Wat met de hond als ik er niet meer ben? Enkele voorzorgsmaatregelen

Puppy met bloemen
Elk baasje wil het beste voor zijn trouwe hond. Maar wat gebeurt er met je hond als je niet meer voor hem kan zorgen omdat je ernstig ziek wordt of zelfs overlijdt? Dit artikel bespreekt de voorzorgsmaatregelen om honden toch een gelukkig leven te bieden nadat jij er niet meer toe in staat bent. Het financiële aspect en je persoonlijke contacten vormen daarin cruciale factoren.

Kostenplaatje voorbereiden

Eén van de belangrijkste problemen voor hondenverzorging is het financiële aspect. De kosten lopen makkelijk op tot een jaarlijkse kost van gemiddeld 1300 euro. Het is dan ook belangrijk om toekomstige verzorgers hiervan te ontlasten. De volgende stappen kan je nu al nemen om deze financiële barrière aan te pakken.

Een eerste manier zou het afsluiten van een dierenverzekering kunnen zijn. Dit relatief nieuwe fenomeen in België en Nederland haalt financiële zorgen voor toekomstige verzorgers weg zodat zij meer gewillig zijn om je hondenvriend te verzorgen. Hiervoor kan je terecht bij verschillende organisaties of bij je eigen verzekeringsmakelaar.

Een andere manier om de toekomstige verzorging van je hond te garanderen, is de opname van je hond in je wilsbeschikking. Daarin duid je best minimaal twee verzorgers aan en/of een dierentehuis. Ook beschrijf je de verantwoordelijkheden van de verzorgers voor je hond zoals algemene routine, implicaties bij ziekte of ongeval, gezondheidsaspecten, etc. Daarnaast duid je best ook een tijdelijke verzorger aan om de periode totdat de wilsbeschikking in werking treedt, te overbruggen.

Ook kan je een persoonlijk fonds voor je hond oprichten en een fondsbeheerder toewijzen. Op die manier bezitten toekomstige verzorgers van je hond dan over de financiële mogelijkheden om de zorg op zich te nemen.

Ten slotte is het aangeraden om vanaf vandaag al te starten met het bijeensparen van een toekomstige financiële pot. Dit kan je doen door te besparen op huidige verzorgingskosten zoals onder meer adequate vaccinatie, non-profit organisaties raadplegen voor behandelingen zoals castratie en voeding online aankopen.

Netwerking

Naast geld is het ook belangrijk om je sociale netwerk op de hoogte te brengen van je toekomstige plannen. Op die manier weten anderen wat ze moeten doen wanneer jou iets overkomt.

Je houdt best altijd een noodkaart op zak met belangrijke informatie over je hond en telefoonnummers van contactpersonen. Wanneer er dan iets met jou gebeurt, kan de verzorging van je hond toch nog blijven doorgaan.

Daarnaast is het zinvol om noodstickertjes aan te brengen zodat hulpdiensten ook van op de hoogte zijn dat je een hond bezit die verzorging nodig heeft.

Hoewel je er ooit niet meer toe in staat bent om je hond zelf te verzorgen, wil je natuurlijk dat hij zijn gelukkige bestaan kan verderzetten. De beste manier om dit te doen, is voorzorgsmaatregelen te treffen op gebied van geld en je persoonlijke relaties te verwittigen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

Wimbo Wimbo

Beetje in de geest van Bij brand waarschuwen: ***.
Maar zeker iets om over na te denken. Iedereen kan wat overkomen. Misschien een verklaring/penning in/aan de halsband?

Dan nemen mijn kinderen de honden. Wij hebben ze ook samen in overleg genomen. Al onze dieren trouwens.
Als ik alleen was zou ik het in een testament laten vastleggen of geen dieren nemen. Ook bij (langdurige) ziekte vind ik een dier dat zich niet zelf verzorgen kan een zware belasting.

May Dries

heb 6maand gezocht naar een york of pekingees van iemand die naar rusthuis moet of er niet meer kan voor zorgen, of gestorven is. dat lukt gewoon niet ! het mag in België niet ! heb het op seniorennet geplaatst maar werd direct verwijdert. Na hier een aankondiging te hebben gezien ben ik van Peer naar Vlissingen gebold voor een pekingees en er nog veel voor betaald ook, maar allé hij hoorde daar niet thuis
en heeft nu een heerlijk leven!

Ik had daar nog niet bij stil gestaan waarschijnlijk omdat ik een supper vriendin heb dat met veel plezier onze kleine jongen onder de vleugels neemt , en het eigenlijk de hond van mijn dochter v 14 is maar zeker iets om even over na te denken

Sigrid

Ik heb geen kinderen maar ik zou mijn dieren willen vrijwaren van een slecht leven. Dus ik dacht de verzorger van mijn paarden en honden te laten beschikken dan over mijn eigendommen. Is dit mogelijk en waar kan ik dit het best laten beschrijven. Ook wil ik dat er met regelmaat dan kontrole zou worden uitgevoerd. Zodra ze allen een natuurlijke dood zijn gestorven zou de verzorger dan eigenaar worden van alles.


Een reactie plaatsen