Yorkshire Terriers

Yorkshire Terriers
De Yorkshire Terriër, ook wel bekend als Yorkie, werd gefokt in de 19de eeuw in het noorden van Yorkshire Engeland. Vandaar de naam “Yorkshire” Terriër. Hij werd oorspronkelijk gefokt om ratten in de kledingfabrieken te vangen maar evalueerde al snel tot een gezelschapshondje.

Karakter

De Yorkshire Terriër is een speelse, intelligente, lieve hond die zich in alle omgevingen aanpast. Hij is dus een ideale hond om mee te reizen. De Yorkie is moedig, vastberaden en heeft enorm veel energie. Hij heeft dagelijks nood aan sociaal contact met mensen en aan wandelingen. Bij te weinig beweging en contact zal hij hoogstwaarschijnlijk gedragsproblemen gaan vertonen. Ook is hij zeer enthousiast en gemakkelijk te trainen. Ze kunnen echter wel koppig zijn. Met de juiste opleiding is de Yorkie zeer liefdevol en een echte kindervriend. Tegenover vreemden en andere honden zijn ze eerder terughoudend en achterdochtig. Ook is hij een uitstekende waakhond, hij heeft namelijk een sterke gehoorzin en is zeer alert op indringers. De Yorkie is een grote hond in een klein formaat. Hij staat bovendien bekend als agressief en blafferig. Meestal heeft de eigenaar zich dan vergist in het pittige karakter van de hond waardoor de Yorkie niet de juiste strenge opvoeding gekregen heeft.

Uiterlijk

De Yorkie heeft een lange, fijne en zijdezachte vacht. Meestal heeft de vacht een staalblauwe kleur gecombineerd met bruin. Ze worden echter volledig in het zwart geboren. Hij heeft enorm veel haar die zijn ogen bedekken, waardoor dit regelmatig getrimd moet worden of vastgemaakt met een haarbandje. De meeste eigenaars knippen de haren regelmatig kort voor het gemak en de hygiëne. Hij heeft geen ondervacht en verliest dus weinig tot geen haar, wat voordelig is voor mensen met een allergie.

Hij kan tussen de 15 en 18 centimeter groot worden en ongeveer 3 kilogram wegen.


Verzorging

Als je de vacht lang wilt houden, moet je de haren van de Yorkshire Terriër elke dag borstelen. Laat je de vacht echter trimmen, is een wekelijkse borstelbeurt voldoende. De oren, ogen en tanden moeten wel dagelijks worden gereinigd.


Veel voorkomende ziekte

De Yorkies hebben een zeer gevoelig darmstelsel. Wees dus zeker selectief in de voeding.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Jo Breukers

Beste
Ons mama heeft sinds 1 jaar een keilief hondje 'Mieke'. Mieke is een kruising tussen een Yorkshire Terriër en een Maltezer.
Ik ga regelmatig met haar wandelen. Dan kan ze nogal eens heftig reageren tegen grote honden. 't Is een pittige.
Maar... de laatste tijd is ze zomaar uit het niets beginnen te happen naar mijn dochter. Mijn dochter is 23 jaar en gaat regelmatig op bezoek bij mijn mama en heeft altijd goed met Mieke kunnen opschieten.
Meestal springt ze uit haar mandje als mijn dochter opstaat en ergens naar toe loopt. Dan loopt ze op mijn dochter af en hapt in haar benen. Pijn doet het niet, maar het is wel vervelend.
Hoe kan je dit gedrag afleren?
Groetjes
Jo Breukers


Een reactie plaatsen