West-Nijlvirus

West-Nijlvirus
Het West-Nijlvirus verspreidt zich snel. Meestal lijden vogels en paarden eraan. Bij honden zijn de risico's kleiner. De ziekte wordt doorgegeven door insecten als muggen. Uiteindelijk zorgt het voor een zwelling van de hersenen.

De risico's

Eigenlijk loopt je hond weinig risico's. Oudere honden en puppy's hebben, net als de beestjes met een verzwakt immuunsysteem een grotere kans dat ze het virus oplopen, maar nog altijd is het zo dat de beestjes die aan het West-Nijlvirus werden blootgesteld niet snel geïnfecteerd raakten. Op zich kunnen honden er goed tegen.

Symptomen

Mocht je hond toch geïnfecteerd met het West-Nijlvirus dan zou je dat aan de volgende symptomen kunnen merken:
  • net als bij paarden worden honden depressief van het West-Nijlvirus
  • ze hebben geen eetlust meer
  • honden beginnen te trillen en houden het hoofd opvallend scheef
  • spastische aanvallen komen ook vaak voor

Mocht je deze symptomen bij je hond hebben opgemerkt, dan is het beter om contact op te nemen met je dierenarts. Er is namelijk gewoon een vaccin tegen West-Nijlvirus voorhanden! Wees ook niet bang dat het beestje jou besmet, de ziekte kan onmogelijk direct worden overgedragen. Het virus vormt voor jezelf dus eigenlijk geen enkel gevaar.

Hoe kan je je hond beschermen tegen het West-Nijlvirus?

  • houd je hond tijdens de ochtend- en avonduren binnen om muggenbeten te voorkomen
  • zorg dat je hond niet met dode vogels of eekhoorntjes in contact komt
  • gebruik chemische producten om muggen tegen te gaan, maar enkel die producten die niet schadelijk zijn voor je hond. Middeltjes die bij mensen helpen zijn vaak schadelijk voor onze huisdiertjes.
  • als er pesticiden of insecticiden worden gebruikt, houd je hond dan op een veilige afstand.

Wat je ook doet, ga vooral niet overdreven veel met chemische middeltjes aan de gang, want jijzelf en je hond hebben weinig kans dat jullie het West-Nijlvirus oplopen. Volg vooral de raad op die in de eerste twee tips staat en let daarnaast goed op abnormaal gedrag bij je huisdier. Vaak is de angst voor zo'n virus het grootste probleem.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

jos deloose

Ik lees met veel belangstelling je nieuwsflashes over de wereld van de hond en ik waardeer zeker dit initiatief.

Maar dit bericht (West Nijl virus) vind ik nu toch wel wat ver gezocht want als we alle onheil van de wereld over ons laten neerdalen dan blijft er niet veel meer over en stranden we in het negatieve en daarvoor hebben wij toch geen hond in huis genomen toch ?

Dus het mag/moet realistisch maar de positieve elementen mogen niet ontbreken !




Een reactie plaatsen