Zelfbereide hondenvoeding

Zelfbereide hondenvoeding
Stel je voor dat je elke dag hetzelfde droge voedsel zou moeten eten voor de rest van je leven. Een voeding vol met chemische stoffen en conserveermiddelen. Dit zou niet enkel je eetlust verminderen maar ook je gezondheid schaden. Chemische stoffen en conserveermiddelen zijn namelijk kankerverwekkend. Om je hond een gezond leven te bieden, raden wij je aan om ook voeding zelf te bereiden. Op deze manier gaat je hond zich beter voelen, er beter uit zien, meer energie hebben en ook beter ruiken.

Wees voorzichtig

Ben je van plan over te stappen naar zelfbereide hondenvoeding? Consulteer dan eerst je dierenarts of een voedingsdeskundige.

Geef niet zomaar van de ene dag op de andere een totaal andere voeding. Dit zal maagklachten veroorzaken. Verander zijn voeding langzaamaan door elke dag iets meer te geven van de zelfbereide voeding en iets minder van zijn oude voeding.

Waaruit bestaat een gezonde zelfbereide voeding?

Koop eerst en vooral een goed kookboek voor hondenvoeding dat speciaal geschreven is door een voedingsdeskundige. Er zijn veel uitstekende kookboeken beschikbaar. In zo een boek wordt ook beschreven hoeveel calorieën een hond per kg per dag moet eten.

Een evenwichtig zelfbereide hondenvoeding bestaat uit drie belangrijke ingrediënten:

  • 40 % vlees: mager vlees zoals kip, kalkoen, rund of hert
  • 30 % groenten en/of fruit: gekookt en gepureerd
  • 30 % zetmeel: witte of bruine rijst, gerst, havermout, macaroni of aardappelen

Ook orgaanvlees, zoals lever en nieren, en eieren zijn zeer goed voor jouw huisdier. En geef liever 2 of 3 maaltijden per dag dan één grote.

Bovendien kan je ook voedingssupplementen toevoegen zoals een calciumsupplement, een paar theelepels lijnzaadolie, plantaardige olie of zout.

Weinig tijd?

De eenvoudigste en snelste manier om een gezonde zelfbereide voeding aan te bieden is het maken van een stoofpot. Alle ingrediënten worden samen gebracht in een ketel en gestoomd. Gebruik slecht een kleine hoeveelheid water om je vlees, pasta en groenten te koken, anders wordt je stoofpot te soeperig.

Bovendien kan je ook een grote hoeveelheid tegelijk maken en een deel invriezen. Zo kan je elke dag eten uit de diepvries halen en laten ontdooien. Let wel op dat het eten wat je je hond geeft op kamertemperatuur is. De maag van de hond kan warm en heel koud eten niet verdragen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


26 reacties

Katelijne Spring in t Veld

Hondenvoedingsboek? Elke hond is anders in zijn eetgedrag. Dus zo'n boek ? Een leuk hebbeding , maar thats it! Ooit al eens een Husky gezien die rijst en groenten eet met alle plezier ? Ik nog nooit.

Nacer Ramzi

Ja, maar er bestaan waarschijnlijk toch ook wel hondenvoedingsboeken voor een bepaald ras.

Katelijne Spring in t Veld

Ik denk dat je hond je meer kan vertellen dan een boek. Of zijn we ,( prettig en gezond nieuwjaar overigens) met diëtistes bezig die eens een keertje gaan vertellen hoe we onze hond op een gezonde manier moeten te eten geven? Dat doen ze al met ons ! Nu nog een kattenhandleiding erbij . Dan ga ik pas lachen !

Andy Engels

Een hond vindt het niet erg om elke dag dezelfde brokken te eten, een hond is een alles-eter, en iets dat goed ruikt eet hij met plezier op, hij zou zelfs uit een vuilnisbak eten, zolang het niet rot ruikt.
Dus laat een hond een hond zijn en vergelijk het niet met mensen!
Als een hond iets graag eet, bv lever dan zou hij da maar al te graag elke dag eten, een hond is niet als mensen die persé afwisseling wil, dag na dag.
Natuurlijk krijgt de hond ook nog andere dingen erbovenop, bv eens een denta stick, of een varkensoor of een andere lekkernij...dus afwisseling genoeg, je hoeft echt voor een hond nie te koken, in de natuur eten ze ook meestal hetzelfde!!

