Wat doe je als je hond mankt?

Bestaat er iets ergers dan je hond pijn te zien lijden?
Stel het je even voor… je bent buiten aan het wandelen of ravotten met je lieveling. En van het ene op het andere moment begint hij te manken. Wanneer zoiets gebeurt, is het vaak moeilijk om de oorzaak te achterhalen.

Er kunnen nogal wat redenen zijn waarom een hond plots begint te manken.

Waarom mankt mijn hond?

Wanneer je je hond ziet manken, wil je natuurlijk meteen op zoek naar de oorzaak van het probleem om hem te helpen. Je moet je niet meteen grote zorgen maken, alert zijn is de boodschap.  Dit zijn enkele veel voorkomende redenen:

  • Een vreemd voorwerp: De oorzaak kan eenvoudig en simpel zijn, bv. als er een voorwerp vastzit aan de poot of tussen de tenen, zoals een kleine doorn of wat sap.  Honden houden gewoon niet van dat vervelend gevoel.
  • Een kleine blessure. Meestal gaat het om een blessure aan de weke delen, dus een kleine spierverrekking, veroorzaakt door een verkeerde beweging. Het is net als wanneer wij, mensen, een verdraaide enkel hebben. Het doet een paar dagen pijn. Soms heb je dan een pijnstiller nodig. Maar al snel is de pijn weer verdwenen.
  • Een ernstiger letsel, zoals een gebroken bot of een scheur van een pees- of ligament.
  • Een infectie: Infecties kunnen zowel extern zijn, zoals op de huid, als intern.
  • Tekenbeten: zekunnen ontstekingen veroorzaken.
  • Bot- of gewrichtskankers, in het bijzonder, kunnen de oorzaak zijn waarom honden manken.
  • Artritis: waar veel honden vatbaar voor worden naarmate ze ouder worden.

Wat moet ik doen als mijn hond mank loopt?

Niet alle honden die mank lopen, moeten meteen naar de dierenarts. Probeer eerst zelf de oorzaak te achterhalen.

Controleer de poten en de tenen en zoek bv. naar restanten boomsap. Als je doornen of sap ziet, probeer die dan te verwijderen. Zoek ook naar tekenen van zwelling, snijwonden en blauwe plekken. Als je die vindt, bel dan de dierenarts.
Als je niets abnormaals vindt, kan je proberen je hond een dag of twee rust op te leggen.

Wat betekent strikte rust? Niet rennen, springen of ruw doen en alleen aan de leiband naar buiten gaan om te plassen of voor de grote boodschap.

Het gedeelte aan de leiband is belangrijk: Er zijn die zich niet kunnen inhouden als ze een eekhorn of iets anders zien.

We raden ook aan om ijs te leggen op de poot waar de hond pijn heeft. Twee of drie keer per dag gedurende vijf à 10 minuten.  Dit om de zwelling en de pijn te verminderen.

We raden af om vrij verkrijgbare menselijke pijnmedicatie te geven zonder met een dierenarts te praten. Sommige medicijnen zijn giftig voor honden.

Als de hond binnen 24 tot 48 uur niet beter is, bel dan de dierenarts om een onderzoek in te plannen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

W. C. Bremer

'Winters ook even op de pootjes letten ivm sneeuw. Kan de hond heel veel last van hebben ald dat er tussen blijft zitten. Bevriezing!!


Een reactie plaatsen