Zes stappen om je hond zindelijk te maken

wc papier puppy
Honden zijn lief, maar wat ze achterlaten is minder prettig, zeker in huis. Zindelijkheidstraining is echter niet moeilijk. Begin eerst met de benodigdheden te verzamelen.

Benodigdheden

• een bench
• een riem
• een biologisch schoonmaakproduct
• koekjes en speeltjes
• een notitieboekje
• geduld

Verder vereist zindelijkheidstraining een combinatie van management, training en reiniging. Dat komt aan bod in de volgende zes stappen.

1) Voeder op vaste tijdstippen

Voeder je hond op vaste tijdstippen. Dan ontlast hij ook op vaste tijdstippen.

2) Maak notities

Noteer wanneer je hond eet, drinkt en ontlast. Schrijf op wat hij deed voor de ontlasting. Honden ontlasten meestal na maaltijden, dutjes en speeltijd. Let ook op signalen als rondsnuffelen en op de grond stampen. Ga op zoek naar deze patronen, zo ontdek je het ontlasting schema van je hond.

3) Training

Train je hond aan de riem. Vrijheid is een privilege voor zindelijke honden. Het geeft je bovendien de kans om zijn ontlastingsignalen goed te observeren. Zo weet je precies wanneer je de hond moet uitlaten.

Kan je geen toezicht houden? Plaats de hond dan in een bench. Zorg dat deze groot genoeg is om in te liggen en te draaien. Toch mag de bench niet te ruim zijn. Dan doet hij zijn behoefte aan één kant en gaat hij aan de andere kant liggen. De kleine ruimte moet zijn natuurlijke behoefte tot zindelijkheid prikkelen. Hij wilt immers niet in zijn eigen vuil liggen. Laat de hond wel niet te lang in de bench!

Ben je voor langere tijd weg? Voorzie trainingpads waarop hij kan ontlasten. Of beter nog, schakel een oppas in om de hond uit te laten. Dan kan hij toch doorheen de dag zijn behoefte doen.

4) Beloon goed gedrag

Beloon je hond nadat hij op de juiste plaats heeft ontlast. Doe dit iedere keer. Koekjes, speeltjes of een wandeling zijn goede beloningen. Zo stimuleer je hem om op het correcte tijdstip en de juiste plek te ontlasten.

5) Onderbreek ongelukjes

Onderbreek de hond op een rustige manier wanneer hij binnen ontlast. Een simpele "Oeps!" is al voldoende. Wijs hem vervolgens naar de juiste plek. Beloon hem achteraf als hij zijn behoefte daar verder doet.

6) Reinig

Ongelukjes gebeuren ook wanneer je er niet bent. Vermijd om hem ervoor te straffen. Hem naar de plaats delict sleuren, zijn neus erin duwen of hem berispen met een krant is dus geen goed idee. Beschouw het gewoonweg als een gemiste kans. Ruim het ongelukje op met een biologisch schoonmaakproduct.

Onzindelijkheid bij volwassen honden

Is je volwassen hond opeens onzindelijk? Laat hij ongelukjes achter in huis? Ga dan langs bij de dierenarts. Dit kan een medisch probleem zijn.

Heb je verder nog vragen? Of heb je liever meer uitleg? Neem dan eens een kijkje op "Je hond opvoeden"


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


12 reacties

Veerle Robijn

Bij onze honden heeft het welgeteld 2 weken geduurd voor ze helemaal zindelijk waren in huis, ook voor langere tijd zoals 's nachts. Gewoon buiten zetten na het spelen, voor en na het eten, bij het wakker worden en telkens wanneer we zelf buiten gingen. Niks notaboekje of leibanden...
Onze kleinste (een teefje) had wel last van een blaasontsteking waardoor het een paar dagen langer duurde. Eens deze onder controle was, ging de zindelijkheidstraining ook als vanzelf.

Nog een goede tip bij ongelukjes: reinig de plaats waar het ongelukje gebeurde met een goed scheut azijn... dat neutraliseert achterblijvende geurtjes.

