Wat is de juiste manier om met je puppy te spelen?

spelende puppy

Soms lijkt het wel of het leven met een puppy enkel werken is en geen plezier maken, maar het spelen met je puppy is net zo belangrijk als zijn training. Spelen helpt je puppy namelijk zijn sociale vaardigheden te bevorderen. Spelen met je puppy zorgt er ook voor dat je je hond beter begrijpt en dat je er beter mee kan communiceren. Het is belangrijk om een emotionele, sterke band op te bouwen met je puppy.

Met spelen bedoelen we spelletjes spelen en niet sporten. Spelletjes hebben meestal een doel en er is meestal concurrentie, maar zonder dat je druk op je hond zet om te winnen. Ze zijn leuk en tegelijkertijd ook leerrijk.

Wat zijn leuke en goede spelletjes om met je hond te spelen?

Spelletjes die je kan spelen met je puppy:

Volg de leider: het is de bedoeling dat je een hindernissenbaan opstelt en aan het einde van de baan een speeltje klaarlegt. Door je hond opgewonden te maken kan je hem jou proberen te laten volgen. Om het makkelijker te maken kan je hiervoor een lekkernij gebruiken. Ga zoveel als je wil heen en weer over het parcours, maar laat je hond het speeltje niet grijpen tot het spel gedaan is.
Vindt de lekkernij: laat je puppy zitten en laat hem enkele lekkernijen zien en ruiken. Loop naar een andere ruimte en verstop de snoepjes zodat je hond ze kan zoeken. Roep je hond naar binnen en laat hem de eerste schuilplaats zien, zo kan hij de andere zelf gemakkelijk vinden.

Verstoppertje: laat je hond zitten of liggen en verstop je ergens zonder dat je hond zit waar je verstopt zit. Als je een goede plek hebt gevonden dan moet je ‘kom’ roepen, zodat je hond weet dat hij je moet zoeken.

Ruim je speelgoed op: heel leuk voor elk baasje is dat je hond zijn eigen speelgoed opruimt. Wees enthousiast en vraag aan je hond om een speeltje te pakken en te brengen, als hij bij jou is moet hij het in je hand loslaten. Als hij dit doet dan moet je ‘dankjewel’ zeggen en hem belonen voor zijn goede daad. Als je hond dit onder de knie heeft kan je hem leren het zelf in de doos te laten vallen en het speelgoed zal op een miraculeuze wijze verdwijnen!

Geloof het of niet, er zijn ook spellen die je kunt kopen om te spelen met je pup zoals "Vind je het erg?". Dit spel is een dobbelspel met het doel om je hond de truc te laten doen die op de kaart staat die je getrokken hebt. De trucs zijn zeer creatief en zorgen voor veel amusement.

Als een puppy niet speelt worden zijn zintuigen niet naar behoren ontwikkelt. Het lijkt soms alsof er geen tijd meer over is door al die training en bezoekjes aan de dierenarts, maar spelen helpt je hond wel degelijk om zich beter te gedragen en rustiger te blijven.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


7 reacties

dat spelen met de puppy is zeker een goede raad

Wij hebben een hond van 2 jaar en amaai daar hebben we veel werk aan gehad
Maar ik vermoed dat we niet genoeg met hem speelden als hij pup was..
Wel socialiseren naar de buitenwereld toe
Want hij is niet bang van onverwachte knallen, allerlei lawaai ofzo
Met andere honden gaat het ook wel
Maar van mensen houd hij niet en dan vooral niet van vrouwen
Hij leefde bij de fokker in een mannenwereld, ik vermoed dat enig contact met vrouwen de kuisvrouw was, die waarschijnlijk niet al te vriendelijk was met pups..

Ergens heb ik het idee dat we niet genoeg met hem gespeeld hebben als hij een puppy was
We werken aan zijn houding en gedrag en we zien duideljik verbetering ...
Het is een hond met veel energie en we geven hem veel beweging.

Maar hadden dat mogelijk kunnen voorkomen door meer met hem te spelen in zijn puppytijd ..

