Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Wat er echt in hondenvoer zit

  Davy Agten
  Wat er echt in hondenvoer zit

  Tegenwoordig is er een enorme keuze tussen de verschillende soorten hondenvoer. Elke dag opnieuw word je gebombardeerd door reclamespots die bepaalde soorten hondenvoer promoten. De spots zijn mooi, modern en aantrekkelijk. Maar bieden ze ook kwalitatieve producten? Welke voeding is nu het beste voor je hond zodat hij een evenwichtige dosis proteïnen binnen krijgt?
   

  De juiste keuze


  Hondenvoer, waar veel reclame over gemaakt wordt, is natuurlijk niet het beste hondenvoer. Een vuistregel die je vaak kan gebruiken om de kwaliteit na te gaan: hoe duurder het voer, hoe beter de kwaliteit. Maar ook dit moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen.

  Het gaat hem vooral om de voedingswaarde die in het voedsel zit. Let op de balans van het voedsel. Goed hondenvoer bestaat best uit 25 % proteïnen en voor een kleine 20 % uit vetten. Voor de meeste honden is dit een heel goede balans. Let er wel op dat puppies en kweekhonden vaak een aangepast dieet nodig hebben. De details hieromtrent regel je best met je dierenarts.


  Gezondheid troef!


  Een hondenmaaltijd kan bestaan uit kip, kalkoen, vis, rijst, aardappelen, zonnebloemolie en groenten. De belangrijkste ingrediënten van de voeding moeten vleesproducten zijn en niet de graanproducten. Belangrijke vitaminen voor je hond zijn onder meer Vitamine E, Omega 3 en 6. Deze zorgen voor een gloeiende gezonde vacht. Houd er ook rekening mee dat je geen voedsel aanbiedt dat afgeladen vol zit met bewaarmiddelen.

  Nog enkele ingrediënten die je best niet of zo weinig mogelijk in je hondenvoer wil hebben, zijn: granen, maïs, afvalproducten van kip en soja. Deze ingrediënten zijn moeilijk te verteren en kunnen je hond op termijn gezondheidsproblemen geven. Natuurlijk is suiker ook een product dat je niet in grote hoeveelheden in je dagelijks hondendieet wil hebben.

  Wanneer je toch het gevoel hebt dat je hond ongezond eten binnenspeelt, kan je best eens langsgaan bij je dierenarts. Net als mensen moeten ook sommige honden een dieet volgen. Dit is meestal vrij duur maar altijd in het belang van de hond. Het is steeds belangrijk om je dierenarts te raadplegen wanneer je vragen of opmerkingen hebt. Het is gemakkelijk om verloren te lopen in de rijen vol hondenvoer en daarom is het belangrijk de juiste keuzes te maken in het belang van je hond.

  Heb je dringende vragen over hondenvoeding? Vraag dan raad aan Inge. Onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge
   


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Voeding , Gezondheid , Verzorging , Puppy , Fokken van honden , Dierenarts , Hondenvoeding
terug naar overzicht

19 reacties

 1. Arkan

  rank: 3326

  Ik ben al heel erg lang terug gekomen van al die winkel merken. Maar toch doen sommige honden het er goed op, en dan ben ik van mening dat je het maar moet blijven geven.

  Wij geven nu al een hele tijd het voer van ACANA, op de variƫteit "Wild Prairie"doet Happy het prima, geen maagproblemen meer, mooie en regelmatige stoelgang. Het is best betaalbaar voer, tenminste als je het niet gaat vergelijken met Aldi hondenbrok natuurlijk,

  De brokjes zwellen niet op, dus minder risico op maagkantelingen, de ingredienten zijn zeer gevarieerd en zonder granen. Voor diegenen die interesse hebben, zet ik hieronder de links van Acana zelf en van Zooplus waar je het o.a. kan bestellen.


  https://acana.com/
  http://www.zooplus.nl/shop/merkenwinkel/acana/hond/132916
  geplaatst op 03-01-2017 om 19:38
 2. Pieter1

  rank: 31708

  ik heb er geen idee meer van. Van orijen lees ik veel goeds, maar ik heb wat schrik voor de hoog calorische waarde en bijgevolg de juiste dosage voor een Engelse cocker. Voorlopig nog puppy brokken van Royal canin
  geplaatst op 13-09-2016 om 12:45
 3. marven17

