Zelfbereide hondenvoeding

Zelfbereide hondenvoeding
Stel je voor dat je elke dag hetzelfde droge voedsel zou moeten eten voor de rest van je leven. Een voeding vol met chemische stoffen en conserveermiddelen. Dit zou niet enkel je eetlust verminderen maar ook je gezondheid schaden. Chemische stoffen en conserveermiddelen zijn namelijk kankerverwekkend. Om je hond een gezond leven te bieden, raden wij je aan om ook voeding zelf te bereiden. Op deze manier gaat je hond zich beter voelen, er beter uit zien, meer energie hebben en ook beter ruiken.

Wees voorzichtig

Ben je van plan over te stappen naar zelfbereide hondenvoeding? Consulteer dan eerst je dierenarts of een voedingsdeskundige.

Geef niet zomaar van de ene dag op de andere een totaal andere voeding. Dit zal maagklachten veroorzaken. Verander zijn voeding langzaamaan door elke dag iets meer te geven van de zelfbereide voeding en iets minder van zijn oude voeding.

Waaruit bestaat een gezonde zelfbereide voeding?

Koop eerst en vooral een goed kookboek voor hondenvoeding dat speciaal geschreven is door een voedingsdeskundige. Er zijn veel uitstekende kookboeken beschikbaar. In zo een boek wordt ook beschreven hoeveel calorieën een hond per kg per dag moet eten.

Een evenwichtig zelfbereide hondenvoeding bestaat uit drie belangrijke ingrediënten:

  • 40 % vlees: mager vlees zoals kip, kalkoen, rund of hert
  • 30 % groenten en/of fruit: gekookt en gepureerd
  • 30 % zetmeel: witte of bruine rijst, gerst, havermout, macaroni of aardappelen

Ook orgaanvlees, zoals lever en nieren, en eieren zijn zeer goed voor jouw huisdier. En geef liever 2 of 3 maaltijden per dag dan één grote.

Bovendien kan je ook voedingssupplementen toevoegen zoals een calciumsupplement, een paar theelepels lijnzaadolie, plantaardige olie of zout.

Weinig tijd?

De eenvoudigste en snelste manier om een gezonde zelfbereide voeding aan te bieden is het maken van een stoofpot. Alle ingrediënten worden samen gebracht in een ketel en gestoomd. Gebruik slecht een kleine hoeveelheid water om je vlees, pasta en groenten te koken, anders wordt je stoofpot te soeperig.

Bovendien kan je ook een grote hoeveelheid tegelijk maken en een deel invriezen. Zo kan je elke dag eten uit de diepvries halen en laten ontdooien. Let wel op dat het eten wat je je hond geeft op kamertemperatuur is. De maag van de hond kan warm en heel koud eten niet verdragen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


9 reacties

Katelijne Spring in t Veld

Hondenvoedingsboek? Elke hond is anders in zijn eetgedrag. Dus zo'n boek ? Een leuk hebbeding , maar thats it! Ooit al eens een Husky gezien die rijst en groenten eet met alle plezier ? Ik nog nooit.

Nacer Ramzi

Ja, maar er bestaan waarschijnlijk toch ook wel hondenvoedingsboeken voor een bepaald ras.

Katelijne Spring in t Veld

Ik denk dat je hond je meer kan vertellen dan een boek. Of zijn we ,( prettig en gezond nieuwjaar overigens) met diëtistes bezig die eens een keertje gaan vertellen hoe we onze hond op een gezonde manier moeten te eten geven? Dat doen ze al met ons ! Nu nog een kattenhandleiding erbij . Dan ga ik pas lachen !

Andy Engels

Een hond vindt het niet erg om elke dag dezelfde brokken te eten, een hond is een alles-eter, en iets dat goed ruikt eet hij met plezier op, hij zou zelfs uit een vuilnisbak eten, zolang het niet rot ruikt.
Dus laat een hond een hond zijn en vergelijk het niet met mensen!
Als een hond iets graag eet, bv lever dan zou hij da maar al te graag elke dag eten, een hond is niet als mensen die persé afwisseling wil, dag na dag.
Natuurlijk krijgt de hond ook nog andere dingen erbovenop, bv eens een denta stick, of een varkensoor of een andere lekkernij...dus afwisseling genoeg, je hoeft echt voor een hond nie te koken, in de natuur eten ze ook meestal hetzelfde!!

En nie te vergeten, in goeie hondebrokken zit alles wat ze nodig hebben en uitgebalanceerd, dus worden ze niet ziek.. Vitamines zijn vitamines, of ze nu elke dag uit hetzelfde komen of niet!

Nele Bomans

In goede kant-en-klaarvoeding zit inderdaad alles (zie de inhoud). Wij vullen zijn droge voeding aan met een rijstmaaltijd 's avonds. We kunnen dat gedroogd kopen bij de kennel (zit rijst in, ei, beetje groentjes en stukjes lever) en moeten dat enkel oplossen in warm water. We moéten dat niet geven, maar Spike vindt dat dus superlekker. Tis dus maar puur voor hem te verwennen hoor EMO 1

(BERT DILLEN) ANTIDIERENPROEVEN COALITIE

EUKANUBHAAAAAAAAA deze vieze vuile dierenmishandelaars testen het voedsel op honden in het testlabo worden dieren misbruikt mishandeld KIJK HET FILMPJE Een link dierenmishandeling dierenvoedsel

_cindytjuh_ _cindytjuh_

@ katelijne ik geef je op sommige vlakken zeker gelijk
zo'n eigen potje maken kost natuurlijk veel geld en vraagt ook wat tijd
idd het is ook te zien welke brokken je heeft hé aan je hond als je één koopt waar er
bijna niks in zit moet je gewoonweg het dubbele geven van een dure voeding
en ik vind dat je moet voederen op het oog op de zakken staat wel dat je zoveel moet geven maar de ene hond wordt dan ook rapper vet dan de andere
het heeft zowel negatieve als positieve eigenschappen vindt ik als je ze zelf maakt

Ten einde raad ook maar zelf gaan koken voor mijn maltezer met een heftige voedselallergie, idd rijst, vis en groenten. En ja hoor, het bakje is elke keer helemaal leeg, wat ik van brokken, kvv, renske enz. niet kan zeggen. En geen braken en kokhalzen en gras vreten meer. Het is wel een werk, vooral het pureren van de groenten elke keer, Goedkoop is het ook niet, want ik doe er probiotica en vitaminen en mineralen erbij. Maar ik slaap al een paar weken goed en dat is me de moeite waard. EMO 15

Annette Peels

Bij mijn hond is suikerziekte geconstateerd. Het een mix shi zu en een maltezer. De insuline spuiten betekent 150 Euro per maand. Ze moet 2x per dag 15 eenheden krijgen. De problemen zijn begonnen met een ontstoken alvleesklier. Het is dus noodzakelijk dat ze gezond moet eten. De dierenarts heeft hiervoor een bepaald merk. Dit merk kost 47,70 voor 12 blikjes!!!
Vandaag ga ik kip voor haar koken. Heeft iemand tips??


Een reactie plaatsen