Dat is voor ons in elk geval een les

freddy meese

wij spelen geregeld met

Quote:
onze lady , als je haar vraagt haal uw balletje of uw olifantje of beertje of hondje , ze kent het verschil en brengt hetgeen we vragen, natuurlijk hebben we haar dat langzaam maar zeker aangeleerd, en ze doet dat graag en met veel plezier , wat leuk is voor ons en voor onze ladyEMO 8EMO 8EMO 8EMO 4EMO 4EMO 4

Wimbo Wimbo

We kregen de onze met 7 maanden. We konden aan hem merken dat het - op dat moment - een vrij nerveuze hond was en zeker de eerste weken niet echt van spelletjes gediend was. Acclimatiseren, daar waren we mee bezig. Opvoeden ook; dus bleef er weinig animo over om (mee) te spelen. Maar gaandeweg "ontdooide" hij en begon met van alles te spelen. Was ook zeer snel met zijn (goedkoopste!) speelgoed tevreden. Een oude broekspijp, aan twee zijden dichtgeknoopt blijkt zijn favoriete speeltje. Als hij nu de kans krijgt wil hij eigenlijk de hele dag spelen en spelen en spelen (Ja, af en toe slaapt meneer ook nog wel een uurtje...) en moeten we af en toe maar eens een speeltje afpakken, want anders blijft ie bezig. Energie!!!
Maar goed, 's avonds is hij toch wel redelijk uitgeput en wordt er meest geslapen.

Spelen met balletje , een pieper of beertje dat vind hij leuk en doen we ook
Hem spelend iets aanleren, grote wandelingen met de roedel en ook een eindje steppen met het baasje dat vind hij super
Tot daar OK
Normaal speel en raak de puppy veel aan, ze verdedigen zich natuurlijk speels, voel ik hun tandjes, maar het mag nooit hard knappen of bijten worden ..
Door dat gewoon te worden aan speelse menselijke aanrakingen..
Moeilijk uit te leggen..bvb ik leg hen op hun rugje op mijn knieen kroel hun buikje , vastgehouden, omarmd staartje pakken enzo, ze verdedigen zich goed en zijn alert, ze leren mij speels af te weren ...
Er wordt gebruld, nemen mijn hand in hun muiltje ....Nooit pijn doen, wordt niet geduld ..
Ik laat het nooit escaleren en elk speelmoment word beeindigt met gerustellende knuffel en massages en wor d hij weer rustig..ik denk dat mijn jongste die fase grotendeels heeft gemist
door een tijdelijk rugprobleem van mij
Daar ben ik dus in de fout gegaan naar mijn mening..hij heeft niet geleerd het baasje, in alle omstandigheden te vertrouwen, hoever hij mag/kan gaan

Noëmi Noëmi Weiss

Ik vind dit een leuk artikel met een paar leuke tips en spelletjes. Maar spelen met de baas is niet alleen belangrijk; het is ook zeer belangrijk om de pup met andere honden te laten spelen. Dit voorkomt inderdaad veel problemen met de hond op latere leeftijd.

we halen er zeker leuke tips uit om te doen met ons pupietje ..
ze zijn dol o p spelletjes met het baasje .

maar spelen met de baas zelf, hem leren dat baasjes zijn handen leuk zijn ...
buikje kroelen . spelend een pootje pakken, dan de andere, staartje enz.
meestal gaan ze dan speels afweren, zachtjes in handen bijten, onder baasje's gebogen knieën kruipen om een snoepje of speeltje te pakken krijgen ...zo leren ze baas vertrouw...
Dat vind ik belangrijk

Marij Timmerman

ik probeer toch dagelijks een paar keer te gaan zitten en gewoon zijn favoriete speeltje weg gooien , hij brengt hem al mooi terug , als ik te druk ben met mijn werkt komt Rasta mij er wel op wijzen, van zeg hallooooo tis tijd even relaxen wat aandacht voor mij. Ik ondervind dat hij al zelf gaat spelen met zijn bal of knorrend varkentje. Er staat een emmer vol speeltjes ( oude borstel, lege pepfles, bal in oude sok, zijn varkentje en De tennisbal ) in de keuken en meneertje haalt regelmatig alles eruit.EMO 4


Een reactie plaatsen