Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining

De eerste weken na de aankoop van een puppy zijn altijd speciaal; jullie maken kennis met elkaar, de pup verkent zijn nieuwe thuis en er wordt volop met hem gespeeld en geknuffeld. Toch is er vlak na de aankoop al werk aan de winkel; je puppy moet namelijk zindelijk gemaakt worden. Het beste is dat je hier direct na de aankoop mee aanvangt, maar houd er rekening mee dat een pup het tot de leeftijd van 12 weken moeilijk heeft zijn behoeftes op te houden.
 

Hoe begin je eraan?

Probeer de eerste weken een strak schema aan te houden. Sta dus iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip op en breng hem steeds naar dezelfde plek zodat hij de link kan leggen tussen bijvoorbeeld gras en behoefte doen. Ook elke keer nadat de hond eten gekregen heeft, moet hij buiten gelaten worden. Verder is het ook belangrijk dat je de lichaamstaal van je hond leert lezen, zodat je adequater kan reageren. Vaak wordt de pup ongeduldig, draait rondjes en begint te snuffelen als hij zijn behoefte gaat doen. Breng hem dan zo snel mogelijk naar buiten.
 

Kies een commando

Als je pup aanstalten maakt om zijn behoefte te doen, geef hem dan een commando. Als je dit consequent blijft herhalen, gaat de hond sneller doorhebben wat je van hem verlangt.
 

Beloon goed gedrag, negeer fout gedrag

De meest voorkomende fout die hondeneigenaars maken bij de zindelijkheidstraining is de hond te straffen als hij zijn behoeftes op een verkeerde plek doet. Het slechtste wat je kan doen is je hond met de neus in zijn eigen behoeftes duwen. Hij wordt hier enkel bang en verward van en legt bovendien niet de link tussen zijn fout gedrag en de straf.
Indien de hond zijn behoefte op de juiste plek doet, moet dit uiteraard beloond worden. Geef hem een snoepje, aai hem of speel met hem. Je hond zal al snel doorhebben dat als hij zijn behoeftes buiten doet, er een leuke beloning aan vast hangt!
 

Schaf een bench aan

Voor ’s nachts of als je weg van huis bent, kan je je best een bench aanschaffen. De pup zal van nature namelijk niet snel zijn eigen ‘nestje’ bevuilen. Voornamelijk de eerste dagen kan het voorkomen dat de pup midden in de nacht begint te janken. Je kan dan best hem even uitlaten en de volgende keren de tijd tussen zijn behoeftes steeds opbouwen, totdat hij een nachtje kan doorslapen.

De ene hond is al na enkele dagen zindelijk, bij andere honden kan het echter verschillende maanden duren. De hoofdregel blijft echter geduldig te zijn en een vast schema aan te houden. Neem bovenstaande tips goed in acht, beloon hem dus wanneer het nodig is en negeer het slechte gedrag en dan zal je al snel resultaten zien.

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen