Ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme is een ernstige aandoening die zowel bij mens als dier voor komt. Het kan schade veroorzaken aan het hart, de nieren en de gewrichten indien het onbehandeld blijft. Deze ziekte komt in vrijwel elk land voor.

Oorzaak

De ziekte van Lyme wordt overgedragen via een tekenbeet van de Ixodes teek. De teek voedt zich door bloed op te zuigen van een dier. Voedt het zich echter op een geïnfecteerd dier, zal de teek besmet geraken. Op deze manier kan de teek de bacterie overdragen naar andere dieren. Deze bacterie wordt de Borrelia Burgdorferi genoemd.

De teek moet zich echter minimum 24 uur voeden om de bacterie te kunnen overdragen. Het is dus heel belangrijk dat een teek vroeg verwijderd wordt om de kans op besmetting te voorkomen.

Welke symptomen treden op?

De gewrichten van de hond gaan ontsteken waardoor hij pijn heeft en mank gaat lopen. Andere symptomen zijn gezwollen lymfeklieren, verlies van eetlust en koorts. Ook uitdroging kan voorkomen en de nieren kunnen aangetast zijn.

Bij de mens zien we een rode plek rondom de beet, wat een zeer duidelijk teken is van deze ziekte. Bij de hond zien we dit echter niet.

Diagnose

De dierenarts zal eerst informeren naar de medische voorgeschiedenis van de hond en vervolgens naar de symptomen. De symptomen komen namelijk voor bij verschillende ziekten waardoor het moeilijk wordt om een diagnose te stellen.

Als alle symptomen plots verschijnen is dit echter een grote aanwijzing voor de ziekte van Lyme. Bovendien kan de ziekte bevestigd worden door het uitvoeren van een bloedonderzoek.
Eventueel kunnen ook röntgenfoto’s gemaakt worden om er zeker van te zijn dat de ziekte de oorzaak is van de gewrichtsproblemen.

Behandeling

De ziekte van Lyme moet zo snel mogelijk behandeld worden om blijvende schade aan de gewrichten te voorkomen.
De dierenarts zal antibiotica voorschrijven die minstens een maand ingenomen moet worden. Ook zal hij medicatie geven tegen de pijn.

Na een paar dagen zal de hond zich al beter voelen.

Preventie

Controleer je hond altijd op teken. Merk je een teek op? Verwijder het dan zo snel mogelijk met een tekenpincet. Zorg er voor dat alles verwijderd is en dat er zeker niks in het lichaam achterblijft.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge via: Vraag het aan Inge.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Veerle Robijn

Onze hond had onlangs ook een teek die we vlot hebben verwijderd. Nadien toch maar ter info en controle naar de DA. Zij beweerde dat ze nog nooit een hond in haar praktijk gehad heeft die last had van een teek, laat staan de Ziekte van Lyme. Ik heb dit nog gehoord van verschillende mensen. Klopt deze info?

Dilleke Dilleke

@Veerle: Misschien klopt dat voor jouw DA, maar het is flauwekul te gaan beweren dat dit dan een referentie is voor het voorkomen van Lyme bij huisdieren.

Ondanks het feit dat we na elke wandeling onze honden grondig checken op teken, heeft Foor -de jongste- enkele maanden geleden toch Lyme opgelopen. Jammer genoeg is de infectie vrij agressief te werk gegaan en hebben we haar uiteindelijk moeten laten inslapen omdat de schade in haar lijfje onherstelbaar groot was.

Daarom ook wil ik de symptomen aanvullen met iets wat bij elke hond gemakkelijk te zien is: na een tekenbeet hou je best de kleur van tandvlees, tong en binnenkant oogleden in de gaten. Noteer de datum van de beet, want de infectie breekt niet altijd even snel uit. Ze kan wekenlang latent aanwezig zijn. Tegen die tijd leg je geen verband meer tussen symptomen en beet. Als de slijmvliezen en de tong bleek worden moet je ONMIDDELLIJK naar de DA gaan en bloed laten onderzoeken. De hematocrietwaarde is een parameter voor de schade die is aangericht. De waarde moet normaal rond 45 liggen, een Lymezieke hond gaat vrij snel naar lage waarden. 20 is zo ongeveer the point of no return. Floor had 25, reageerde aanvankelijk goed op de behandeling en ging tot 35, maar toen is ze in enkele uren tijd compleet ingestort en hebben we haar verloren.

Veerle Robijn

Bedankt voor deze info!!! Onze hond heeft er inderdaad geen last van gehad maar voortaan zullen we hem beter in de gaten houden na een tekenbeet. We proberen dit wel zo veel mogelijk te voorkomen door hem elke maand preventief te behandelen en bij elke knuffelbeurt voelen we sowieso of we geen verdachten zaken vinden...

Dilleke Dilleke

Zorg er wel voor dat je de ampulles tegen parasieten haalt bij DA of apotheker! Diegene die verkocht worden in petshops hebben een lagere concentratie omdat ze anders als medicatie gecatalogeerd worden. Doordat er zoveel ondergedoseerde spullen verkocht en gebruikt worden, wordt de resistentie bij het ongedierte steeds groter en werkt op de duur ook de echte medicatie niet meer. Intussen is men voor de zoveelste keer op een andere kernmolecule overgestapt. Een product dat reeds oud is, maar niet meer verkocht werd omdat andere producten het wegconcurreerden. Nu blijkt het zowat het enige probate middel te zijn.


Een reactie plaatsen