Zorg zelf voor de gezondheid van je hond

Zorg zelf voor de gezondheid van je hond
Sommige mensen beseffen het niet altijd, maar hondeneigenaars spelen een hele grote rol in het behoud van de gezondheid van onze hond. Natuurlijk heeft de ene hond van nature een betere weerstand dan de andere en kunnen ook erfelijke factoren de gezondheid aantasten, maar voor een groot stuk is de baas zelf verantwoordelijk. Wij bepalen namelijk of we onze hond kwaliteitsvolle voeding geven, wij zorgen ervoor dat de hond zijn dagelijkse lichaamsbeweging krijgt. Enkel al als aan deze twee factoren tegen moet gekomen is, kan dit een meerwaarde bieden aan zijn levenskwaliteit.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Om ervoor te zorgen dat je hond niet te maken krijgt met stijve spieren of spierverslapping, is het noodzakelijk dat je hond dagelijks beweegt. Of dit nu een lange wandeling in het park is, of achter in de tuin een balletje gooien, maakt niet uit.

Te weinig beweging kan namelijk leiden tot spier- en spiertonusproblemen. Dit zorgt op zijn beurt voor een vasoconstrictie (vernauwing van de bloedvaten), waardoor het bloed niet goed door het lichaam vervoerd kan worden. Zo krijgen de spieren, pezen, ligamenten en gewrichten niet genoeg voeding en zuurstof. Verder kan het melkzuur in de spieren niet afgevoerd worden, waardoor dit zich gaat opstapelen. Teveel melkzuur in de spieren zorgt voor een immense pijn bij de hond.

Ook artrose is een aandoening die veroorzaakt wordt door te weinig lichaamsbeweging. Het is een degeneratieve aandoening dat het kraakbeen in de gewrichten aantast. De gewrichten worden stijf en stram en er kan een bewegingsbeperking optreden.


Stretch en masseer je hond

Ook al krijgt je hond voldoende lichaamsbeweging, het kan nooit kwaad om je hond te verwennen met stretching voor de activiteit en een massage na de activiteit. Het zorgt ervoor dat de gewrichten soepel blijven en voorkomt allerhande spierproblemen.


Start met een opwarming

Als je hond een lange wandeling, een agilityproef, of eender ander welke inspannende activiteit voor de boeg heeft, voorzie dan een degelijke opwarming om ervoor te zorgen dat spieren niet overbelast geraken. Net zoals bij ons speelt de opwarming een zeer belangrijke rol bij de totale lichaamsactiviteit. De opwarming zorgt ervoor dat het hart sneller het bloed naar het lichaam pompt waardoor er een betere bloedvoorziening in de spieren en gewrichten is. Zo zijn de gewrichten soepeler en minder stram, waardoor hij beter kan presteren.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen