Zwangerschap bij je hond

Zwangerschap bij je hond

Wanneer je merkt dat je hond zwanger is en je weet dat er een nest puppy’s gaat aankomen, ben je meestal allereerst verheugd met dit nieuws. Een nest puppy’s is leuk en ongelofelijk schattig. Maar er komt ook veel werk bij kijken, zorg dus dat je voorbereid aan de taak begint.
 

De zwangerschap

De zwangerschap van een hond duurt ongeveer 60 dagen. De tijd om je voor te bereiden is dus relatief miniem. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je hond voldoende eet. Tijdens de zwangerschap zal je hond meer eten. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de voeding voldoende voedzaam en gevarieerd is.

Je houdt je hond ook best in de gaten. Symptomen als ochtendmisselijkheid of constipatieproblemen kunnen ook bij honden optreden. Daarom is het belangrijk dat je samen met je dierenarts overlegt wat je hond precies mag of moet eten.
 

Vlak voor de bevalling

Je kan tot enkele weken voor de bevalling je hond nog vrijwel alles laten doen. Fysiek of sportief zware inspanningen zijn natuurlijk altijd afgeraden tijdens de zangerschap. Veel dierenartsen raden wel aan om de hond vanaf 3 weken voor de zwangerschap niet meer in de buurt te laten komen van andere honden. Deze incubatieperiode houd je best aan tot ongeveer 3 weken na de zwangerschap. Volwassen honden kunnen namelijk ziektes met zich mee dragen die voor hen ongevaarlijk zijn maar voor puppy’s wel dodelijk kunnen zijn.

Zorg ook voor een goede afgedekte plaats waar je hond kan bevallen. In deze plaats kunnen de pups dan de eerste weken van hun leven doorbrengen. Zorg ervoor dat de moederhond de plek kan verlaten maar de pups niet, een omwalling van een halve meter is meestal voldoende.
 

De bevalling

Wanneer je hond bijna klaar is om te bevallen, zakt haar lichaamstemperatuur lichtjes. Je kan dit opvolgen met een thermometer. Van zodra de temperatuur verlaagt, zal je hond binnen de 24 uur bevallen.

Als de bevalling begint, moet je ervoor zorgen dat je hond voldoende water ter beschikking krijgt. Van zodra de pups geboren worden, moet je erop letten dat de moeder de pups schoonlikt. Indien dit niet gebeurt, moet je het zelf doen. Want de puppy’s zullen stikken als ze niet uit hun vlies bevrijd worden.

De tussentijd tussen 2 puppy’s duurt meestal 30 tot 60 minuten. Het is ook mogelijk dat de moeder enkele uren rust neemt tijdens de bevalling.

Wanneer er problemen optreden moet je zo snel mogelijk de dierenarts erbij halen. Er kunnen, net als bij mensen, altijd problemen voorkomen maar meestal gebeurt alles vlot en normaal.

Heb je verder nog vragen over je zwangere hond? Vraag dan raad aan Inge. Onze paraveterinair dierenartsassistente.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

John Reijnen

Beste Davy,

Ik ben heel vaak dankbaar voor de nuttige tips die je doorstuurt, maar nu heb je echt een hele hoop flauwekul bij elkaar geschreven.
Je had beter eerst eens bij een erkende fokker langs gegaan en daar wat juiste informatie opgevraagd.
1) De zwangerschap duurt 63 dagen plus eventueel 7dagen bij een klein nest en enkele minder bij een grootnest
2) na 10 succesvolle nesten over 12 jaar met 3 fokteven heb ik nog nooit geen ochtendmisselijkheid of constipatie vast gesteld
3) Je hond gewoon blijven voeren wat ze normaal ook eet, alleen een iets grotere portie, en de laatste 2 weken mag ze dan puppybrokken eten, omdat daar meer calcium en eiwitten inzitten die goed zijn voor het beendergestel van de puppy's die draagt, en de moederhond zelf meer kracht geeft.
4)Jij spreekt van een afgedekte plaats, dit is voor mij als fokker abracadabra, een werpkist is nooit afgesloten, en wordt van bovenaf verwarmt met een infrarood lamp, zodat de temperatuur in de kist constant op 37,5 tot 38° maar dat er toch frisse lucht (geen urinegeur van de puppy's) binnen kan.
5) Als je spreekt over de daling van de temperatuur van de moederhond, geef dan AUB ook de temperaturen aan, zodat de mensen niet hoeven te twijfelen, en trouwens, dat kan enkele malen, in de week voordien gebeuren. De normalen temperatuur van een hond is 38,5/38,7, en bij de bevalling zal de temperatuur zakken richting 37°, soms slechts tot 37,5.
Maar een veel beter kenmerk wanneer een bevalling zich gaat inzetten, is wanneer de moederhond weigert te eten, onrustig rondjes draait, de werpkist zelf opzoekt, en daar alles overhoop begint te gooien.
6) De tussentijd tussen 2 puppy's zoals jij ze omschrijft is zeer utopisch, dit zal zeker gelden voor de zeer kleine rassen, maar grote, en middelgrote rassen, mag men echt tellen op 1,5 tot 2uur tussen pose.
Juist omdat het soms lang wachten is, laat ik altijd rond dag 60 een röntgenfoto maken, zodat ik ongeveer weet hoeveel puppy's ik kan verwachten (100% zekerheid heb je nooit, want ze spelen graag verstoppertje)
Maar zo weet ik wel als de wachttijd tussen puppy 2 en 3 (terwijl er 6 zouden moeten komen) te lang duurt (meer als 3 uur) dat ik mijn DA moet verwittigen, die trouwens altijd stand-by is tijdens een bevalling.

Sorry Davy, maar ik vond wel dat ik deze aanvulling moest schrijven, want jouw schrijven was zo onduidelijk en veel te beperkt.

vriendelijke groetjes

Golden Retriever Kennel
AROHA WAI
John Reijnen

Nicole Geens

Hier hoef ik me geen zorgen over te maken. Nooit zal een hond van mij pups krijgen. Ik zou het zelf niet aan kunnen om die pups weer te moeten afgeven. De nieuwe baasjes zou ik constant lastig vallen om te zien of ze de pups wel goed verzorgen. Dus nee, dat doen we niet.

Ook de angst dat er iets zou misgaan bij de zwangerschap en de bevalling wat mijn lieverd schade zou aanrichten. Nee hoor, daar bedank ik voor. Ik zou het mezelf nooit vergeven.

Fenna

Denk dat het bij elke hond verschillend is.
Bij mijn pekinees kwamen ze om het kwartier.(3)
Toen duurde het een half uur en kwamen er nog 2.


Een reactie plaatsen