Heel wat honden zijn gek op vecht- en krachtspelletjes. Touwtrekken is daar één van. Niet iedereen is echter overtuigd van de waarde van het spel. Het zou agressief en dominant gedrag uitlokken. Nochtans is touwtrekken op alle vlak een goede oefening voor je hond. Bovendien is het een leuke manier om de band met je viervoeter te versterken.
Onderstaande regels neem je best in acht. Zo loopt het spel niet uit de hand en kan de pret niet meer stuk!
- Leer je hond eerst en vooral een commando aan, waarop hij het speeltje moet loslaten, zoals “los”. Zo kun je het spel stoppen indien nodig.
- Kies een stevig en flexibel speeltje. Speeltjes gemaakt uit stevig rubber met handvat zijn hiervoor ideaal. Op deze manier kan je hand uit de buurt van de mond van je hond blijven.
- Kies voor een ruime speelzone zonder afleiding, gevaarlijke voorwerpen of rommel. Buiten is ideaal, maar ook binnen kun je ook touwtrekken als er voldoende ruimte is.
- Tijdens het spel kan je hond opgewonden geraken en grommen. Dit is volstrekt normaal. Het spel speelt immers in op zijn jagersinstinct. Hou dit toch in de gaten. Als zijn staart kwispelt dan is er geen probleem. Twijfel je en lijkt je hond niet zo vrolijk meer, neem dan zeker een pauze.
- Wil je pauzeren? Stop dan met trekken en zeg “los”. Neem even de tijd om wat basiscommando’s te geven, zoals “zit” en “lig”. Lijkt je hond ontspannen dan kun je het spel hervatten.
- Als je hond tijdens het spel (onbewust) bijt, stop dan onmiddellijk. Zeg “los”, neem het speeltje en ga weg. Lijkt je hond vrij kalm, dan kun je hem wat basiscommando’s geven en het spel hervatten. Maakt je hond echter twee of drie keer opnieuw dezelfde fout, stop het spel dan voor de hele dag. Door de aard van het spel kan het gebeuren dat zijn tanden langs je hand schrapen, maar op die manier zal je hond beseffen dat hij extra voorzichtig moet zijn met zijn tanden.
- Je hond mag op het eind zeker winnen. Zo krijgt hij meer zelfvertrouwen. Als hij zich echter slecht gedraagt, dan moet jij winnen.
- Honden kunnen ook onderling touwtrekken. Een ‘scheidsrechter’ is hier dan nodig om de bovenstaande regels toe te passen.
Touwtrekken met je hond kan een prachtige ervaring zijn. Het is mentaal en fysiek een stimulans voor je hond maar ook jij krijgt er energie door. Hou de regels in je achterhoofd en laat jullie gaan!
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
het is belangrijk als je wil dat het spel stopt je je handen stilhoud en nooit terug trekken zodat de hond dit niet ziet als een spel