Wat verwachten we van onze hond?

Wat verwachten we van onze hond?
Als mens baseren we onze toekomstverwachtingen vaak op vroegere ervaringen. Dat gebeurt ook als we een hond nemen. Vaak is het verwachtingspatroon niet in overeenstemming met de praktijk. We denken al snel dat een pup automatisch opgevoed wordt. Een oudere hond durven we niet te nemen omdat we niets van zijn verleden weten. Advertenties waarin dieren worden aangeboden, spreken in dit opzicht boekdelen. Alle positiefs over het dier wordt vermeld. De reden waarom er afstand wordt gedaan wordt vaak verdoezeld. Er wordt gesproken over een plotselinge allergie of over verandering van baan. Van gebreken bij de hond is natuurlijk al helemaal geen sprake.

Verwachten we niet te veel van onze hond?

Als we zo'n in een advertentie aangeboden hond toch nemen, met al z'n eventuele gebreken (zowel wat betreft gezondheid als gedrag), dan willen we het dier zo snel mogelijk zijn plaats wijzen. We proberen duidelijk te maken wat er wel en niet mag etc.

Op onze menselijke manier proberen we het dier uit te leggen hoe goed hij het gaat krijgen. Een koekje en een snoepje volgen daar direct op, want hij is braaf. Iedereen komt kijken naar de nieuwe aanwinst. Maar de volgende ochtend begint het probleem dat hij in huis z'n behoefte blijkt te hebben gedaan. In eerste instantie zullen we tegen hem zeggem 'Wat moet dat nu, dat mag toch niet?'.

Als de hond dan met een bedrukt gedrag bij ons komt zitten, herhalen we het nog eens en wijzen het dier op de fout die 's nachts is gemaakt. We verwijzen hem naar z'n plaats om te voorkomen dat hij in alle viezigheid gaat staan. De hond begrijpt er helemaal niets van en zal op dezelfde terneergeslagen wijze achter u aan blijven lopen. Vaak wordt er dan nog eens met stemverheffing gezegd ; 'Nee, blijf op je plaats'. Dat is vaak voldoende voor de hond om opnieuw z'n urine te laten lopen. 'Nu ben je stout', zal uw reactie zijn. De hond weet echt niet meer wat er die nacht gebeurd.

Toch denken de meeste mensen in zo'n geval dat de hond juist vanuit een halstarrige houding opnieuw plast. Dat is echter geenszins waar!

Met de hond op bezoek bij een winkel met feestartikelen

De hond zal in zo'n situatie alleen op uw stem reageren en op uw hormoonwisseling. In de zojuist genoemde situatie wordt die stem bedreigend voor hem. Zijn plasje is dus ook een momentopname van de angst die daardoor ontstaat. Menselijk en verstandelijk klopt alles, maar de hond snapt er werkelijk niets van.

Het beste is om, nadat u de ontlasting en de urine opgeruimd heeft, met de hond een ontspannen wandeling te maken. Combineer deze met een bezoek aan een feestwinkel waar u een namaakdrol koopt. De verkoper zal er echt niet gek van opkijken, ook al kleurt u tot achter in uw nek.

Later legt u het 'feestartikel' ergens in huis en laat de hond ermee alleen. Zelf gaat u een poosje naar een andere kamer en komt na enige tijd terug bij de hond. U zult bemerken dat de hond net regaeert als 's morgens. Daarmee wordt voor eens en voor altijd duidelijk dat de hond alleen maar op uw stem reageert en er geen sprake is van rationele processen. Hij heeft echt niets gedaan en toch reageert hij alsof dat wel het geval is.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Bieke Van Gijsegem

Mmmmmmmmm....... bedenkelijk artikeltje, zeker op het eind

Nadine Vande Velde

ik denk dat mijn hondjes het drolletje zouden aanzien als een speeltje, en het gewoon kapot bijten! EMO 3


Een reactie plaatsen