Wat gebeurt er als je hond ouder wordt?

Wat gebeurt er als je hond ouder wordt?
Doorheen de jaren maakt je hond heel wat mee. Spieren rekken, gewrichten worden overstrekt, zijn organen worden aangetast door infecties. De celstructuur breekt en hierdoor vermindert de goede werking van de organen. Deze veranderingen kunnen ook tumoren of artritis doen ontstaan. Je hond lijkt nog perfect gezond en actief, maar binnenin is er een volledig ander verhaal aan de gang.

Impact op zijn lichaam

Ouder worden heeft een impact op je hond. Een vaak voorkomend probleem zijn de nieren. Als de nierfunctie vermindert, zul je dit niet onmiddellijk zien. Misschien zal je hond wat meer moeten plassen. De symptomen zijn miniem en onduidelijk. Je merkt niet onmiddellijk dat er een probleem is, tot zijn nieren het plots volledig opgeven.

Een ander probleem dat vaak voorkomt is artritis. Artritis ontstaat door veranderingen in de gewrichten: vermindering van kraakbeen en verdikt gewrichtssmeer. Ontstekingen kunnen irritatie en verlamming veroorzaken Artritis is pijnlijk. Je hond zal minder willen rondlopen, hierdoor kan atrofie in de spieren ontstaan. De spieren verzwakken en verzakken. Hierdoor gaat de huid losser lijken en meer verzakken.

Als je hond oud wordt, zal hij ook sowieso veranderen in dagelijkse dingen. Hij wordt trager, loopt misschien tegen dingen die hij niet meer ziet. De grootste verandering is zijn gedrag. Geen wilde sprongen meer om je te begroeten. Hij zal je eerder geduldig opwachten, met een wiebelende staart. Misschien heeft hij ook minder eetlust, minder zin om te bewegen en wordt hij nukkiger. Let op zijn gedrag. Bepaalde veranderingen kunnen symptomen zijn van een dieper liggend probleem. Veel problemen uit je hond via zijn gedrag, terwijl zijn lichaam geen enkel symptoom toont.

Hou rekening met de ouderdom van je hond

Hoe meer je hond beweegt als hij jong is, hoe meer hij nog zal kunnen als hij oud is. Krijgt hij dan nog steeds genoeg beweging, dan zullen zijn spieren sterk en soepel blijven. Ook al zijn z'n spieren nog sterk genoeg, zijn organen zijn dit niet meer. Dit heeft een grote invloed op zijn conditie. Hou er rekening mee dat je hond ouder wordt. Hij kan nog steeds fit blijven met wat minder lichaamsbeweging. Enkele km's minder, lopen op een zachte grond,... Deze kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Daarnaast is het ook belangrijk om hem een aangepaste en evenwichtige voeding te geven.

Hou rekening met je hond, en geef hem zo plezierige oude dagen!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

claire Tibbe

Hallo
Ons Baby een bobtail zij is nu 11 jaar en als je haar ziet schat iedereen haar 5 jaar
ze is nog vol levenslust, heeft nog geen problemen met stramheid, spieratrophie,en incontinetie
haar oogjes zijn ook nog helder het enige dat ze soms is dat is oostindisch doof DWZ luisteren als het haar past , maar ja met een zo'n jonge dame dat kan je aannemen
Op mijn site kan je mooie foto's zien van haar nog niet zo lang leden
www.bologneser.be

Marijn Calluy

Bovenstaand artikel verwoordt heel goed de situatie van Juna, onze newfoundlander van 9 jaar.
Ze wordt incontinent, slaapt de hele tijd, is nukkig en verdraagt geen andere honden meer. Ze trilt wanneer ze slaapt en is kortademig. Enkel met etenstijd weten we wel hoe laat het is. Haar vacht is dof. We maken het haar zo comfortabel mogelijk.EMO 2

jeanet boeijsma

als hij niet zo ver meer mee kan op de wandeling mag hij rijden in de buggy zo kan hij dan toch mee en genieten van zijn oude dag.
een oude hond heeft ook zijn charme en liefde nodig van jou.
een buggy is een mooi hulpmiddel voor de oude hond.
jeanet

Karin Maes

Yaro is nu 9,5 en Quick bijna 12. Voor Yaro, een bracco italiano is 9,5 behoorlijk oud voor een grote hond van dik 40 kg. Hij wandelt elke dag en speelt met de bal als een pup maar hij mag maar de helft van de tijd zijn bal houden. De terugweg van de wandeling is het gewoon de hondenkrant lezen( lees snuffelen) en gewoon naast ons lopen. Quick, de teckel, die bijna 12 is, gaat ook mee, gewoon los lopen, plasje doen, krant lezen. Wat ons wel opvalt is dat ze een beetje knorrig worden naar andere honden, vooral als het een reu is. Eenmaal thuis is het platte rust tot 's middags, etenstijd. Na de middag gaan ze gewoon in de tuin liggen, een tweede wandeling hoeft niet voor hen. Hen een waardige oude dag geven, dat is onze bedoeling. Quick heeft wel een beetje last van atrophie maar hij blijft bewegen op z'n eigen tempo.wij hopen het zo j nog enkele jaren vol te houden. Een goede raad voor eigenaars met een oudere hond, laat hem alles meedoen maar op z'n eigen tempo en " te veel knuffelen " doe je nooit, vergeet dat nietEMO 1


Een reactie plaatsen