Wat er echt in hondenvoer zit

Wat er echt in hondenvoer zit

Tegenwoordig is er een enorme keuze tussen de verschillende soorten hondenvoer. Elke dag opnieuw word je gebombardeerd door reclamespots die bepaalde soorten hondenvoer promoten. De spots zijn mooi, modern en aantrekkelijk. Maar bieden ze ook kwalitatieve producten? Welke voeding is nu het beste voor je hond zodat hij een evenwichtige dosis proteïnen binnen krijgt?
 

De juiste keuze

Hondenvoer, waar veel reclame over gemaakt wordt, is natuurlijk niet het beste hondenvoer. Een vuistregel die je vaak kan gebruiken om de kwaliteit na te gaan: hoe duurder het voer, hoe beter de kwaliteit. Maar ook dit moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen.

Het gaat hem vooral om de voedingswaarde die in het voedsel zit. Let op de balans van het voedsel. Goed hondenvoer bestaat best uit 25 % proteïnen en voor een kleine 20 % uit vetten. Voor de meeste honden is dit een heel goede balans. Let er wel op dat puppies en kweekhonden vaak een aangepast dieet nodig hebben. De details hieromtrent regel je best met je dierenarts.


Gezondheid troef!

Een hondenmaaltijd kan bestaan uit kip, kalkoen, vis, rijst, aardappelen, zonnebloemolie en groenten. De belangrijkste ingrediënten van de voeding moeten vleesproducten zijn en niet de graanproducten. Belangrijke vitaminen voor je hond zijn onder meer Vitamine E, Omega 3 en 6. Deze zorgen voor een gloeiende gezonde vacht. Houd er ook rekening mee dat je geen voedsel aanbiedt dat afgeladen vol zit met bewaarmiddelen.

Nog enkele ingrediënten die je best niet of zo weinig mogelijk in je hondenvoer wil hebben, zijn: granen, maïs, afvalproducten van kip en soja. Deze ingrediënten zijn moeilijk te verteren en kunnen je hond op termijn gezondheidsproblemen geven. Natuurlijk is suiker ook een product dat je niet in grote hoeveelheden in je dagelijks hondendieet wil hebben.

Wanneer je toch het gevoel hebt dat je hond ongezond eten binnenspeelt, kan je best eens langsgaan bij je dierenarts. Net als mensen moeten ook sommige honden een dieet volgen. Dit is meestal vrij duur maar altijd in het belang van de hond. Het is steeds belangrijk om je dierenarts te raadplegen wanneer je vragen of opmerkingen hebt. Het is gemakkelijk om verloren te lopen in de rijen vol hondenvoer en daarom is het belangrijk de juiste keuzes te maken in het belang van je hond.

Heb je dringende vragen over hondenvoeding? Vraag dan raad aan Inge. Onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


21 reacties

freija soetaerts

wat het belangrijkste is van een hondenvoeding zijn EIWITTEN (geen plantaardige maar dierlijke!!!!!)
de meeste producenten van deze voeders gaan meer plantaardige geven dan dierlijke omdat dierlijke eiwitten duur is waardoor goede hondenvoeding duur is ,de meeste mensen denken groenten da's gezond voor de mens dus ook voor onze hond DIT IS DEELS NIET WAAR ,sommige denken een hond is toch een carnivoor (vleeseter)ze mogen geen plantaardige bijproducten krijgen ook dit is DEELS niet waar het zit namelijk zo dat we moeten kijken naar de wolf of toch een wilde hond deze eten prooien(denk maar aan buffels,herten,...)ze eten daarvan alles tot bijna alles op ook de ingewanden en beenderen(nu denk je je mag toch geen beenderen geven aan honden fout !!je mag dat wel maar het enige waar je van moet opletten is dat deze NIET gekookt mogen zijn ook niet opgewarmd enkel rauw want wilde honden en wolven gaan toch ook hun prooi niet even laten sudderen op een vuurtje!)ze eten dus ook de ingewanden op en de grootste deel van hun prooien zijn herbivoren(planteneters)ze eten dus gras,graan ,.. dit is dan al deels verteerd in de maag waardoor als ze de maag opeten ook gras,graan,mais opeten.

Woeffie Mac

Een filmpje wat er wel niet allemaal in hondenvoer zit
Weet niet of het echt klopt moet ik er wel bij zeggen

Koopmans Y.

