Weg met klitten

Weg met klitten

Elke langharige hond heeft wel eens te kampen met klitten. Misschien heb je wel een speciale klittenborstel, maar durf je die ook gebruiken? Misschien ben je wel bang om hem pijn te doen, maar denk je niet dat je hond het fijner vindt om door zijn baasje geborsteld te worden dan door een vreemde? Hier vind je enkel tips over het aanpakken van die lastige klitten.
 

Hoe ontstaan klitten?

Klitten komen in de vacht door het samenkleven van onder meer plukken vacht of dode haren (uit zowel onder- en bovenvacht), modder en aarde. Ze zien er in het begin misschien onschuldig uit maar het probleem met deze klitten is het feit dat er meer en meer haar in blijft kleven. Wanneer je deze dan eindelijk verwijdert kan het een erg pijnlijke zaak voor je hond worden.

Er is geen feilloze manier om klitten te voorkomen maar het helpt natuurlijk al een heel pak wanneer je hond een dagelijkse borstelbeurt krijgt. Je hebt speciale klittenkammen, die je bij elke dierenspeciaalzaak kan krijgen. Er zijn verschillende soorten voor verschillende vachten maar je kan je altijd laten adviseren door de verkoper.

Het is heel belangrijk om de juiste borstel voor jouw hond te kiezen en een exemplaar van goede kwaliteit aan te schaffen. Een verkeerde borstel of eentje van slechte kwaliteit kan de vacht van je hond schade toe brengen.
 

Kan een puppyvacht ook klitten?

Het is helaas een sprookje dat de vacht van een hond pas begint te klitten als hij zijn puppyvacht verliest. Het is zelfs zo dat een hond die zijn puppyvacht inwisselt net extra gevoelig is voor klitten. Dit is gemakkelijk te verklaren: bij het verliezen van de puppyvacht blijven veel dode haren in de nieuwe vacht steken. Deze zijn een ideale broeihaard voor klitten en knopen.


Het verwijderen van klitten

 

  1. In de dierenspeciaalzaak kan je een soort klittenspray kopen die de vacht een beetje zacht en glad maakt. Laat deze twintig minuten intrekken alvorens aan het ontklitten te beginnen
     
  2. Ga met je vingers door de vacht, probeer de klit voorzichtig al een beetje te ontwarren.
     
  3. Nu de klit een beetje losser zit kan je hem voorzichtig proberen uit te kammen.
     

Er heerst nog steeds discussie over het al dan niet baden van de hond voor dit proces. Sommige trimmers beweren dat een bad voor het ontklitten slecht is omdat het water de klit steviger maakt, anderen zeggen dat een bad net goed is omdat shampoo de vacht al een stuk gladder maakt. Ga zelf een keertje aan de slag. Zo zal je snel zien welke van de twee manieren voor jou het beste werkt.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Nadine Vande Velde

Twintig jaar geleden hadden wij een bearded collie. Wie dit ras kent weet meteen ook dat zo' n hond heel lang haar heeft . Ik was geregeld 2.5 uur bezig met kammen, elke week opnieuw. Het is eens zo ver gekomen dat ik haar helemaal kaal geschoren heb, omdat ik de klitten er niet meer uit kreeg. Zo'n twee tot drie keer per jaar ging ze naar de trimster. Lang bleef ze echt niet klitloos.
Nu hebben wij weer een beardie, hij is een goeie vier maanden oud, en hij komt van fokkers uit Retie die me allerlei tips, borstels en kammen gegeven hebben. Zij kammen hun honden (14 geloof ik) om de drie weken en ze gaan ook om de drie weken in bad. Ik kam voorlopig onze Nelson om de week en was hem ook om de drie weken. Ik heb ook product om zn haar glad en mals te houden.
Een goede fokker maakt dus ook veel uit!

Wij hebben een Shih tzu. Nu een dikke 4 maanden oud. Ik borstel en kam hem iedere dag. Hij is dat van in het begin gewoon,te samen met de oogjes proper maken. Hij gaat er zelfs met alle plezier voor liggen.
op die manier is het voor ons beiden leuk ! EMO 4


Een reactie plaatsen