  rank: 28174

  onze honden teckels en een shihtzu krijgen royal canin mini adult en daar doen ze het goed op. toen we net begonnen met onze eerste teckel hadden we wat problemen met haar vacht kale plekken en doffe vacht we gaven eerst het voer dat was aanbevolen door de fokker, daarna voer op advies van de dierenarts. dat deed het allemaal niet.
  toen begonnen we met royal canin en we hadden binnen een week het gewenste resultaat pleun kreeg weer haar of haar oren en haar vacht glansde weer.
  en niet alleen pleun doet het er beter op we hebben ook wel eens logeer honden en daar is vaak van alles mee qua voer bijvoorbeeld ze willen niet eten, overgewicht, doffe vacht etc.
  dan krijgen ze royal canin voor de tijd dat ze bij ons zijn en dan gaat het tot nu altijd veel beter met ze.
  dus volgens mij wat er ook allemaal wel en niet in royal canin zit het doet het bij onze honden en logees goed. EMO 1
  geplaatst op 19-07-2016 om 00:23
 4. dutchhighlands

  rank: 27049

  http://www.voerwijzer.com/

  http://www.barfplaats.nl/

  geplaatst op 18-07-2016 om 23:33
 5. Inaenpatrick

  rank: 26567

  onze pup van 22 weken krijgt al van bij de fokster ,vers vlees en wat een verschil met onze vorige honden! Deze kregen op aanraden van DA en hondenschool alleen brokken . Nu weinig en compacte stoelgang ,geen geur,uit de bek ,stralende glimlachEMO 4,en een glanzende vacht ....voor ons is de keuze gemaakt !
  geplaatst op 30-04-2015 om 08:23
 6. Wimbo1

  rank: 30

  Ik denk dat, als je een goed hondenvoer hebt gevonden, dit het beste voor jouw hond is. Mijn hond kan heel anders op jouw voer reageren als jouw hond, die er dol op is. Zoals eerder gezegd, we hebben Bosch. Prima voor een goede prijs. Vacht glanst, valt er echt op aan, zo lekker vindt ie het, is vief, drollen zijn ook okay, wat wil een mensch, ech.... hond nog meer. Heb wel eens LIDL geprobeerde en daar wordt ie agressief van (!!) en liet het soms ook staan. Weggedaan en weer lekker op Bosch overgegaan.
  En ach, een ander wil weer een ander merk... EMO 4
  geplaatst op 05-04-2015 om 12:02
 7. wakeupkitty

  rank: 27560

  Heel veel dierenartsen weten niets over goede voeding. Dit zit niet in de opleiding. Dierenartsen verkopen wat de vertegenwoordiger hun brengt en waarvoor zij ook een flinke bonus krijgen van de fabrikant. Net als bij het verstrekken van medicijnen.
  Voedingsdeskundigen werken bij diervoeder fabrikanten en als deze goed zijn, zijn zij ook bereid eerlijk advies te geven. Bvb hun brok (nog) niet voeren en terug naar de basis voeding gaan en dat is rauw vlees.

  Beter voor de vertering en het maagzuur verbetert er aanzienlijk door. Dus je hond zal minder vaak ziek zijn of iets oplopen.

  Vreemd vind ik het te lezen dat slachtafval niet goed zou zijn voor honden.
  Ik zou heel graag weten waarom niet.
  Juist dat maakt de maaltijd compleet/volwaardig.

  Overigens zijn er heel wat landen waar slachtafval niet eens bestaat. Alles wordt gegeten en/of ergens in verwerkt.
  geplaatst op 04-04-2015 om 16:32
 8. Wimbo1

  rank: 30

  Tja, we zullen zien wat onze hond gaat lusten. Ik ben eens gaan lezen over Bosch hondenvoer en ik moet zeggen dat dat er best goed uitkwam en toch redelijk goedkoop is. We zullen zien.Ik heb nu 4 verschillende probeerpakken (3 kg per zak) gekocht (verschillende samenstelling) en ben benieuwd hoe hij het vindt. Nog 2 weekjes wachten. EMO 4
  geplaatst op 11-10-2014 om 17:58
 9. Gina1941

  rank: 950

  Ik weet het niet meer, lees zoveel dat je het bos niet meer door de bomen ziet en laat mij nu juist met een schat van hond hebben, maar een heel groot probleem met eten .Heb al van alles geprobeerd, alleen de vuilbak is de plaats waar alles naar toe gaat.Zeggen als hij honger heeft zal hij wel eten, maar niet Kito, als ik het in zijn mond duw slikt hij het in , kan moeilijk hem zo altijd eten geven.
  geplaatst op 24-08-2014 om 11:51
 10. Haezel

  rank: 4185

  Ik geef mijn Newfoundlander alleen compleet voer van Lotgering in Zaandam (http://www.lotgering.nl/). Die levert door geheel Nederland. Zij hebben een zeer uitgebreid aanbod rauwvlees voor hond en kar. Daarnaast geef ik kouwbotten van kraakbeen met vlees, kip karkassen. Runder knie, dijbeen en ribben om op te knagen als afleiding. Bovendien van de dierenwinkel buffelhuid. De vacht van mijn hond, nu 13 maanden, glanst als een spiegel, haar ontlasting zijn mooie stevige drolletjes. Haar tanden en kiezen zijn hagelwit. Ze ruikt niet uit de mond/bek.
  geplaatst op 22-08-2014 om 14:12
 11. karen1