In elk gekocht hondenvoer zit koper. De hoeveelheid koper in het voer bepaalt mede de kleur van de hond. Als je een lichte hond voer geeft met veel koper is er een risico dat je hond een roze tot rode uitstraling krijgt. Voor een roestbruine hond is het koper in het voer wel mooi omdat dan de kleur verdiept

Zit mij nu ook te verdiepen in hondenvoer, schik wel van alle dingen die ik nooit wist. Ik keek altijd naar de percentage vlees en zolang het boven de 20 of 30 zat dacht ik dat het goed was. Blijkt dat het een groot verschil is of het vlees in gedroogde vorm de honden brok in is gegaan of dat het vers vlees is. Vers vlees zit nog veel vocht in, waarvan bijna een vijfde overblijft na het hele process om een droge brok te maken. VOnd trouwens een hele boeiende lijst met hondenbrokken vergelijkingen en beoordelingen. Eindelijk wat meer helderheid over wat er nou in de brok zit! http://uitgelatenhond.nl/hondenvoer. denk dat jullie dit ook wel interessant vinden.

oh sorry is mij niet helemaal gelukt met die link naar de hondenbrokken schema.. nogmaals proberen dan. tabel met hondenvoer vergelijking

hallo ik heb een klein hondje van 4kilo nu lees ik dat honden ook gras eten buiten maar die van mij doet dat niet mag ze dan wel katte gras hebben want dat vindt ik wel beter om te voor komen dat ze een ziekte op loopt van buiten gras eten.

vrg parkiet

Ria Doff

er is een handige site!
de nieuwe hondenbrokkenvergelijker.
per merk kan je dan zien wat er in zit!
royal canin zit heel veel graan in en over vlees wordt niet gepraat!
niet kopen dus!

Ria Doff

er is een site:
de nieuwe hondenbrokkenvergelijker!
hier staat heel veel op!
royal canin is duur en er zit heel veel granen in
en over vlees wort helemaal niet gesproken dus!
heel duur omdat er dure reclames over worden gemaakt!Karen .

Een goede kvv is echt beter dan welke hondenbrok dan ook!

Max Ko.

Ik geef mijn Newfoundlander alleen compleet voer van Lotgering in Zaandam (http://www.lotgering.nl/). Die levert door geheel Nederland. Zij hebben een zeer uitgebreid aanbod rauwvlees voor hond en kar. Daarnaast geef ik kouwbotten van kraakbeen met vlees, kip karkassen. Runder knie, dijbeen en ribben om op te knagen als afleiding. Bovendien van de dierenwinkel buffelhuid. De vacht van mijn hond, nu 13 maanden, glanst als een spiegel, haar ontlasting zijn mooie stevige drolletjes. Haar tanden en kiezen zijn hagelwit. Ze ruikt niet uit de mond/bek.

Gina Limjoon

Ik weet het niet meer, lees zoveel dat je het bos niet meer door de bomen ziet en laat mij nu juist met een schat van hond hebben, maar een heel groot probleem met eten .Heb al van alles geprobeerd, alleen de vuilbak is de plaats waar alles naar toe gaat.Zeggen als hij honger heeft zal hij wel eten, maar niet Kito, als ik het in zijn mond duw slikt hij het in , kan moeilijk hem zo altijd eten geven.

Wimbo Wimbo

Tja, we zullen zien wat onze hond gaat lusten. Ik ben eens gaan lezen over Bosch hondenvoer en ik moet zeggen dat dat er best goed uitkwam en toch redelijk goedkoop is. We zullen zien.Ik heb nu 4 verschillende probeerpakken (3 kg per zak) gekocht (verschillende samenstelling) en ben benieuwd hoe hij het vindt. Nog 2 weekjes wachten. EMO 4

Heel veel dierenartsen weten niets over goede voeding. Dit zit niet in de opleiding. Dierenartsen verkopen wat de vertegenwoordiger hun brengt en waarvoor zij ook een flinke bonus krijgen van de fabrikant. Net als bij het verstrekken van medicijnen.
Voedingsdeskundigen werken bij diervoeder fabrikanten en als deze goed zijn, zijn zij ook bereid eerlijk advies te geven. Bvb hun brok (nog) niet voeren en terug naar de basis voeding gaan en dat is rauw vlees.

