Wintertips voor jou en je hond

Wintertips voor jou en je hond

Waar moet je op letten bij het koude weer in de winter ?

Koude weersomstandigheden kunnen leuk zijn voor je hond(en), maar je moet toch met enkele dingen rekening houden, zoals :

Anti-vries

De inname van anti-vries (ethyleenglycol) is vaak dodelijk, zelfs in kleine hoeveelheden. Omdat veel honden en katten van de zoete smaak houden, leidt dit jaarlijks tot heel wat dodelijk ongelukken. Vergiftiging veroorzaakt door anti-vries is een ernstige medische noodsituatie die ONMIDDELLIJK moet behandeld worden door de dierenarts.  

Hypothermie

Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond onder de 35/36 °C daalt (door blootstelling aan koud water gedurende een langere periode, of door de combinatie nat en koud), loopt hij een ernstig risico.

Kleine en kortharige honden dragen best een jasje als ze in de winter een wandeling maken. Bij het minste signaal dat aangeeft dat de hond koud heeft –zoals bibberen- moet het baasje de hond onmiddellijk terug naar binnen brengen.

Strooizout en andere chemische producten

Het gebruik van strooizout en andere chemische producten op voetpaden en wegen kunnen de voetkussens van je hond ernstig beschadigen. Als het kan, vermijd je best dat je hond met deze producten in aanraking komt. En anders maak je zijn voetkussens bij thuiskomst goed zuiver. Er zijn ook producten op de markt, die je voor het naar buiten gaan kan aanbrengen op de voetkussens en die de pijn, veroorzaakt door het zout en andere producten, verminderen.

Engelenhaar en andere kerstversiering

Wanneer een hond (of kat) engelenhaar of andere kerstornamenten opeet kan dit een darmobstructie veroorzaken. De scherpe kantjes van het materiaal kunnen de darmen zelfs beschadigen. Mogelijke symptomen zijn : verminderde eetlust, braken, diarree, lusteloosheid en gewichtsverlies. Een operatie is meestal de enige uitweg.

Veiligheidstips voor honden die buiten leven

Hoewel we hondeneigenaars afraden om hun hond altijd buitenshuis te houden (vooral in de winter), realiseren we ons dat sommige mensen dit toch doen.

Beroepsverzorgster, Nancy Gourley, maakt ons opmerkzaam dat veel honden die altijd buiten leven in een koud klimaat, vaak brandwonden vertonen in de nek. Deze brandwonden worden veroorzaakt door de metalen halsband (choke collar) die ze dragen. Staal trekt koude aan en zo ontstaan brandwonden in de nek van de hond.

Daarbij komt nog dat honden zonder begeleiding beter geen verstikkende ketting dragen. Een lederen of nylon halsband met een platte sluiting (die geregeld gecontroleerd wordt) is een veel veiligere halsband voor honden die buiten leven in eender welke weersomstandigheid. (Zowel het identiteits- als vaccinatieplaatje zouden aan de halsband moeten hangen).

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


10 reacties

Goede tips, bedankt!

Veerle Vandevoort

[B]Goed om weten, bedankt !

Marcel lauwers

[B]bedankt voor de goede tips

Loes Schaap

Bedank voor deze zee bruikbare tips!!

Langs deze weg wil ik iedereen, fijne feestdagen en een goed 2014 toe wensen.

Groetjes aan iedereen

Max Kornblum

nog nooit ge3hoord van een vaccinatieplaatje

Als het erg koud is hou ik de wandeling heel kort. Ik controleer ook regelmatig dat er zich geen sneeuw tot ijsklonter gevormd heeft onder de pootjes. Ik wrijf ze droog bij het binnenkomen en geef haar favoriete kauwtje: een kalfsspees. Ze komt van Spanje en heeft het heel moeilijk met ons klimaat maar ze stapt toch moedig met me mee. Ze heeft ook moeten wennen aan een jasje maar ze kan niet zonder met zo'n dun pelsje.
Aan iedereen een prachtig en gezond 2014!

Daniëlla Coenen

Prince krijg ik nieteens naar buiten zonder jasje. Al bij een graad of 6 wil meneer het jasje aan hahaha een echte koukleum. Krijg er heel veel commentaar over " zo'n stoere hond en dan een jas aan!". Dan lach ik eens en loop lekker verder. Liever een jas aan dan een zieke hond. Het mag dan wel een stafford zijn maar is verreweg van stoer haha.
Iedereen een heel gelukkig en gezond 2015!EMO 1

Wimbo Wimbo

Het heeft hier deze winter op zijn hoogst een graad of 6 gevroren, maar er stond een erg harde wind. Omdat Brown uit Spanje komt en nauwelijks geacclimatiseerd was, heb ik hem toen wél een dekje omgedaan.... Om maar te voorkomen dat ie er last van had. Hij heeft me hartelijk bedankt... EMO 4
Maar inmiddels is zijn vacht dikker- en weerstand hoger geworden. En de winter blijft maar weg (gelukkig; zó dol ben ik er nou ook weer niet op... EMO 7)

freddy meese

Mijn kleine Lady heefd steeds een warm jasje aan bij koud weer. Heb nog een tiental jasjes liggen die te klein zijn , zijn te koop voor een prijsje wel voor een vrouwtje he.interresse mail dan freddy_meese@outlook.com
zijn wel yte bezichtigen na afspraak ik woon in 8760 Meulebeke.

Wimbo Wimbo

Inmiddels hebben we twee honden, een Podenco Canario en een Ibicenco. Laatstgenoemde heeft een z.g. ondervacht en zou dus beter dan de andere tegen de koude moeten kunnen. Maar in de praktijk blijkt dit niet zo te zijn. Hij is qua bouw een stuk minder zwaar en veel slanker. Dus zoals het nu buiten is - sneeuw en koude - krijgen ze alle twee een winterdek om. Ze zijn er blij mee. Want denk er ook even aan, dat bij zware sneeuwval de vacht erg nat worden. Sneeuw verwordt tot ijswater en dat vindt geen enkele hond lekker lijkt me... EMO 7


Een reactie plaatsen