Wat mag je van een hondenschool verwachten?

Wat mag je van een hondenschool verwachten?
Zijn alle hondenscholen hetzelfde? Of zit er ook kaf tussen het koren? Waar moet je op letten als je een hondenschool kiest? Welke vragen mag of moet je stellen? Zijn er verschillende trainingsmethodes? Waar moet je allemaal op letten?

Het belangrijkste van een hondenschool is dat je je er op je gemak voelt. Dat je er jezelf goed bij voelt. En natuurlijk moet je hond zich er natuurlijk prettig voelen. Bij goede hondenscholen kun je daarom altijd eerst een kijkje komen nemen. Maak daar ook gebruik van.

Wat doet een hondenschool eigenlijk?

Een hondenschool is er om je te instrueren en te begeleiden bij het trainen van de hond. Je mag dus iets van de hondenschool verwachten. Bijvoorbeeld dat je les krijgt van een opgeleid en gediplomeerd instructeur. Dit is helaas niet altijd het geval. Vraag gerust naar de bekwaamheid van je instructeur. Vraag naar het diploma.

Een goede hondenschoolhouder zal niet terugdeinzen van die vraag, maar het prettig vinden je te vertellen welke opleiding hij/zij gevolgd heeft. Zeker als je een pup hebt is de kwaliteit van de hondenschool van groot belang. De opvoeding en socialisatie kun je immers niet even opnieuw doen.

Bij de hondenschool van je keuze zul je terecht moeten kunnen met je vragen. Zeker wanneer je hond nog een pup is, is de kans groot dat je veel vragen hebt. Informeer vooraf of daar ook gelegenheid voor is. Informeer tevens volgens welke methode er getraind wordt. Heb dus geen schrik om vragen te stellen.

Trainingsmethodes hondenschool



Tegenwoordig is het gebruikelijk dat er naar aanleiding van nieuwe inzichten en kennis op basis van positieve methodes getraind wordt. Dat wil zeggen dat je gewenst gedrag van de hond beloont, waardoor het zich gaat herhalen. Hierdoor leert een hond snel en goed wat je van hem wilt, en voorkom je overbodige stress. Je straft iets slechts dus niet, maar je beloont iets goeds.

Een hondenschool kan er voor zorgen dat jij en je hond een leuk team vormen samen. Tijdens de training moet goed uitleg gegeven worden hoe je moet reageren op je hond en waarom. Zowel de hond als de baas moeten centraal staan. Zo moeten hond en baas de commando's leren maar ook moet de baas de gedrachtskenmerken van de hond begrijpen en weten hoe er op te reageren. Alleen op die manier kun je een hechte band opbouwen tussen hond en baas.

De hond moet zeker ook plezier hebben tijdens de trainingen en het leuk gaan vinden om wat voor je te doen. Ga zeker niet naar hondenscholen waar ze straffen met slaan en schoppen. Daar leren ze niet van en je krijgt een angstige hond. Ook hondenscholen waar steeds instructeurs jou hond corrigeren is niet echt bevoordelijk. De hond moet naar jou gaan luisteren en niet naar die instructeur. Laat je vooral overtuigen door de volgende aandachtspunten om voor een bepaalde hondenschool te kiezen:

  • De training in een hondenschool moet gebasseerd zijn op positief gedrag.
  • Niet straffen maar belonen!
  • De hondeneigenaar zelf moet de training afleggen en niet dat de instucteur.
  • Er moet advies op maat zijn, bijvoorbeeld voor moeilijke opvoedbare honden.
  • Het trainingsterrein van de hondenschool is best een afgezet terrein.
  • Kijk of er een proeftraining gevolgd kan worden met uw pup.
  • Kijk of de instructeurs van de hondenschool de nodige opleidingspapieren hebben.


Een andere belangrijke vraag is of je hondenschool ook theorielessen geeft. Hiermee bedoelen we dan niet dat er tijdens de training dingen uitgelegd worden, maar dat er een lesprogramma is over kennis van hondengedrag. Alsof je weer terug bent op school, maar dan veel leuker. Theoretische kennis is erg belangrijk voor een goede verstandhouding met je hond en voor het voorkomen van problemen.