Beter voor de vertering en het maagzuur verbetert er aanzienlijk door. Dus je hond zal minder vaak ziek zijn of iets oplopen.

Vreemd vind ik het te lezen dat slachtafval niet goed zou zijn voor honden.
Ik zou heel graag weten waarom niet.
Juist dat maakt de maaltijd compleet/volwaardig.

Overigens zijn er heel wat landen waar slachtafval niet eens bestaat. Alles wordt gegeten en/of ergens in verwerkt.

Wimbo Wimbo

Ik denk dat, als je een goed hondenvoer hebt gevonden, dit het beste voor jouw hond is. Mijn hond kan heel anders op jouw voer reageren als jouw hond, die er dol op is. Zoals eerder gezegd, we hebben Bosch. Prima voor een goede prijs. Vacht glanst, valt er echt op aan, zo lekker vindt ie het, is vief, drollen zijn ook okay, wat wil een mensch, ech.... hond nog meer. Heb wel eens LIDL geprobeerde en daar wordt ie agressief van (!!) en liet het soms ook staan. Weggedaan en weer lekker op Bosch overgegaan.
En ach, een ander wil weer een ander merk... EMO 4

onze pup van 22 weken krijgt al van bij de fokster ,vers vlees en wat een verschil met onze vorige honden! Deze kregen op aanraden van DA en hondenschool alleen brokken . Nu weinig en compacte stoelgang ,geen geur,uit de bek ,stralende glimlachEMO 4,en een glanzende vacht ....voor ons is de keuze gemaakt !

Leo Bertens

http://www.voerwijzer.com/

http://www.barfplaats.nl/

onze honden teckels en een shihtzu krijgen royal canin mini adult en daar doen ze het goed op. toen we net begonnen met onze eerste teckel hadden we wat problemen met haar vacht kale plekken en doffe vacht we gaven eerst het voer dat was aanbevolen door de fokker, daarna voer op advies van de dierenarts. dat deed het allemaal niet.
toen begonnen we met royal canin en we hadden binnen een week het gewenste resultaat pleun kreeg weer haar of haar oren en haar vacht glansde weer.
en niet alleen pleun doet het er beter op we hebben ook wel eens logeer honden en daar is vaak van alles mee qua voer bijvoorbeeld ze willen niet eten, overgewicht, doffe vacht etc.
dan krijgen ze royal canin voor de tijd dat ze bij ons zijn en dan gaat het tot nu altijd veel beter met ze.
dus volgens mij wat er ook allemaal wel en niet in royal canin zit het doet het bij onze honden en logees goed. EMO 1

ik heb er geen idee meer van. Van orijen lees ik veel goeds, maar ik heb wat schrik voor de hoog calorische waarde en bijgevolg de juiste dosage voor een Engelse cocker. Voorlopig nog puppy brokken van Royal canin

Nicole Geens

Ik ben al heel erg lang terug gekomen van al die winkel merken. Maar toch doen sommige honden het er goed op, en dan ben ik van mening dat je het maar moet blijven geven.

Wij geven nu al een hele tijd het voer van ACANA, op de variëteit "Wild Prairie"doet Happy het prima, geen maagproblemen meer, mooie en regelmatige stoelgang. Het is best betaalbaar voer, tenminste als je het niet gaat vergelijken met Aldi hondenbrok natuurlijk,

De brokjes zwellen niet op, dus minder risico op maagkantelingen, de ingredienten zijn zeer gevarieerd en zonder granen. Voor diegenen die interesse hebben, zet ik hieronder de links van Acana zelf en van Zooplus waar je het o.a. kan bestellen.


https://acana.com/
http://www.zooplus.nl/shop/merkenwinkel/acana/hond/132916

Veerle

Hallo,
welke hondemerk van eten is nu op dit moment goed in 2020 !

Hopelijk weer nieuwe referenties

Andrea Mathlener

Ik heb een pup van 4 maanden..
Heb ik de goede voeding voor haar gekocht??
Ik geef haar nu..super premium quality dog lovers gold..
Ik heb het idee dat ze nog honger heeft na de hoeveelheid die ze drie keer per dag mag hebben...110 gram per keer...
Bedankt..groetjes Andrea.


Een reactie plaatsen