  rank: 487

  Een goede kvv is echt beter dan welke hondenbrok dan ook!
  geplaatst op 22-08-2014 om 09:32
 12. maramaria

  rank: 2838

  er is een site:
  de nieuwe hondenbrokkenvergelijker!
  hier staat heel veel op!
  royal canin is duur en er zit heel veel granen in
  en over vlees wort helemaal niet gesproken dus!
  heel duur omdat er dure reclames over worden gemaakt!  geplaatst op 22-08-2014 om 08:47
 13. maramaria

  rank: 2838

  er is een handige site!
  de nieuwe hondenbrokkenvergelijker.
  per merk kan je dan zien wat er in zit!
  royal canin zit heel veel graan in en over vlees wordt niet gepraat!
  niet kopen dus!
  geplaatst op 22-08-2014 om 08:42
 14. parkiet

  rank: 12849

  hallo ik heb een klein hondje van 4kilo nu lees ik dat honden ook gras eten buiten maar die van mij doet dat niet mag ze dan wel katte gras hebben want dat vindt ik wel beter om te voor komen dat ze een ziekte op loopt van buiten gras eten.

  vrg parkiet
  geplaatst op 09-08-2012 om 13:25
 15. Karen2

  rank: 10540

  oh sorry is mij niet helemaal gelukt met die link naar de hondenbrokken schema.. nogmaals proberen dan. tabel met hondenvoer vergelijking
  geplaatst op 03-07-2011 om 00:09
 16. Karen2

  rank: 10540

  Zit mij nu ook te verdiepen in hondenvoer, schik wel van alle dingen die ik nooit wist. Ik keek altijd naar de percentage vlees en zolang het boven de 20 of 30 zat dacht ik dat het goed was. Blijkt dat het een groot verschil is of het vlees in gedroogde vorm de honden brok in is gegaan of dat het vers vlees is. Vers vlees zit nog veel vocht in, waarvan bijna een vijfde overblijft na het hele process om een droge brok te maken. VOnd trouwens een hele boeiende lijst met hondenbrokken vergelijkingen en beoordelingen. Eindelijk wat meer helderheid over wat er nou in de brok zit! http://uitgelatenhond.nl/hondenvoer. denk dat jullie dit ook wel interessant vinden.
  geplaatst op 03-07-2011 om 00:05
 17. Yvonne_removed

  rank: 40

  In elk gekocht hondenvoer zit koper. De hoeveelheid koper in het voer bepaalt mede de kleur van de hond. Als je een lichte hond voer geeft met veel koper is er een risico dat je hond een roze tot rode uitstraling krijgt. Voor een roestbruine hond is het koper in het voer wel mooi omdat dan de kleur verdiept
  geplaatst op 28-11-2010 om 11:57
 18. MacWoeffie

  rank: 78

  Een filmpje wat er wel niet allemaal in hondenvoer zit
  Weet niet of het echt klopt moet ik er wel bij zeggen
  geplaatst op 04-08-2010 om 12:07
 19. freija

  rank: 195

  wat het belangrijkste is van een hondenvoeding zijn EIWITTEN (geen plantaardige maar dierlijke!!!!!)
  de meeste producenten van deze voeders gaan meer plantaardige geven dan dierlijke omdat dierlijke eiwitten duur is waardoor goede hondenvoeding duur is ,de meeste mensen denken groenten da's gezond voor de mens dus ook voor onze hond DIT IS DEELS NIET WAAR ,sommige denken een hond is toch een carnivoor (vleeseter)ze mogen geen plantaardige bijproducten krijgen ook dit is DEELS niet waar het zit namelijk zo dat we moeten kijken naar de wolf of toch een wilde hond deze eten prooien(denk maar aan buffels,herten,...)ze eten daarvan alles tot bijna alles op ook de ingewanden en beenderen(nu denk je je mag toch geen beenderen geven aan honden fout !!je mag dat wel maar het enige waar je van moet opletten is dat deze NIET gekookt mogen zijn ook niet opgewarmd enkel rauw want wilde honden en wolven gaan toch ook hun prooi niet even laten sudderen op een vuurtje!)ze eten dus ook de ingewanden op en de grootste deel van hun prooien zijn herbivoren(planteneters)ze eten dus gras,graan ,.. dit is dan al deels verteerd in de maag waardoor als ze de maag opeten ook gras,graan,mais opeten.
  geplaatst op 30-10-2009 om 13:50
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x