Wimbo Wimbo

Vreemd... De onze is zindelijk, d.w.z. hij doet het tijdens uitlaten, maar gistermiddag: spontaan in de kamer! Piesen én poepen. Was niet geschrokken, gestrest of wat dan ook... Heel vreemd. De hond gaf ook niet aan dat hij moest en had ook niets vreemds gegeten of zo... Ga het even in de gaten houden. Vanmorgen kwam ik beneden (hij blijft alleen beneden 's nachts, gaat prima!) Geen gepies of gepoep, hij houdt het op tot we gaan lopen.

mediumke mediumke

In het begin had mijn adoptie hondje er iets op gevonden om mijn aandacht te trekken,telkens als ik naar boven ging en ik terug naar beneden kwam...lag er telkens een drolleke voor de trap! dus ik ruimde dat op. 1 goeie tip dat mij geleerd heeft om er van af te geraken van zijn verslaving EMO 1 ,niets zeggen hem negeren en buiten laten! en zodra hij buiten is ruim je dat ongelukje op.Geloof het of niet zijn verslaving hield op! Hij vroeg gewoon wat meer aandacht..dus ik heb een aandachttrekker in huisEMO 3,die zal gedacht hebben ahaaaaa het bazeke ruimt da op hier mag ik dat nog een keer doen,maar het bazeke is veel slimmer EMO 8

mediumke mediumke

dus een goede tip....ongelukjes opruimen als je hond het niet ziet !

Wimbo Wimbo

Ga het meteen proberen...

mediumke mediumke

Wimbo1,het kan altijd eens gebeuren dat ze binnen doen....kunnen darmkrampjes zijn zoals wij zelf dat ook eens hebben hé...maar hou het int oog als het dikwijls gebeurt toch dierenarts raadplegen.gr.

Martine De Nul

Wij wonen op een appartement en hebben een Boston Terrier (9 maanden). De eerste 14 dagen ben ik alle 2 uren met hem naar buiten gegaan, ook tijdens de nacht. In het begin liet ik hem op tijdens de nacht op het terras, wij moesten dat dan wel opkuisen, nu wil hij niet meer op het terras. Hij was na 14 dagen volledig zindelijk. Wanneer wij weggaan of s'nachts zit hij in de bench, ook deze blijft steeds proper. Wij laten hem 4 x per dag buiten, 3 x kort en 1 x langer. Een tevreden baasje en een tevreden boston terrier

Wimbo Wimbo

Het "probleem" bij ons is denk ik ook, dat we de ene week om 08.30 uur beneden komen en ik de andere week om 06.15 uur. Maar in zekere zin is dát ook regelmaat natuurlijk, het zal voor de hond even iets langer wennen zijn. Opvallend is, dat - als ik om 06.15 uur beneden kom en een kwartiertje later naar mijn werk ga - hij even gaapt, goedendag zegt - en gewoon weer verder slaapt en (goddank!) niet de hele gemeente bij elkaar blaft en huilt... Da's dan weer mazzel. EMO 3

Noëmi Noëmi Weiss

Ik hoop dat iemand dit berichtje ziet en me een paar tips kan geven: Mijn hond Lotte heeft altijd een beetje onzindelijk gedrag vertoond. Maar uiteindelijk heb ik haar zo ver gekregen dat, als ik elke 2-3 uur met haar naar buiten ging, netjes op het gras aan de vaart te plassen. Omdat ik vond dat ze veel plaste ben ik naar de DA geweest en ze bleek een blaasontsteking te hebben. Vervolgens heb ik haar een paar keer beloond voor het op de weg/stoep plassen omdat ze het met de blaasontsteking simpelweg niet KON ophouden. Maar nu is de blaasontsteking over sinds ruim anderhalve week, maar nu blijft ze steeds op de stoep/weg plassen en ze heeft er inmiddels ook een paar keer gepoept. Haar onderbreken werkt niet, belonen voor die enkele keer dat ze wel netjes op het gras haar behoefte doet ook niet. Dus toen had ik het idee om haar, net als een pup, op te tillen maar nadat ik dat één keer gedaan had ging ze de volgende keer dat ik haar ging optillen plassen voordat ik haar kan optillen. Ze is te zwaar (12kg) om het hele stuk naar de vaart te tillen vanaf huis. Belonen, corrigeren, onderbreken, enz. niets werkt...

Els

Onze Maltezertje gaat buiten behoefte doen echter als er gebeld wordt aan de voordeur en hij vanop afstand moet zien dat hij er niet bij mocht krijg in een plasje als beloning achter de deur.
Wij zijn radeloos omdat dit gedrag zich ook voorkwam met onze franse bulldog.
Dus de oorzaak ligt bij ons maar begrijpen niet goed wat. Graag advies a.u.b.
Fiere mama van onze Poco (geboorte 30 augustus lln.)

Mary Hermans

Als we buiten zijn geweest en komen we thuis hou ik de hond in de gaten.Plots doet ze een poepje,zo gaat het vaak.

Deboes Luc

Hallo wij hebben namelijk een Duitse staander en als wij een u of drie weg blijven plast hij in zijn bench we laten hem nochtans uit voor we vertrekken en dan plast hij goed hoe dit probleem oplossen groetjes


Een reactie plaatsen