Wat wil de kwispelende staart van je hond je vertellen?

Een kwispelende staart is een vorm van communicatie tussen honden. Honden kwispelen met hun staart om ons iets te vertellen over hoe ze zich voelen, net als bij andere vormen van lichaamstaal. Maar weet je wat een kwispelende staart écht betekent?

Waarom honden met hun staart kwispelen

Honden kwispelen met hun staart om met mensen en andere dieren te communiceren. Vaak lijkt het vrij duidelijk wat hij je probeert te vertellen. De meeste mensen kijken naar een hond met een kwispelende staart en gaan ervan uit dat hij gelukkig is. Meestal is dat ook zo, maar er zijn ook momenten waarop een hond met zijn staart kwispelt net voor hij agressief wordt. Je moet goed opletten hoe de hond zijn staart houdt als hij kwispelt. Uit de houding van de hond en waar zijn staart hangt terwijl hij kwispelt, kan je snel vertalen wat hij probeert duidelijk te maken. Je moet ook letten op andere signalen in de lichaamstaal van de hond.

Gelukkig kwispelen

Als een hond kwispelt met zijn staart en de rest van zijn lichaam ontspannen lijkt of meebeweegt met het kwispelen, dan heb je waarschijnlijk te maken met een vrolijke hond die zich goed in zijn vel voelt. Een vrolijke, ontspannen kwispelende staart gaat meestal gepaard met een vrolijke gelaatsuitdrukking. Een gelukkige hond heeft meestal heldere ogen en een ontspannen open mond. Als je hond snel met zijn staart kwispelt en daarbij nog eens  andere vrolijke signalen geeft, dan betekent dit meestal dat de hond opgewonden is.

Andere redenen

Als een hond zijn lichaam rechtop en stijf houdt terwijl hij met zijn staart kwispelt, probeert hij je duidelijk te maken dat hij zich ongemakkelijk voelt met iets dat er om hem heen gebeurt. De staart kan ook naar benden hangen en langzaam kwispelen, meestal omdat de hond ergens aarzelend over is. Of de staart van de hond kan omhoog staan en heen en weer bewegen, kort maar snel. Dit kan een voorbode zijn van agressie. Dit is een reden waarom mensen soms melden dat een hond kwispelde net voordat hij iemand beet. Dus, als je een hond tegenkomt waarvan je niet goed weet waarom hij met zijn staart kwispelt, kijk dan wat de rest van zijn lichaamstaal je vertelt voordat je dichterbij komt. Je speelt beter op veilig. Zo vermijd je dat je gebeten wordt.

Links en rechts kwispelen

Maakt het uit in welke richting de staart van een hond beweegt? Eén studie toont aan dat het er misschien toe doet als het gaat om communicatie tussen honden. Onderzoekers ontdekten namelijk dat honden verschillende emotionele reacties vertoonden, afhankelijk van de beweging van de staart van een andere hond (naar links of rechts). Honden die een andere hond naar rechts zagen kwispelen, leken ontspannen te worden. Honden die naar een andere hond met een linker kwispelstaart keken, vertoonden tekenen van nervositeit, stress of angst. Deze studie belicht de manier waarop honden met elkaar omgaan.

Vermoed je dat je huisdier ziek is, bel dan onmiddellijk de dierenarts. Raadpleeg voor gezondheidsgerelateerde vragen altijd de dierenarts, aangezien hij/zij jouw huisdier heeft onderzocht, de geschiedenis van het dier kent en de beste raad voor jouw huisdier kan geven.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Wimbo

Iets dat er mee te maken heeft is dit. Als een hond heel hard kwispelt en hij komt iedere keer hard tegen bijv. een kast of stoel kan hij tot bloedend toe gewond raken. Vaak is dat het puntje. Als het eenmaal bloedt, is dit bijna niet meer "dicht" te krijgen. Verbinden is nauwelijks een optie omdat de hond het verband er zo weer aftrekt. Dus kijk niet alleen HOE de hond kwispelt maar ook WAAR. Bron: dr. vd Pol

Magda Peerlinck

Die boeken zijn goud waard !!! Ze zijn héél aangenaam om te lezen, je leert er je hond volledig kennen en stilaan leer je de hond opvoeden op een leuke manier, leuk , zowel voor de hond als voor zijn baasje.
Ik kan die boeken aan iedereen aanbevelen !!
Ben blij dat ik ze aangekocht heb, zowel "je hond opvoeden" als " de puppytraining"
Proficiat aan de opsteller ervan !
Magda.


Een reactie plaatsen