Anatolische herder

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type berghond
Land van oorsprong Turkije
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Over de afkomst van dit ras is veel gespeculeerd, maar is vrijwel niets bekend. De Anatoliër is een berghond, die naar lichaamsbouw eigenlijk ouder aandoet dan de Mesopotamische molossers met korte snuit waarvan men hem soms laat afstammen. De meest voor de hand liggende relatie is die met de berghonden van Centraal-Azië. In Turkije wordt de hond nog wel gebruikt voor zijn oorspronkelijke taak, het bewaken van grote kuddes schapen en geiten. Het uiterlijk van deze werkende honden vertoont, zoals bij alle echte werkende rassen, grote verschillen. Die verschillen vinden we ook terug bij de sinds de jaren ‘60 naar West-Europa en Noord-Amerika geëxporteerde Anatoliërs. De FCI heeft daarom, in ieder geval wat de vacht betreft, in de standaard ruimte gelaten voor meerdere variëteiten. In Turkije bestaat er grote belangstelling voor de hond, die zelfs al op Turkse postzegels is afgebeeld. En sinds 1996 worden daar de volgende variëteiten als aparte rassen onderscheiden: * Kangal – vaalgeel met masker, naar de plaats in Midden-Turkije waaruit dit type afkomstig zou zijn * Akbas – (witkop) witte vacht, zwarte neus, een type dat meer in West-Turkije voorkomt. * Karabas-(zwartkop) vaalgele of witte vacht met een zwarte kop, en eventueel gekleurde vlekken op de vacht elders Intussen zijn dieren van het type Kangal en Karabas buiten Turkije het meest verspreid, zodat ook wel eens in brede (FCI) zin over Kangal of Karabas gesproken wordt. Hier volgen we verder de in Nederland en België geldende FCI standaard.

Een Anatolische herder opvoeden

Het is zeker geen ras voor beginners. Je moet goed in je schoenen staan voor dit ras op te voeden. Een consequente opvoeding is verreist maar het moet wel liefdevol blijven. De Karabash of turkse herder of anatolische herder is zeker intelligent. Dus met de juiste opvoeding kan hij zeker het een en ander leren en zijn ze redelijk gehoorzaam. Zorg voor veel afwisseling bij dit ras, zodat hij de oefeningen niet beu wordt. Ze moeten dan ook het nut inzien van een commando voor ze die zullen uitoefenen. Waar je zeker moet opletten is dat je ze van pups af aan opvoed. Als je te laat begint met zijn opvoeding en hij is al groot laat hij zich niet zomaar corrigeren.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Anatolische herder? Kijk dan op onze Anatolische herder opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte: Reuen: 74-81 cm. Teven: 71-79 cm. Gewicht: Volwassen reuen: 50-65 kg. Teven: 40-55 kg. Kleur: Alleen beige vacht is toegestaan, met soms een witte borst.

Aard

Het is een zeer waakse hond. Hij is gehecht aan de mensen die deel maken van het gezin. Daarbuiten is hij naar vreemden gereserveerd en terughoudend. De Anatolische herder is een sobere, evenwichtige, dominante en wat eigenzinnige hond. Hij is ook wat zelfstandig en is echt hard voor zichzelf. Ondanks zijn grote is hij toch een actieve hond.

Beweging

Omdat ze vrij actief zijn hebben ze ook veel beweging nodig. Dit zijn geen appartementshonden, dus een grote tuin is bijna een vereiste. Zo zijn ze toch al een deel van hun energie kwijt. Maar een grote wandeling hoort er toch nog wel bij hoor. Door hun onafhankelijk karakter zijn ze niet geschikt voor de hondensport. Had je waarschijnlijk al zien aankomen.

Erfelijke ziekten

In dit ras kan Heupdysplasie voorkomen. Er wordt geadviseerd om tevens op elleboogdysplasie te röntgenen. Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten. Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans. Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.