En nie te vergeten, in goeie hondebrokken zit alles wat ze nodig hebben en uitgebalanceerd, dus worden ze niet ziek.. Vitamines zijn vitamines, of ze nu elke dag uit hetzelfde komen of niet!

Nele Bomans

In goede kant-en-klaarvoeding zit inderdaad alles (zie de inhoud). Wij vullen zijn droge voeding aan met een rijstmaaltijd 's avonds. We kunnen dat gedroogd kopen bij de kennel (zit rijst in, ei, beetje groentjes en stukjes lever) en moeten dat enkel oplossen in warm water. We moéten dat niet geven, maar Spike vindt dat dus superlekker. Tis dus maar puur voor hem te verwennen hoor EMO 1

(BERT DILLEN) ANTIDIERENPROEVEN COALITIE

EUKANUBHAAAAAAAAA deze vieze vuile dierenmishandelaars testen het voedsel op honden in het testlabo worden dieren misbruikt mishandeld KIJK HET FILMPJE Een link dierenmishandeling dierenvoedsel

_cindytjuh_ _cindytjuh_

@ katelijne ik geef je op sommige vlakken zeker gelijk
zo'n eigen potje maken kost natuurlijk veel geld en vraagt ook wat tijd
idd het is ook te zien welke brokken je heeft hé aan je hond als je één koopt waar er
bijna niks in zit moet je gewoonweg het dubbele geven van een dure voeding
en ik vind dat je moet voederen op het oog op de zakken staat wel dat je zoveel moet geven maar de ene hond wordt dan ook rapper vet dan de andere
het heeft zowel negatieve als positieve eigenschappen vindt ik als je ze zelf maakt

Ten einde raad ook maar zelf gaan koken voor mijn maltezer met een heftige voedselallergie, idd rijst, vis en groenten. En ja hoor, het bakje is elke keer helemaal leeg, wat ik van brokken, kvv, renske enz. niet kan zeggen. En geen braken en kokhalzen en gras vreten meer. Het is wel een werk, vooral het pureren van de groenten elke keer, Goedkoop is het ook niet, want ik doe er probiotica en vitaminen en mineralen erbij. Maar ik slaap al een paar weken goed en dat is me de moeite waard. EMO 15

Ann Weyers

Allemaal negatief maar onze beagle gaat dit nu krijgen vanwege allemaal mankementjes en ze is er al stukken beter mee ik sta met plezier voor haar in de keuken als het haar gezondheid beter maakt.

anja

ik heb een klein hondje die al weken zachte ontlasting heeft.medicijnen en dieetbrokjesgehad van de dierenarts maar er is niks verandert. hij is bijna 13 jaar oud.ik ga toch proberen om zelf te koken.wie weet gaat het dan beter

Annette Peels

Bij mijn hond is suikerziekte geconstateerd. Het een mix shi zu en een maltezer. De insuline spuiten betekent 150 Euro per maand. Ze moet 2x per dag 15 eenheden krijgen. De problemen zijn begonnen met een ontstoken alvleesklier. Het is dus noodzakelijk dat ze gezond moet eten. De dierenarts heeft hiervoor een bepaald merk. Dit merk kost 47,70 voor 12 blikjes!!!
Vandaag ga ik kip voor haar koken. Heeft iemand tips??

Nadine nadien

De link naar dierenmishandeling eukanuba werkt niet

Paula Pinto

Wij hebben een hondje dat een hele moeilijke eter is. Lust geen enkele brok. Heeft ook vaak oprispingen. Ik wil dus proberen gekookt eten te geven. Hoe pak ik dit aan? Hoe weet ik hoeveel een hondje van 2,5 kg mag eten van gekookt eren en welke supplementen zijn noodzakelijk?

Claudia

Mijn hond heeft de perfecte ontlasting sinds ik zelf eten voor hem maak. Ik meng het s morgens en s avonds met wat licht verteerbare brokken van een goed merk en 's avonds krijgt hij alleen het zelf gemaakte eten.

Claudia

Ik bedoel s morgens en s middags mengen met droge brokken.

Rie

Waarom zijn mensen zo negatief over zelfgebreide voeding voor hond?
Ik kook bijna iedere dag voor mijn familie, dus ik vind het heel goed idee!
Bovendien vind ik de zelfgemaakte voeding gezond en makkelijk!

