Basset Artésien Normand

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Kleine lopende honden
Land van oorsprong Frankrijk
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Weetjes over de Basset Artésien Normand

     
 • Originele jagers: Ondanks hun kleine formaat werden ze oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op konijnen.
 •    
 • Ondeugende ogen: Hun droopy ogen geven ze een schijnbaar eeuwig verbaasde blik.
 •    
 • Lange oren: Hun oren zijn zo lang dat ze soms in hun voerbak kunnen belanden tijdens het eten.
 •    
 • Koninglijke fans: Franse koningen waren grote fans van dit ras in de 18e eeuw.
 •    
 • Luie dagen: Ze houden net zoveel van dutjes doen als van spelen.
 •    
 • Niet een maar twee: De naam suggereert dat er één ras is, maar er zijn twee verschillende Bassets in Frankrijk: de Basset Artésien Normand en de Basset Hound.
 •    
 • Aandachtstrekkers: Ze hebben de neiging om hard te blaffen als ze zich vervelen of aandacht willen.
 •    
 • Goed met kinderen: Ze staan bekend om hun geduld en liefde voor kinderen.
 •    
 • Schoonheidsslaapjes: Ze kunnen tot 14 uur per dag slapen!
 •    
 • Geluidsspecialist: Met hun diepe gehoor kunnen ze geluiden detecteren die voor andere honden onhoorbaar zijn.
 •    
 • Basset yoga: Dankzij hun flexibiliteit kunnen ze verrassend comfortabele slapende posities aannemen.
 •    
 • Sporenkoningen: Hun neus is bijna net zo krachtig als die van de Bloedhond.
 •    
 • Dubbele nagels: Sommige Bassets hebben een extra nagel op hun achterpoten, ook wel 'duim' genoemd.
 •    
 • Gewichtscontrole: Ze hebben de neiging om aan te komen, dus regelmatige lichaamsbeweging is essentieel!
 •    
 • Tapijtstofzuigers: Met hun lage lichaamsbouw zijn ze geweldig in het oppikken van geuren van de grond.
 •    
 • Onverwachte springers: Ondanks hun korte poten kunnen ze behoorlijk hoog springen als ze gemotiveerd zijn.
 •    
 • Waterschuw: Velen houden er niet van om nat te worden of te zwemmen, maar er zijn uitzonderingen!
 •    
 • Heupwieg: Hun loopje kan soms lijken alsof ze heupwiegen.
 •    
 • Twee kleuren: Ze hebben meestal een tweekleurige vacht, maar driekleurige Bassets komen ook voor.
 •    
 • Beroemd in strips: Bassets zijn populaire personages in strips en tekenfilms vanwege hun expressieve uiterlijk.

Algemeen voorkomen

De Basset Artésien Normand is een kenmerkend hondenras met een charmant en uniek uiterlijk. Deze honden zijn kort en lang, typerend voor Bassets, en hebben een robuuste bouw zonder zwaar te zijn. Hun hoofd is smal en lang, met een lichte stop en een rechte neusbrug. Wat vooral opvalt, zijn hun ovaalvormige, donkere ogen die een droevige en soms verbaasde uitdrukking hebben. Hun lange, laaghangende oren die naar binnen draaien, geven hen een bijzondere charme.

Het lichaam van de Basset Artésien Normand is lang en laag bij de grond, ondersteund door korte, stevige poten. De brede borst en rechte rug dragen bij aan hun opvallende silhouet. Hun staart, die lang is en vaak sierlijk omhoog wordt gedragen zonder over de rug te krullen, wappert vrolijk als ze in beweging zijn.

Qua vacht hebben ze een korte, fijne en dichte vacht. De meest voorkomende kleuren zijn fawn (lichtbruin tot roodbruin) en wit, maar sommige honden kunnen ook driekleurig zijn, met tinten fawn, wit en zwart. Volwassen reuen van dit ras hebben doorgaans een gewicht tussen de 15 en 20 kg en een schofthoogte van 30 tot 36 cm. Teven wegen meestal tussen de 14 en 18 kg en hebben een schofthoogte van 28 tot 34 cm.

Ondanks hun droevige ogen, straalt de Basset Artésien Normand vaak vrolijkheid en levendigheid uit. Ze bewegen met een vloeiende, moeiteloze gang. Naast hun rol als geliefde gezelschapshonden, hebben ze een rijke geschiedenis als jachthonden in Frankrijk.

Een Basset Artésien Normand opvoeden

De opvoeding en training van de Basset Artésien Normand vereisen een mix van geduld, consistentie en begrip. Gezien hun jachterfgoed, hebben deze honden een natuurlijk gevoel van onafhankelijkheid en een sterk reukvermogen, wat soms een uitdaging kan zijn tijdens de training.

Eerst en vooral is vroege socialisatie essentieel. Dit ras kan terughoudend of wantrouwend zijn tegenover onbekenden, en hen van jongs af aan blootstellen aan verschillende mensen, dieren en omgevingen kan helpen om evenwichtige en zelfverzekerde volwassen honden te vormen.

Bij het trainen van een Basset Artésien Normand is het belangrijk om positieve bekrachtigingstechnieken te gebruiken. Deze honden reageren het beste op beloningen zoals snoepjes, lof en speeltijd. Harde of negatieve trainingsmethoden zijn niet alleen ineffectief, maar kunnen ook het vertrouwen van de hond in zijn eigenaar schaden.

Aangezien dit ras gemakkelijk afgeleid kan worden, vooral door interessante geuren, is het cruciaal om trainingssessies kort, leuk en boeiend te houden. Consistentie is ook van het grootste belang. Als een bepaald gedrag eenmaal als onaanvaardbaar is aangemerkt, is het belangrijk om consequent te zijn in de correctie van dat gedrag.

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat, vanwege hun onafhankelijke aard, deze honden soms koppig kunnen zijn. Dit vereist een trainer die geduldig en vastberaden is, zonder streng te zijn. Gehoorzaamheidstraining kan ook nuttig zijn, vooral bij het aanleren van basiscommando's en het onder controle houden van de hond in verschillende situaties.

De Basset Artésien Normand kan ook profiteren van puzzels en denkspellen, aangezien deze hun geest stimuleren en hen helpen zich op een positieve manier te engageren. Uiteindelijk, met de juiste training en socialisatie, zal de Basset Artésien Normand zich ontwikkelen tot een gehoorzame, evenwichtige en liefdevolle metgezel.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Basset Artésien Normand? Kijk dan op onze Basset Artésien Normand opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Basset Artésien Normand, herkenbaar aan zijn unieke bouw, heeft een robuust, maar niet zwaar lichaam. Deze honden zijn opvallend kort en lang, een kenmerk dat typisch is voor de Bassets. Hun hoofd, smal en verlengd, draagt bij aan hun kenmerkende uiterlijk, met een lichte stop en een rechte neusbrug die hun profiel benadrukt.

Een van de meest opvallende kenmerken van het ras zijn hun ogen. Deze zijn ovaal, donker van kleur en dragen vaak een droevige of soms verbaasde uitdrukking, wat de hond een onweerstaanbare charme geeft. Even onderscheidend zijn hun oren, welke lang zijn en laag hangen, draaiend naar binnen. Deze oren hebben de neiging om te fladderen wanneer de hond beweegt en geven hen een bijzonder lief uiterlijk.

Het lichaam is opvallend lang, bijna in contrast met hun korte, stevige poten, wat hen die kenmerkende lage bouw geeft. Deze bouw, gecombineerd met een brede borst en een rechte rug, zorgt ervoor dat ze er zowel krachtig als sierlijk uitzien. De staart is een ander belangrijk kenmerk; het is lang en wordt vaak sierlijk omhoog gedragen, zonder over hun rug te krullen.

De vacht van de Basset Artésien Normand is zowel fijn als dicht, wat hen enige bescherming biedt tegen de elementen. Hun kleuring varieert, maar de meest voorkomende tinten zijn fawn en wit. Echter, driekleurige combinaties van fawn, wit en zwart zijn ook niet ongewoon en voegen een extra vleugje onderscheid toe aan hun al opvallende verschijning.

Aard

De Basset Artésien Normand staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke aard. Deze honden zijn vaak uitzonderlijk goed in de omgang met kinderen, waardoor ze geweldige gezinshonden zijn. Hun geduldige en zachte karakter maakt hen ook tot ideale gezelschapsdieren voor zowel jonge als oudere eigenaren.

Ondanks hun rustige en soms luie voorkomen, zijn het van nature jachthonden. Dit betekent dat ze een scherp instinct en een grote vasthoudendheid hebben. Ze zijn nieuwsgierig en vastberaden, wat soms kan leiden tot het volgen van een interessante geur. Deze eigenschap vraagt om een veilige omheining en een waakzaam oog tijdens wandelingen.

Sociaal van aard, de Basset Artésien Normand geniet van de aanwezigheid van zowel mensen als andere honden. Ze zijn over het algemeen niet agressief, maar hun jachtinstinct kan soms wel naar voren komen in de omgang met kleinere huisdieren. Het is dus belangrijk om ze van jongs af aan te socialiseren.

Hoewel ze een onafhankelijke streak kunnen hebben, zijn ze ook zeer loyaal aan hun gezin. Ze houden van menselijk gezelschap en kunnen verlatingsangst ontwikkelen als ze te lang alleen worden gelaten. Het is een hond die floreert in een omgeving waar hij zich betrokken en gewaardeerd voelt.

In het algemeen is de Basset Artésien Normand een vrolijke, liefdevolle en trouwe metgezel. Ze hebben een evenwichtig temperament en zijn zowel levendig als ontspannen, afhankelijk van hun omgeving en stemming. Hun aangename karakter, gecombineerd met hun unieke uiterlijk, maakt hen tot een favoriet bij veel hondenliefhebbers wereldwijd.

Beweging

Hoewel de Basset Artésien Normand misschien een kalm en soms lui voorkomen heeft, is het essentieel om te begrijpen dat dit ras, net als alle andere honden, regelmatige beweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Oorspronkelijk gefokt voor de jacht, hebben deze honden nog steeds een inherent uithoudingsvermogen en een natuurlijke drang om te verkennen.

Dagelijkse wandelingen zijn cruciaal voor de Basset Artésien Normand. Deze wandelingen bieden niet alleen fysieke activiteit, maar stellen de hond ook in staat om zijn uitstekende reukvermogen te gebruiken, wat mentale stimulatie biedt. Een gematigd wandeltempo is meestal voldoende, maar het is belangrijk om alert te zijn, aangezien ze gemakkelijk een interessante geur kunnen oppikken en willen volgen.

Naast wandelen kan zachte speeltijd in een veilig omheinde tuin of hondenspeelplaats ook gunstig zijn. Echter, gezien hun korte poten en lange rug, is het belangrijk om activiteiten te vermijden die te belastend kunnen zijn voor hun wervelkolom, zoals hoog springen of te ruw spelen.

Het is ook van belang om te begrijpen dat, hoewel regelmatige beweging essentieel is, overmatige inspanning of te lange wandelingen schadelijk kunnen zijn voor dit ras, vooral in hun jongere en oudere jaren. Het monitoren van hun energieniveau en het aanpassen van de activiteit aan hun individuele behoeften is dus cruciaal.

Samenvattend, de Basset Artésien Normand heeft zeker beweging nodig, maar het moet gematigd en afgestemd zijn op hun specifieke fysieke kenmerken en behoeften. Een gebalanceerde combinatie van wandelen, verkennen en spelen zal bijdragen aan een gezonde en tevreden hond.

Erfelijke ziekten

Net als veel hondenrassen kan de Basset Artésien Normand vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende erfelijke ziekten en aandoeningen die bij dit ras kunnen voorkomen:

Intervertebrale schijfziekte (IVDD): Door hun lange ruggengraat en korte poten kunnen Bassets, inclusief de Basset Artésien Normand, gevoelig zijn voor problemen met hun tussenwervelschijven. Dit kan leiden tot pijn, verminderde mobiliteit en in ernstige gevallen zelfs verlamming.

Heupdysplasie: Dit is een afwijking in de vorming van het heupgewricht dat kan leiden tot artritis en pijn. Hoewel dit vaker voorkomt bij grotere rassen, kunnen Bassets er ook last van hebben.

Oorinfecties: Vanwege hun lange, hangende oren hebben ze een verminderde luchtcirculatie in de gehoorgang, wat kan leiden tot vochtretentie en bacteriële of schimmelinfecties.

Oogproblemen: Verschillende oogaandoeningen kunnen voorkomen bij dit ras, waaronder entropion (waarbij het ooglid naar binnen rolt) of ectropion (waarbij het ooglid naar buiten rolt).

Obesitas: De Basset Artésien Normand houdt van eten en heeft de neiging om zwaarlijvig te worden als zijn dieet en lichaamsbeweging niet goed worden beheerd. Obesitas kan op zijn beurt andere gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals gewrichtsproblemen of diabetes.

Trombopathie: Dit is een zeldzamere erfelijke aandoening waarbij de bloedplaatjes van de hond niet normaal functioneren, wat kan leiden tot overmatig bloeden.

Het is altijd aan te raden om een betrouwbare fokker te kiezen die gezondheidsonderzoeken uitvoert op hun fokdieren en die openstaat voor vragen over de gezondheid en het temperament van het ras. Regelmatige dierenartscontroles en het vroeg opsporen van mogelijke gezondheidsproblemen kunnen ook bijdragen aan een lang en gezond leven voor uw Basset Artésien Normand.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.