Amerikaanse cockerspaniël

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Opjagende honden
Land van oorsprong Amerika
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

In de eerste plaats maken we een onderscheid tussen de Engelse Cocker Spaniel en de Amerikaanse Cocker Spaniel. Al in de 14de eeuw bestond een groot aantal verschillende Spaniels. In de 19de eeuw waren er zo veel, dat ze in verschillende typecategorieën moesten worden ingedeeld. 'Cockers' waren de kleinere slagen. De King Charles Spaniel werd als dwergras ingedeeld, omdat hij vooral als gezelschapshond werd gehouden. De Cocker Spaniel was een echte werkhond. De Amerikaanse Cocker Spaniel is nauw verwant aan de Engelse Cocker Spaniel, omdat hij uit dat ras is ontstaan, nadat het in de jaren tachtig van de 19de eeuw naar Amerika kwam. Tegenwoordig worden Engelse Cocker Spaniels en Amerikaanse Cocker Spaniels als verschillende rassen beschouwd. De Amerikaanse Cocker Spaniel is de kleinste van de Amerikaanse 'sporting group'. De rasnaam kan zijn afgeleid van het talent dat het ras had voor het jagen op de houtsnip (woodcock), hoewel Cocker Spaniels de jagers ook op andere manieren behulpzaam zijn geweest. Ze sporen wild op en stoten het uit de dekking, zitten tijdens het schot en apporteren alleen op commando. Hieruit blijkt hoe veelzijdig ze zijn. Ook tijdens veldwedstrijden hebben Cocker Spaniels hun sporen verdiend. Hoewel ze van oorsprong jachthonden zijn, leven ze tegenwoordig vooral als gezelschapshond. Met name de Amerikaanse Cocker Spaniel heeft een fraai uiterlijk. De overvloedige vacht moet dagelijks worden gekamd en geborsteld en goed worden onderhouden, vooral als de hond ook nog op hondenshows wordt ingeschreven.

Een Amerikaanse cockerspaniël opvoeden

De Amerikaanse Cocker Spaniël kan soms wat koppig zijn en heeft daarom een consequente opvoeding nodig. En een actieve opvoeding want de Amerikaanse Cocker heeft een duidelijk jachtinstinct.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Amerikaanse cockerspaniël? Kijk dan op onze Amerikaanse cockerspaniël opvoeden pagina.

Uiterlijk

Ideale grootte van de Amerikaanse Cocker Spaniël reu is 38,1 cm, die van de teef 35,56 cm. Kleur: De kleuren van de Amerikaanse Cocker Spaniël zijn zwart, blond, chocolade bruin, zwart met tan, rood-wit, zwart-wit, chocolade-wit en driekleur.

Aard

Gemakkelijk in de omgang. Lief voor kinderen. Intelligent en leergierig. Altijd is de Amerikaanse Cocker Spaniël vrolijk en nieuwsgierig. Hij is in en buitenshuis zeer actief en werklustig en kan in menige tak van hondensport zijn mannetje staan.

Beweging

Het spreekt voor zich dat deze actieve honden veel beweging nodig hebben. Ze houden van een spelletje en zijn vanzelfsprekend een goede keus voor de jacht. Met deze hond kan je uren wandelen gaan, maar ook op behendigheids- of flyballwedstrijden komen ze goed voor de dag.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.