zijn slaapplaats de boel in de gaten. De Bordeaux Dog is een zeer trouwe en aanhankelijke hond, en zal voor zijn baas en gezin door het vuur gaan. De Bordeaux Dog houdt van kinderen, vooral van de kinderen die tot het gezin behoren. Het typerende is zijn kalme aard en de onverstoorbare rust die hij uitstraalt. Ondanks zijn zware bouw kan een Bordeaux Dog een goede rensnelheid ontwikkelen en gezonde exemplaren hebben een goed uithoudingsvermogen.

Beweging

De Bordeaux Dog heeft flinke beweging nodig, maar tegenwoordig zijn sommige Bordeaux Doggen helaas niet zodanig gebouwd dat zij veel beweging aankunnen. Let bij de aanschaf van een puppy op het bot en de achterhand. Een stevige achterhand is erg belangrijk bij dit ras.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie en elleboogdysplasie kunnen voorkomen, evenals andere skelet afwijkingen. De Bordeuax Dog heeft ook aanleg voor entropion; het naar binnen krullen van de oogleden en ectropion; het naar buiten krullen van de oogleden. Epilepsie kan ook in dit ras voorkomen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.