Frequentie hondentraining

Veel moderne hondenscholen trainen meerdere keren per week. Bij jonge honden is dit van groot belang. Een jonge hond leert veel sneller dan een oudere hond. Zeker wanneer een hond zo rond de twaalf weken is, is het leervermogen érg groot. Door in die periode 'slechts' één keer per week te trainen, benut je die gevoelige periode niet optimaal. Bovendien is de kans aanwezig dat het gedrag tussen de wekelijkse trainingen door weer wat terugzakt.

Hulp nodig bij je zoektocht? Kijk dan eens in onze lijst van hondenscholen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


13 reacties

Raar maar waar: er zijn hondenscholen die bepaalde rassen (bijvoorbeeld de staffords) niet toelaten. Vraag me niet waarom maar het is altijd handig om te achterhalen of je met zo'n school van doen hebt of niet...

Tracy Aesaert

heb vandaag gehoord dat er aan de kust (weet niet precies welke hondenschool) een Duitse Herder van 10 maand niet meer wilde trainen, want de hond was zogezegd al te oud om te trainen EMO 8

Bianca ...........

Ik heb moeite met het feit dat men in het artikel schrijft: 'niet straffen maar belonen'.
Honden onderling zijn niet bezig met belonen, normaal gedrag behoeft dat tenslotte niet. Geen enkele hond loopt achter een andere hond aan aan om te zegen: "wat heb je dat goed gedaan, zal ik jou eens een koekje geven? " Deze methode is toegericht op en leuk voor mensen maar niet begrijpelijk voor de hond.

Wel worden er bij honden onderling waar nodig correcties toegepast. Vanuit een juiste rangorde zijn correcties niet of nauwelijks nodig. Voor mijn gevoel kan daar beter de aandacht liggen.
Wordt het niet eens tijd om een methode te kiezen die juist voor de hond ook begrijpelijk is, ipv alleen maar iets te ontwikkelen om mensen die er moeite mee hebben om consequnent en begrijpelijk voor de hond op te treden, toch iets leuks aan te bieden? Deze commerciele insteek is nauwelijks eerlijk voor de hond te noemen, die onze mensentaal niet begrijpt en ook nooitzal kunnen begrijpen.

Een hond is een hond, behandel hem ook zo!
Doe hém een plezier en leer zíjn taal te spreken.

Het leren van de taal van je hond is natuurlijk de beste manier om duidelijkheid te geven aan je hond. Maar daar kleeft naar mijn mening een bezwaar aan: je leert niet in een paar maanden hoe je hond communiceert. Zelfs na bijna 40 jaar met honden bezig te zijn leer ik nog elke dag bij. Hoe kan ik dan van een nieuwe hondenbezitter verwachten dat die in een paar weken tijd (eigenlijk een paar dagen want wie begint zich nu in gedrag te verdiepen voordat de pup in huis is?) leert om een vreemde taal vloeiend te spreken?

Daarom zijn veel methodes tegenwoordig gericht op wat de mens kan begrijpen en waar de hond ook wat mee kan. Belonen is makkelijker (let op: niet MAKKELIJK!) dan op het juiste moment corrigeren en een beloning op het verkeerde moment is minder schadelijk dan een correctie op het verkeerde moment, ook het 100% helder krijgen van de rangorde is voor veel mensen een enorme opgave.

Het beste voor de hond is dat men 8 weken (ik noem maar een aantal) voordat men de hond in huis krijgt op cursus gaat, zich verdiept in wat de hond kan en gaat vertellen en dat dan de helft van de mensen geen hond neemt. Niet dat ik mensen het plezier van een hond niet gun maar sommige mensen komen er pas na aanschaf achter dat een hond niet echt is wat ze er van verwacht hadden...

Bianca ...........

Een correctie word door de hond ook pas als zodanig ervaren als men correctierecht heeft verworven.
Correctierecht verwerft men pas als de rangorde duidelijk is en degene die de correctie uitdeelt ranghoger is.
En het allermooiste is... zonder correctierecht is er ook geen beloningsrecht !!
.

Krista Kerckhoven

ik ben zelf voorzitter en instructeur van een hondenschool in Kamepnhout en zou het niet beter kunnen uitleggen dan hoe het hondencentrum het uitlegt. De puppyfase is de belangrijkste fase van een hond. In deze fase leert hij alles, zowel positieve als negatieve. Dus mensen een puppy moet je postief opvoeden.

Iedereen zal zijn eigen overtuiging met veel vuur verdedigen en er continu nieuwe (al dan niet valide) argumenten voor presenteren. Er is namelijk geen "beste" manier en als hondeneigenaar moet je dus op zoek naar de methode die het beste bij jou en je hond past.

