Zes redenen waarom honden hijgen

Hijgende hond
Je hebt je hond al wel eens horen hijgen. Als je samen bent gaan rennen dan is het zelfs niet ongewoon dat jullie allebei aan ’t hijgen zijn! We denken graag dat honden hijgen omdat ze zich goed voelen want hijgen lijkt ook wel een beetje op glimlachen. Maar laat je niet misleiden, sommige honden hijgen om een bepaalde reden waarvoor een dierenarts geraadpleegd moet worden. Weten waarom je hond hijgt en hier aandacht aan besteden kan je alvast meer informatie verschaffen en helpt je om beter voor je hond te zorgen.

1. Om af te koelen

Een hond zweet niet zoals mensen zweten, maar hij/zij heeft andere manieren om af te koelen. Veel honden springen wel eens graag in een zwembad, in een vijver of een modderpoel. Maar de reden waarom honden hijgen wanneer ze het te warm hebben is om zoveel mogelijk lucht doorheen hun lichaam te laten circuleren zodanig dat de lichaamstemperatuur niet te hoog wordt. Als je merkt dat je hond hijgt als het warm weer is, neem dan even een pauze, geef je hond voldoende te drinken en zoek een plekje op met wat schaduw of zelfs airconditioning.

2. Oververhitting / hitteslag

Je hond te lang in een warme of hete omgeving laten, is nooit een goed idee. Het kan leiden tot oververhitting. Schaduw en water kunnen helpen, maar je hond kan zelfs dan nog oververhit geraken. Het is altijd best om je hond bij je te houden en niet buiten te laten voor langere periodes of bijvoorbeeld alleen in de auto achter te laten. We weten dat honden hijgen omdat ze willen afkoelen maar dat volstaat niet om oververhitting te vermijden.

3. Angst / vrees

Overmatig hijgen kan ook een teken zijn dat je hond angstig of bang is. Je kan dit soort “stresshijgen” opmerken wanneer je hond in nieuwe situaties of omgevingen terecht komt. Hevig lawaai zoals vuurwerk of een donderslag kunnen ook angst teweegbrengen.

4. Ziekte

Sommige honden hijgen wanneer ze ziek zijn, en vooral dan wanneer het gaat om een ademhalingsprobleem of bij hartziekten. Ademhalingsproblemen kunnen het voor je hond moeilijk maken om te ademen. Hierbij treedt vaak niezen en hoesten op alsook het verstoppen van de sinussen. Hartziekten kunnen de hartslag opeens doen stijgen waardoor honden hijgen om voldoende lucht te kunnen happen. Als je hond hijgt terwijl hij/zij rust, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.


5. Allergie

Honden hijgen ook als ze lijden aan één of meerdere allergieën. Als je zelf allergisch bent, dan zal je onmiddellijk begrijpen hoe moeilijk ademen soms kan worden. De luchtwegen kunnen ontstoken of verstopt geraken, waardoor je hond sneller gaat ademen. Luister altijd of je een gepiep hoort als je hond ademt. Als dat het geval is, neem dan contact op met je dierenarts om samen naar een gepaste behandeling te zoeken.

6. Vergiftiging

Heeft je hond een giftige stof of substantie binnengekregen? Dan kan dit ook de oorzaak zijn van hijgen. Honden die vergiftigd zijn, zullen ook loom overkomen of zullen vaak moeten overgeven. Vergif zal niet altijd zijn wat je denkt dat het is; er zijn veel zaken in huis die schadelijk kunnen zijn voor honden. Zo zijn er meerdere soorten voeding die voor mensen onschadelijk zijn, maar bijvoorbeeld chocolade of ajuin kunnen een hond echt ziek maken. Best hou je deze voedingssoorten buiten het bereik van je hond. Hou het aanrecht opgeruimd en zorg ervoor dat er een goede klep op je vuilbak zit.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Wimbo Wimbo

Ik mis Vermoeidheid. Als onze twee Podenco's aan het ravotten zijn (en dat doen ze vaak en lang!) zijn ze na een uurtje he-le-maal op. Niet verwonderlijk als je ziet wat ze uithalen... Maar ook dan hijgen ze dat het een lieve lust is. Gewoon omdat ze moe zijn! Maar dan drinken ze een flinke slok Gemeentepils en zijn ze zo weer boven Jan. Daarna, bussiness as usual.

Wimbo Wimbo

Ik mis Vermoeidheid. Als onze twee Podenco's aan het ravotten zijn (en dat doen ze vaak en lang!) zijn ze na een uurtje he-le-maal op. Niet verwonderlijk als je ziet wat ze uithalen... Maar ook dan hijgen ze dat het een lieve lust is. Gewoon omdat ze moe zijn! Maar dan drinken ze een flinke slok Gemeentepils en zijn ze zo weer boven Jan. Daarna, bussiness as usual.

Sylvia

Bij mijn Bella bordeudog zijn de eierstokken en baarmoeder verwijderd. 1 week na de operative had ze vieze afscheiding, daarover heeft ze weer een kuur gekregen....ze had er na de behandeling ook al 1 gehad.....De tweede kuur is achter de rug en Bella is nog steeds niet de oude....ze eet slecht en vandaag hijde ze veel.....Maak me zorgen

Amy

Mijn puppy van 6 maandjes hijgt altijd op een geleidelijke manier als ik thuis kom. dan gaat haar staart zo snel heen en weer dat hij gewoon niet meer te zien is. Als ze zo hijgt is dat geen probleem toch?dan lijkt mij dat dat van blijdschap is. Ik zal alleen geen idee hebben hoe je kan zien wat de reden is dat een hond hijgt naast de situatie... zal iemand mij dit uit kunnen leggen?

Udhβ›„πŸ‘‹β›„πŸ•

H dag u gg the πŸ˜­β›„πŸ›€πŸ€¦πŸ§πŸ€ΌπŸ›€πŸ€¦πŸšΆβ›„πŸŒ»β›„πŸ΅οΈπŸŒ·πŸŒ³β›„πŸ΅οΈπŸŒ·πŸŒΎπŸŒ³πŸ΅οΈβ›„πŸŒ·πŸŒΈπŸŒ³β›±οΈπŸŒ·

Poep

Jjjajajjajajjajajjajjajaja wist ik dombo's


Een reactie plaatsen