Alaskan Klee Kai

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Niet erkende rassen
Land van oorsprong Alaska
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De ( Alaskan ) Klee Kai of de 'Mini-Husky' is een zeer zeldzaam ras dat veel van een dwerghusky wegheeft en speciaal om zijn uiterlijk is gefokt. Deze hond werd ontwikkeld door Linda S. Spurlin uit Wasilla ( Alaska ) en haar familie, met de bedoeling een meer gezelschapshond versie van de Alaska Husky te bekomen. Door kruisingen tussen Alaskan Husky ( een ras opgebouwd uit diverse Europese honden en Siberische Husky's ), American Eskimo Dog ( een toy ) en het Belgische Schipperke ontstond deze Mini-Husky . Hij heeft ook de kleuren van de Husky. De fokkerij begon in de jaren zeventig; pas in 1988 was het nieuwe ras een feit. Omdat het ras nog steeds zeldzaam is, eigenlijk nog in opbouw, wordt veel nadruk gelegd op de rasstandaard. Oorspronkelijk was de benaming 'Klee Kai of Alaska', maar in 1995 werd dit gewijzigd in 'Alaskan Klee Kai'. In januari 1997 werd dit ras officieel erkend.

Een Alaskan Klee Kai opvoeden

De meeste Alaskan Klee Kai’s passen in principe niet zo goed in de rol van doorsnee gezinshond, al zou een sportief ingesteld gezin nog wel tot de mogelijkheden behoren. Overweegt u een Alaskan Klee Kai aan te schaffen, dan is het verstandig eerst contact op te nemen met een specialist op het gebied van poolhonden en/of de rasvereniging.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Alaskan Klee Kai? Kijk dan op onze Alaskan Klee Kai opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Alaskan Klee Kai komt voor in drie slagen - standaard, miniatuur en toy - en deze zijn allemaal van andere grootte. Standaard is rond de 40 cm hoog; miniatuur is rond de 35cm hoog; toy is tot 33 cm hoog.

Aard

De Alaskan Klee Kai heeft, net als zijn bloedverwant de Alaskan Husky, een gereserveerde houding tegenover vreemden. Het ras is deels gefokt op een vriendelijk karakter - gemene of zeer verlegen honden worden gediskwalificeerd bij shows, en worden dus ook niet gebruikt voor de fok. De hond wordt vaak gebruikt als gezelschapshond - dat is altijd al zo geweest - maar is toch een uitstekende waakhond. De hond bewaakt van nature zijn territorium.

Beweging

De Alaskan Klee Kai is zeker geen hond voor een flat. Het ras staat bekend om zijn enorme uithoudingsvermogen en vereist dan ook veel beweging. Trainen met de slee is ideaal, al is dat in onze contreien niet zo evident.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.