Bieke Van Gijsegem

De eerste hondenschool waar ik ben naartoe gegaan, heb ik na een tijdje - geschokt - verlaten. Eén van de instructeurs vond het nodig een jonge hond (die was toen zo'n 6 maanden oud) met volle kracht tegen de grond gedrukt te houden, "tot het beest wegkijkt, want dat toont onderdanigheid'. Dat het sukkeltje daarbij piepte en speeksel uit zijn bek lekte, had blijkbaar geen belang. De eigenares van de hond was met stomheid geslagen en bewoog niet; ik heb dadelijk mijn rug gedraaid en ben weggegaan, een andere non-macho hondenschool gaan zoeken (en ook gevonden).
Ik geef toe dat ik geen idee heb welke opleiding die instructeurs in die eerste school gehad hadden, maar dit was overdreven. Het ging ook niet over een grote of agressieve hond, het was een ietwat koppig en té enthousiast jack russeltje.
Voor mij hoefde het daar niet meer.

Bianca ...........

Het is idd zo'n onzin deze handeling. Zonder verder ranghoger gedrag van de 'baas' zal je nl. nóóit onderwerpnig krijgen. En met consequent ranghoger gedrag van de baas is zoi'n handleling nooit nodig.

Ander pool ios dat mensen al snel denken dat er onderwerping is als die er nog niet is bij zo'n aanpak. Werkelijk ALLE signalen moeten nl. aanwezig zijn wil het werkelijk als onderdanig gedrag bedoeld zijn. Alleen wegkijken is dus nooit voldoende.

Krista Kerckhoven

Onze instructeurs hebben 1 jaar theorie gekregen en 1 jaar meegelopen met een andere gediplomeerde instructeurs op het terrein. Nogmaals een hond hard aanpakken heeft geen enkele zin bij het opvoeden. Je moet laten voelen dat jij de hoogste bent van de roedel maar dat is niet door slagen sen shoppen.
Een goede raad wie stress heeft op het terrein geeft dit ook over aan zijn hond. Dus blijf geduldig en rustig.

Wimbo Wimbo

Hallo, ik wil mijn hond een training geven.
Goh meneer, dat komt goed uit! Ik train politiehonden!
Nou, fijn. En wat zegt me dat?
Nou, dat ik wel weet hoe ik een hond moet trainen.
Oh ja? Vertel eens...
Nou, als een hond niet luistert krijgt hij net zo lang een tik op zijn neus, totdat ie het wel doet. En als ie een andere richting opgaat dan ik wil, krijgt ie een schop en nog een als ie het nog niet wil doen!

Goh meneer... weet u waar in nu ineens zin in krijg?
Nou..?
Om je een verschrikkelijk harde dreun op je neus te geven. Idioot!

P.S. een poosje geleden een TV programma gezien dat ging over het trainen van politiehonden. Naderhand stond de man met de verborgen camera (die had gevraagd een dagje mee te mogen draaien) te kotsen in de WC. Schoppen, tikken geven, knijpen, etc... Daar lusten de honden geen brood van. Walgelijke trainers (Trainers??)

naar HS gaan we met onze hond vanaf puppy leeftijd
wennen aan andere mensen honden, geluiden enzo
Socialiseren dus ...
leren aan leiiband volgen zonder trekken, met aandacht voor het baasje enzo...
Baasje en hond leren samen een eam te vormen..noet zo evident in hun puber periode
Grapppig en leerrijk dat wel
Tja en als je daarbij goede raad van ervaren instructeurs krijgt id dat goed meegenomen
In de jaren "stillekes' was dat wel anders en kenden ze blijkbaar vooral de harde aanpak EMO 7EMO 5
maar tegenwoordig zie je veel positieve begeleiders die veel van hun hond kunnen bekomen, een plezier om ze te observeren ..en soms iets van hun kunnen op te pikken en te proberen
Trainen op een manier die leuk blijft voor de hond en voor zijn mens ..zoniet keren wij ons af en gaan elders ...Er zijn goede trainers die een hond goed kunnen lezen en belonend werken...Uitkijken hé EMO 4

Nicola

Hoi,

Ik vraag me af waarom men het voedselweigeren niet meer aanleert? Als je bv gaat wandelen en er ligt iets wat er hond niet mag eten, hoe leer je dit dan af?


Een reactie plaatsen