Boerboel

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Niet erkende rassen
Land van oorsprong Zuid-Afrika
Fokkers 9 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De oorsprong van de Boerboel is niet geheel duidelijk, maar we weten wel dat ze afstammen van de molossers. In 326 voor Christus zou Alexander de Grote ee groot aantal van deze honden hebben gekregen. Ze bleken getraind te zijn als vechthonden. Alexander is verantwoordelijk geweest voor de verspreiding van deze honden door Europa, aangezien ze zijn troepen vergezelden. De honden en hun nakomelingen werden gebruikt voor jacht maar ook als beschermer van de soldaten. Toen Jan van Riebeeck in 1652 naar Kaap de Goede Hoop kwam, nam hij zijn eigen hond mee, een grote "bullenbijter". Ook andere landverhuizers namen hun honden mee. In die tijd was de mastiff-achtige hond die Alexander had verspreid al uitgegroeid tot een hond die in veel landen zijn eigen type kende. Hoe verder de mensen Afrika introkken, hoe sterker de honden zich uitselecteerden. De mensen moetsen kunnen vertrouwen op hun honden en ook daardoor vond er selectie plaats. Een goede hond was van levensbelang. Vele jaren later zou de urbanisatie het ras bijna noodlottig worden, iets dat men zich pas begon te realiseren tegen de tijd dat de oorspronkelijke honden al dreigden te verdwijnen. Pas rond 1980 begon men serieus met het zoeken naar oorspronkelijke types om dit unieke ras te behouden. Tegenwoordig kent de Boerboel wereldwijd liefhebbers en wordt er hard gewerkt aan internationale erkenning van dit ras.

Een Boerboel opvoeden

Rustig en duidelijk, consequent. De Boerboel weet feilloos wie zijn baas en gezin is en gaat daarvoor door het vuur. Hij is bereid te vechten tot de dood erop volgt. Dit maakt hem niet geschikt voor onervaren eigenaren, want de Boerboel heeft een duidelijke en stabiele baas nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Boerboel? Kijk dan op onze Boerboel opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Boerboel reu is 66 cm en de Boerboel teef 61 cm. Kleur: Alle kleuren van geel tot bruin zijn bij de Boerboel toegestaan, alle tinten van gestroomd.

Aard

De Boerboel is een gezinshond met sterk beschermende eigenschappen. De Boerboel is zeer stabiel en betrouwbaar, zeer gehecht aan familie en kinderen, gehoorzaam en betrouwbaar.

Beweging

De Boerboel heeft vrij veel beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.