Bea van Rossum

Ik heb een hond met nierfalen. Twee jaar geleden was ze ernstig ziek. De dierenarts gaf haar nog enkele weken en ik moest haar niet voeding geven. Ze was altijd een kieskeurige hond en alle nierdiëten geprobeerd. Eigenlijk vond ze niets lekker, at mondjesmaat, bleef mager en veel maagklachten. Uiteindelijk ben ik voor haar gaan koken. Ze vindt het superlekker en eet met plezier haar bakje leeg. Vroeger at ze altijd kvv met wat groenten erdoor. Nu mag ze dat niet meer ivm met te hoog eiwitgehalte.
Wat ik nu ongeveer kook per dag:
60 tot 80 gram vis/vlees combi ( zalm, gehakt, kip, lam, witvis)
een eiwit van ei (dooier dus niet)
4 grote lepels gekookte witte rijst of paar sneetjes witbrood (bevat bevatten beide minder fosfor dan volkoren),
3 grote eetlepels gekookte groente (mix van: wortel, courgette, rode biet, bloemkool, spinazie, zoete aardappel, venkel, sperziebonen, andijvie)
Een theelepel visolie
Een theelepel roomboter.
Voor calcium 1/2 theelepel eierschaalpoeder en verder een vitamine complex.
Ze is nu 13,5 jaar en nog lekker fit voor haar leeftijd en eet met plezier haar bakje leeg.
En ik heb nog een hond en die krijgt hetzelfde (want zat likkebaardend naar het bakje van haar maatje te kijken )maar dan meer vlees / vis erdoor en wat lever.
Ook zij doet het heel goed erop en is 15 jaar.
Mijn ervaringen zijn zo positief dat ik voor een eventuele volgende hond ook ga koken.
Dorine Debruyne

Mijn beide honden krijgen KVV. Door een zeldzame vorm van Leishmania moet mijn ene hond nu purine arme voeding eten. Purine zit vooral in vis en vlees. Speciale droogvoeding lust hij niet. Ik zou voor hem koken, maar weet niet wat, gezien hij vlees noch vis mag eten. Vegetarisch is ok, maar welke supplementen moet ik hem dan geven,

Oemmie

Ha Dorine, deze site bevat heel veel informatie over Leishmania. Het is in het Duits maar heb hem in de vertaler geopend zodat je hem in het Nederlands kan besnuffelen, hieronder de link om te kopieren!!
Zet m op, Daantje en Oemmie

https://leish-info.translate.goog/impromune-zusammen-mit-allopurinol/?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=sc

Jannie

Alle soorten voeding geprobeerd. Één brok vond ze “wel lekker” maar dat was het dan ook. Vanmorgen weer een collie die met lange tanden zich na anderhalf uur naar zijn etensbak. Doodzielig. Ik eet ook echt niet wat ik niet lekker vind. Ik ga vanaf nu dus voor hem koken. Overigens Weerd mijn eerste hond, die met de pot mee at, bijna 18 jaar oud.

Aafke

Mijn hond heeft diarree wat kan ik voor haar koken ?

De Groote Ingrid

Sinds mijn hond epilepsie aanvallen had moest ik overschakelen nr Hills vetarme voeding. En niks meer qua andere bijvoeding, geen sticks noch hondesnoepjes, wat ik heel zielig vind. Mits de aanvallen voorlopig wegblijven is dit een goede voorlopige oplossing. Maar graag zou ik mettertijd toch wat afwisseling in z’n voeding brengen hetzij door zelf te koken vr hem. Wat kan en mag ik hem nog geven?

Femke Mud-Wekema

Er bestaat geen goede brok voor honden
Vers vlees is wat ze moeten hebben

Sierens Tania

Mijn vorige hond ( Newfoundlander), had haar eerste 9 maanden non stop diarree. Tot ik begon te koken voor haar : 400 gr vlees, 200 gr groenten en 200 gr gekookte aardappelen ( per dag). Resultaat….diarree gestopt! Ze verdroeg geen kroketten. Zo verder gedaan en ze werd 10 jaar in top gezondheid. Zodra mijn labradors diarree hadden…… hetzelfde regime en ja hoor…..diarree over!
Nu heb ik een lagotto die niet graag kroketten eet, ik ga nu weer beginnen met eten koken voor haar!!

Esther

Zout als toevoeging? Daar sla je de plank wel mis. Dat is geen goed advies.

Ageeth Bleeker

Sierens Tania, kook je het vlees?


Een reactie plaatsen